Cristian Preda: "Sefi PD-L, coboriti din 4x4!". Europarlamentar, om de palat al lui Basescu, Cristian Preda rupe lantul pe blog-ul sau. Apoi, rupe coalitia tacerii PD-L. Al cui om este? Al constiintei lui? Al smecheriilor lui Basescu? Spune adevarul de acum.

Reporter: Tu crezi ca lui Boc ii e frica de tine?

Cristian Preda: Nu trebuie sa-i fie frica. Nici de mine, nici de altii. Trebuie sa accepte si el, si ceilalti sefi ai PD-L ca partidul nu e doar o masinarie electorala. E si o tribuna publica.

Rep.: Asta am mai auzit. Crezi ca Boc va muta un fir de par din chelia partidului?

C.P.: Daca partidul nu se schimba, pierde. Nu doar alegerile, ci – mai important – contactul cu societatea. Modernizarea trebuie sa inceapa de la partide. Citeste interviul integral in Academia Catavencu.

PNL si PSD nu se inteleg la banii pentru primarii. Aliati din comisii cu PSD-istii, liberalii „au dezertat” in plen, renuntand la propunerea privind modul de impartire a fondurilor de catre sefii CJ. Liberalii si UDMR-istii au lasat ieri PSD-ul singur in brate cu amendamentul care punea in pixul sefilor de consilii judetene (CJ) mai multi bani de impartit primariilor. Daca in urma cu cateva zile sustineau, in dezbaterile din comisii, majorarea plafonului financiar la dispozitia presedintilor de CJ de la 20% la 30%, cu conditia ca deciziile sa se ia cu cu votul a doua treimi din consilieri, liberalii au facut ieri un pas inapoi, sustinand ca vor mai multi bani, dar impartirea sa se faca cu votul majoritatii, scrie EvZ.

Victorie a baronilor locali sau descentralizare? Pesedistii lui Viorel Hrebenciuc au punctat ieri in batalia cu puterea pe bugetul de stat, obtinand retrimiterea la comisie a unui amendament care sporeste cu 10% suma gestionata de baronii locali pentru diverse proiecte zonale, scrie Romania libera.

Gandul va face cunostinta cu "tatal bugetului", personajul care tine cifrele Finantelor de dinainte de '89. Ca sa-l premieze, ministrul ii doneaza salariul. Ministrul Sebastian Vladescu spune ca-l va recompensa cu salariul sau pe luna ianuarie pe Gheorghe Gherghina, functionarul care face bugetele Romaniei din 1990 incoace. Marti dimineata, a doua zi de dezbatere a bugetului in plen. Alesii vin agale. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la fel. In dreapta lui, un tip intre doua varste, cu un vraf de hartii la subrat. Putini il cunosc. Nu atrage atentia in nici un fel. Presa nu-l opreste sa-l intrebe cate ceva, ca pe cel din stanga lui. Nu apare la televizor, nu este obisnuit cu luminile reflectoarelor. Este "tatal" bugetului Romaniei din 1990 incoace, "omul cifrelor" din Ministerul Finantelor. Citeste mai multe in Gandul.

Sever Voinescu: "Uneori, Basescu dezamageste..." Purtator de cuvint al lui Basescu in alegerile prezidentiale. Acum miriie contra ayatolacilor PD-L. Oare a aflat ca sint baietii lui Basescu?

Reporter: Ii musai sa dai si din coate, dar sa ai si un obiectiv tare, nene, ca om politic?

Sever Voinescu: Nene, diferenta o face obiectivul. Daca dai din coate pentru maruntisuri sau meschinarii – precizez ca meschinariile pot valora si milioane de euro – e una, daca dai din coate pentru binele public, pentru interesul national sau pentru valori de deasupra noastra, precum Justitia, e altceva. Stilistica datului din coate nu conteaza aici, ci obiectivul. Marele obiectiv poate transforma datul din coate in lupta eroica – micul obiectiv il poate face sa fie viermuiala dezgustatoare. Citeste interviul integral in Academia Catavencu.

In "Vintu, agent american la Chisinau", Mircea Marian sustine ca "a-l chema pe Vintu sa democratizeze presa din Moldova este cam acelasi lucru cu a-i invita pe Smirnov si Armata a 14-a rusa sa se stabileasca la Chisinau. Dupa ce a avut „mandat” din partea „Vestului” ca sa democratizeze presa din Romania, Sorin Ovidiu Vintu s-a dus si la Chisinau ca sa promoveze si acolo valorile jurnalismului de tip occidental, ne spune Catalin Tolontan, redactor-sef la Gazeta Sporturilor". Integral in EvZ.

In "Case, mancare – buna guvernare?", Cristian Ghinea afirma ca "actualul ministru al Sanatatii a propus recent o taxa suplimentara pe produsele de tip fast-food. Asta, dupa ce in 2008 Parlamentul votase o lege care interzicea vanzarea acelorasi produse in scoli. Atunci Parlamentul a trecut o lege vaga si a lasat pe umerii celor de la Ministerul Sanatatii sa faca o lista cu ce inseamna alimente fast-food. Si acolo s-a cam blocat mecanismul. Acum, chiar ministerul respectiv isi bate cuie in talpa. Daca se va ajunge la o asemenea taxa, vom avea nesfarsite discutii despre aplicare". Integral in Romania libera.