Angajatii-cersetori ai lui Gigi Becali. Sute de oameni din fabricile miliardarului isi rumega disperarea, nefiind platiti de un an. In 2004, la cateva zile de la preluarea Avicola Iasi, Gigi Becali a decretat scurt: "Am pus director acolo si gata. Avicola nu ma mai intereseaza". Si asa s-a si intamplat. La doar 6 ani de la preluarea pachetului majoritar, ferma de pasari a lui Becali a intrat in insolventa. La masa credala s-au asezat bancile, Fiscul, furnizorii de materie prima, dar si salariatii. Acestora, peste 300, Becali le datoreaza 1,1 milioane de lei, adica vreo 270.000 de euro. Cat salariile anuale a doi jucatori de la Steaua. De un an si jumatate, oamenii sunt purtati pe drumuri, fara insa sa li se dea banii munciti. Culmea culmilor: in tabelul creantelor de la Avicola au fost trecute si patru nume de Becali, rude ale miliardarului din Pipera, care au detinut functii executive la Avicola. Acestia au solicitat, in total, 50.000 de lei, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum arata bugetul pe 2012. Guvernul isi imagineaza ca va avea venituri la buget cu 13,5% mai mari, aproape 1 miliard de dolari numai din incasarile de TVA. Guvernul va taia pentru anul viitor din alocatiile bugetare pentru jumatate dintre ministere, inclusiv la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, dar si pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorand insa bugetele Administratiei Prezidentiale si serviciilor de informatii. Proiectul de buget pentru anul viitor, obtinut de MEDIAFAX, prevede in forma actuala majorari de bugete la Administratia Prezidentiala (de la 28,8 milioane lei executie preliminata in acest an la 29,6 milioane lei anul viitor), Inalta Curte de Casatie si Justitie (de la 60,9 milioane lei la 62,7 milioane lei), Curtea Constitutionala (de la 12,4 milioane lei la 13,9 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei), Ministerul Finantelor (de la 2,8 miliarde lei la 3 miliarde lei), Ministerul Apararii Nationale (de la 5 miliarde lei la 5,1 miliarde lei), Ministerul Mediului (de la 2,2 miliarde lei la 2,9 miliarde lei), Ministerul Transporturilor (de la 14,2 miliarde lei la 14,7 miliarde lei), Ministerul Sanatatii (de la 4,8 miliarde lei la 5,4 miliarde lei), Ministerul Comunicatiilor (de la 214,9 milioane lei la 266,4 milioane lei), Ministerul Public (de la 572,8 milioane lei la 597,3 milioane lei), Agentia Nationala de Integritate (de la 13,7 milioane lei la 42,9 milioane lei), Ministerul Economiei (de la 1,6 miliarde lei la 1,67 miliarde lei), Consiliul Superior al Magistraturii (de la 71,7 milioane lei la 79,1 milioane lei), anunta Gandul.

Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: "Lech Walesa, Vaclav Havel si cu mine - Emil". Emil Constantinescu povesteste, intr-un interviu-maraton prin istoria anilor '90, despre cum a readus Romania in atentia Occidentului. Un exemplu: dintre liderii est-europeni, doar Lech Walesa, Vaclav Havel si el s-au adresat, vreodata, Congresului SUA. De la biroul sau de pe Splaiul Independentei, de unde lupta inca pentru dezvoltarea societatii civile, Emil Constantinescu contempla, entuziasmat, importanta istorica a sfarsitului anilor '90. Presedintele Romaniei (1996-2000) de care s-au legat, probabil, si cele mai mari sperante, si cele mai mari dezamagiri sta aici de straja propriei statui. Anvergura internationala a acestui lider regional ne zdrobeste inca de la intrare, informeaza Adevarul.

Atac la siguranta Moldovei: Sorin Ovidiu Vintu vrea sa devalizeze Banca Nationala a Moldovei prin metoda FNI. Daca justitia va da dreptate unei grupari de "investitori strategici" controlate de Sorin Ovidiu Vintu, bugetul Republicii Moldova va suporta pierderi totale de 589,9 milioane lei moldovenesti si 50 de milioane de euro. Cele peste 589 milioane de lei reprezinta despagubirile platite deponentilor bancii Investprivatbank, iar 50 de milioane de euro sunt despagubiri solicitate de Sorin Ovidiu Vintu. Banca de Economii a Republicii Moldova, unde actionar majoritar este statul, are de recuperat circa 589,9 de milioane de lei moldovenesti de la BC InvestprivatBank, controlata de tandemul Sorin Ovidiu Vintu-Liviu Luca prin SC PetromService si alte cinci firme de tip offshore. Prejudiciul ar fost creat prin aplicarea schemei " FNI", exersata in Romania, scrie presa moldoveneasca, scrie Romania Libera.

De la telescoapele terestre la cele spatiale- astronomie in infrarosu si nu numai. Fara a avea pretentia de a cuprinde intr-un articol de cateva pagini, un subiect atat de vast ca acesta de fata vom incerca sa vedem care este domeniul astronomiei in infrarosu si de ce folosim telescoape in aceasta gama- cu un accent pe aspectul spatial al cercetarii. Astronomia in infrarosu inseamna detectia si studiul radiatie IR emise de obiectele din Univers. Facem aceste observatii pentru ca multe din regiunile din spatiu sunt ascunse in spatele unor regiuni dense de nori si praf interstelar. Ca sa le vedem trebuie sa ne ajustam instrumentele stiintifice si sa le privim in felul in care pot fi detectate. Radiatia infrarosie poate trece de aceste obstacole naturale si observata de astronomi ne poate furniza informatii extrem de pretioase cu privire la Univers. Astronomia in IR se imparte in trei mari categorii: NIR (near infrared), MIR (mid infrared) si FIR (far infrared). Fiecare din aceste trei categorii ne dezvaluie o alta fata a Universului: NIR-gigantii rosii sau praful interstelar, MIR- praful interstelar incalzit de lumina stelara, planete, comete, asteroizi etc iar FIR-regiunile centrale ale galaxiilor sau nori moleculari foarte reci, anunta Space Alliance.

Jigniri incredibile: "Fac un macel"- hit rasist impotriva romanilor din Italia. Comunitatea romanilor din Italia si un consilier al Primariei Romei au denuntat o emisiune radiofonica, "Lo Zoo" a realizatorului italian Alan Caligiuri, in care sunt ironizati imigrantii romani din Peninsula. "Emisiunile satirice ale lui Zlatan Tiganul (n.red. - personajul interpretat in emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculand cele mai urate stereotipuri la adresa comunitatii noastre", a reactionat Gazeta Romaneasca, publicatia comunitatii romanilor din Italia. "Zlatan Tiganul" este prezentat ca "omul care traieste in mizerie", facand trafic de droguri, furand, cerand taxe de protectie, ocupandu-se de proxenetism si trafic de copii. In plus, in cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Gradina zoologica"), a fost difuzat un cantec in care se face referire la Romania, fiind numita "Zingaria" ("Tigania"), melodia despre romani continand versurile "iau cutitul, fac trotuarul". In plus, melodia sugereaza ca imigrantii romani se ocupa cu "talharii si crime", informeaza Adevarul.

Silviu Prigoana. Destin schiop de miliardar. Parlamentarul cu picior de titan. E un fel de madam Tatoiu in varianta masculina. Candva, milionarul a fost mecanic la "Spirt-Gherla". Daca nu ramanea invalid, acum tot acolo era. Se imbraca numai in negru si fumeaza mentolate. E insurat, are patru baieti, tot atatea divorturi si nu poarta verigheta. Figureaza in TOP 300 Capital si apare la televizor mai abitir ca madam Tatoiu si Paula Iacob la un loc. Are o notorietate la care doar Gigi Becali aspira. A facut bani din gunoaie, mass-media si acum e deputat. A vrut sa faca o lege pentru prostituate, dar nu l-a bagat nimeni in seama. I-a luat baiatului cel mare un Lamborghini si are un singur picior. In locul celui stang are o proteza din titan. Il cheama Silviu Prigoana si zice ca nu s-a simtit penibil niciodata. "Asta-i Parlamentul, urat!", se aseaza, usor intr-o rana, pe fotoliu, Silviu Prigoana. E, ca de obicei, in haine negre. De pamant, deputatul e din Gherla: "Ati dat vreo "gherla"?". Prigoana rade: "Nu stiu! Doar la table, in general n-am dat", scrie EVZ.

Criminalii in serie din Romania. Ce se afla in mintea lor? Vera Renczi: 35 de crime. Vasile Tcaciuc: 26 de crime. Iancu Berila: 20 de crime. Romania pare ferita de prezenta odioasa a criminalilor in serie. Pe cine cunoastem, in afara de Ion Rimaru? Mass-media acorda o deosebita importanta fenomenului criminalitatii, insa iubitorii cinematografiei pot fi tentati sa creada ca impulsurile criminale sunt apanajul culturii americane. Situatia este, insa, cu totul alta. Criminalii in serie au existat si in Romania si au un palmares impresionant. "Exista un patrimoniu al crimei, exista scoli ale acesteia si culturi care justifica razbunarea. Exista nonculturi care justifica suicidul in masa, exista culturi ale omorurilor in serie, dar exista si culturi ale crimei organizate, care presupun omoruri la comanda", a declarat, pentru Romania Libera, expertul in psihocriminalistica Neculai Zamfirescu. "Conform teoriei psihanalizei, toti suntem potentiali criminali, potentiali sinucigasi", a continuat expertul, "dar ne supunem cenzurii. Numai dincolo de cenzura apare criminalul", anunta Romania Libera.

Revolutionarii, fara "renta" din ratiuni bugetare. Camera Deputatilor a adoptat marti un amendament prin care indemnizatiile revolutionarilor cu titlul de "luptator remarcat" sunt suspendate in 2012. Masura este temporara si nu vine cu intentia de a rezolva problema impostorilor. Democrat-liberalul Sever Voinescu, unul dintre deputatii care au votat sistarea indemnizatiilor, ne-a declarat: "Ratiunea acestui amendament nu a plecat de la o analiza a situatiei revolutionarilor, ci de la o ratiune strict bugetara. Problema revolutionarilor ramane nelamurita si, in opinia mea, ar trebui transata cat mai repede. Eu cred ca doar ranitii si urmasii ar trebui sa mai beneficieze de drepturi, iar asa-zisii "luptatori remarcati" sa fie eliminati definitiv. Eu am fost in strada la Revolutie, in Ploiesti, si va asigur ca n-a fost nicio lupta. Si atunci de unde peste 200 de "luptatori" in acest oras? Ma gandesc sa initiez un proiect de lege care sa lamureasca aceasta situatie", informeaza Adevarul.