Jaroslaw Kaczynski: Uniunea Europeana ar deveni o superputere in cazul formarii unei armate europene. Alcatuirea unei armate europene unite ar putea oferi Uniunii Europene statutul de superputere, echivalent cu cel de la Washington, a declarat liderul opozitiei conservatoare din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, informeaza AFP. "Vreau sa fac din Europa o superputere", a afirmat Kaczynski intr-un interviu acordat in cadrul Forumului Economic Mondial de la Krynica, sudul Poloniei, numit si "Davosul din est". "Sunt un euro-realist si militez pentru o Europa mai puternica, in special in ceea ce priveste aspectele politico-militare", a adaugat liderul politic polonez. Jaroslaw Kaczynski a insistat ca Europa are nevoie de un centru politic echipat cu forte armate, ceea ce ar putea face din acest centru un partener egal pentru Statele Unite, insa nu trebuie uitate China sau India. In ceea ce priveste o eventuala integrare a fortelor militare in cadrul Uniunii Europene, Kaczynski a raspuns afirmativ, insa "cu conditia ca aceasta sa fie o armata foarte puternica si nu o brigada sau o initiativa ridicola. Fostul premier al Poloniei a estimat ca nici un stat european nu este capabil sa devina o superputere, nici macar Rusia sau Franta si Germania laolalta, pentru ca acestea sunt pur si simplu prea mici. "Pentru a fi considerat un partener serios pentru tari precum Rusia, Uniunea Europeana trebuie sa devina mai solida din punct de vedere militar", a declarat Kaczynski. In varsta de 62 de ani, Jaroslaw Kaczynski este fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, decedat in urma unui accident aviatic pe 10 mai 2010, in Rusia. Premier al Poloniei intre anii 2006-2007, Jaroslaw si-a castigat reputatia de eurosceptic dupa o serie de conflicte cu Bruxelles-ul.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia este interesata de dezvoltarea relatiilor economice cu Coreea de Nord. Rusia este interesata sa dezvolte relatii economice cu Coreea de Nord, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev intr-o scrisoare adresata liderului de la Pyongyang, Kim Jonj-il, informeaza RIA Novosti. Cu ocazia celei de-a 63-a aniversari a Republicii Populare Democrate Coreene, Medvedev a afirmat ca Rusia si Coreea impart nu numai o frontiera comuna, ci si traditia prieteniei si a cooperarii. "Confirm ca Rusia este interesata in dezvoltarea relatiilor reciproc avantajoase cu Coreea de Nord, precum si in eforturile comune pentru promovarea pacii si a stabilitatii in Peninsula Coreeana si Nord-Estul Asiei in general", a spus Medvedev. In timpul vizitei recente a lui Kim Jong-il in Rusia, cei doi lideri au discutat despre posibilitatea construirii unui gazoduct, care sa faca legatura intre Rusia si cele doua Coreei.

Cutremur cu magnitudine de 6.7 grade in Vancouver, Canada. Un seism cu magnitudinea de 6.7 grade s-a produs in Vancouver, Canada, transmite Bloomberg. Cutremurul a avut loc la o adancime de aproximativ 26 de kilometri, la ora locala 12:41:35 PM. Epicentrul seismului s-a situat la aproximativ 282 de kilometri vest de Vancouver, potrivit Institutului American de Geologie.

Bin Laden dorea "sa foloseasca ostatici francezi impotriva lui Nicolas Sarkozy". Osama bin Laden dorea ca rapitorii Al Qaeda sa foloseasca ostaticii francezi pentru a-l discredita pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si politica sa de securitate inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor, posibil prin uciderea acestora, potrivit informatiilor oferite de radioul France Info, citate de Reuters. Postul de radio francez spune ca bin Laden a emis instructiuni scrise membrilor Al Qaeda din ramura Africii de Nord, cunoscuta drept AQIM, despre cum sa manevreze grupul de ostatici, inclusiv cinci ostatici francezi capturati in Nigeria anul trecut. Patru din cei cinci ostatici francezi capturati anul trecut, in septembrie, sunt inca tinuti captivi de Al Qaeda, dupa ce Franta a refuzat sa plateasca 90 de milioane de euro pentru eliberarea acestora. In ultimele sale mesaje difuzate la radio, bin Laden si-a justificat gestul de luare a ostaticilor francezi ca urmare a tratamentului aplicat de Franta populatiei musulmane. Luarea de ostatici si mesajul lui Osama bin Laden au pus in alerta autoritatile franceze si au ridicat gradul de alerta in eventualitatea unui atac terorist, mai ales ca Franta era vulnerabila in urma adoptarii legii care interzice purtarea valului islamic in public. Radioul, care a citat surse din serviciile secrete franceze, a dezvaluit ca informatiile provin din documentele gasite in resedinta lui bin Laden din Abbottabad, Pakistan.

Egipt: Ambasada israeliana a fost invadata de protestatarii egipteni. Ambasada Israelului la Cairo a fost invadata vineri seara de protestatarii egipteni in timpul unei manifestatii violente care a dus la ranirea a sute de oameni, transmite AFP. Demonstrantii care au invadat ambasada au aruncat documente "confidentiale" de la unul din birourile cladirii, situat intr-un imobil inalt de douazeci de etaje. In uma confruntarilor violente, aproximativ 450 de oameni au fost raniti, dintre care unul a decedat in urma unui atac de cord, potrivit informatiilor oferite de ministerul sanatatii. S-au auzit focuri de arma in vecinatate, iar mai multe masini ale politiei au fost arse sau avariate, potrivit unui jurnalist al AFP. Sute de soldati si zeci de masini blindate au fost aduse sambata in apropierea ambasadei, in cartierul Guiza, pe malul vestic al Nilului, iar iluminatul public a fost oprit. Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijorarea fata de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si a cerut autoritatilor egiptene sa protejeze populatia. La randul sau, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, l-a contactat pe secretarul american al apararii, Leon Penetta, si a solictat asistenta pentru protejarea ambasadei israeliene. Ambasadorul israelian in Egipt, Yitzhak Levanon, impreuna cu familia sa, colaboratorii si alti cetateni israelieni se aflau vineri seara pe aeroportul din Cairo si asteptau un avion care sa-i duca in Israel, conform informatiilor oferite de oficialitati ale aeroportului. Potrivit agentiei de presa Mena, care citeaza martori, protestatarii au invadat o sala dedicata arhivelor diplomatice. Dupa-amiaza, manifestantii inarmati cu ciocane, bare de fier si franghii au doborat un zid de protectie, ridicat recent de autoritatile egiptene pentru protectia ambasadei. Un protestatar egiptean a reusit sa ridice steagul israelian de pe cladirea ambasadei pentru a doua oara in mai putin de o luna.