Pakistanul ameninta SUA cu incetarea relatiilor. Tensiunile dintre Pakistan, Afganistan si SUA au ajuns luni intr-un punct critic, dupa ce premierul pakistanez a avertizat ca relatiile tarii sale cu Washingtonul se vor schimba radical. Atitudinea Pakistanului este motivata de o recenta lovitura aeriana condusa de trupele NATO in timpul careia au fost ucisi mai multi soldati pakistanezi. NATO s-a disculpat, catalogand evenimentul drept un accident involuntar. Premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani a declarat intr-un interviu ca tara sa isi reevalueaza relatia cu SUA si ca doreste sa mentina aceasta relatie numai daca intre cele doua tari exista respect reciproc. Gilani a recunoscut ca in prezent Pakistanul nu este respectat de SUA, care ii incalca suveranitatea. Pakistanul a intors luni din drum un convoi de 300 de camioane apartinand NATO care trebuia sa duca provizii si combustibil in Afganistan. Pentru aprovizionarare trupelor NATO din Afganistan singura cale terestra este cea care traverseaza Pakistanul. Pakistanezii se gandesc serios sa boicoteze conferinta de la Bonn care va avea loc luna viitoare si unde se va discuta despre viitorul Afganistanului, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Canada s-ar putea retrage din Protocolul de la Kyoto. Luni au aparut in sursele media zvonuri conform carora Canada intentioneaza sa se retraga din cadrul Protocolului de la Kyoto (singurul tratat international pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera) care a fost semnat si ratificat, dar niciodata aplicat. Guvernul canadian nu a facut niciun fel de comentarii asupra zvonurilor. Conform surselor anonime, guvernul conservator a luat decizia retragerii si o va face publica cu cateva zile inainte de Craciun. Ministrul mediului Peter Kent, aflat la o conferinta in Africa de Sud, a declarat ca tara sa nu va sustine angajamentele cerute de Kyoto. Kent doreste insa ca toti semnatarii tratatului sa lucreze constructiv si sa negocieze pentru crearea unei noi intelegeri internationale cu caracter obligatoriu din care sa faca parte toti marii emitenti de gaze cu efect de sera - China, India si SUA. Sub actualul Protocol de la Kyoto, Canada se angajase sa reduca emisiile cu aproximativ 6% in 2012 fata de nivelul emisiilor din anii '90, anunta AFP.

O explozie puternica a zguduit luni orasul iranian Isfahan (vestul tarii), aceasta fiind auzita in mai multe zone ale localitatii, a relatat agentia semioficiala Fars. In apropierea orasului se afla o importanta uzina de prelucrare a uraniului, precizeaza cotidianul israelian Haaretz. Potrivit relatarilor, dupa producerea deflagratiei locuitorii speriati au alertat pompierii, autoritatile locale fiind nevoite sa admita ca a avut loc o explozie. Viceprimarul orasului Isfahan a confirmat pentru agentia Fars ca a fost auzita o explozie si a precizat ca autoritatile investigheaza situatia. Insa, dupa ce incidentul a fost relatat in Israel, stirea a fost scoasa de pe site-ul Fars. Se pare ca autoritatile locale si guvernul iranian s-au simtit jenate de aparitia informatiilor referitoare la explozie, difuzand versiuni contradictorii cu privire la presupusul incident, scrie Haaretz.

Rusia va intermedia solutionarea conflictului din Siria. Ministrul de externe sirian Walid Mouallem a declarat luni ca tara sa accepta propunerea Rusiei de a intermedia conflictul sirian. Moscova s-a aratat interesata sa ajute partile aflate in conflict sa inceapa un dialog al reconcilierilor. Asupra Sirei se fac presiuni uriase pentru rezolvarea conflictelor violente incepute cu opt luni in urma. Chiar si Liga Araba a aprobat sambata un set de sanctiuni economice impotriva Siriei. Intre timp opozitia siriana declara ca autoritatile continua sa foloseasca forta impotriva protestatarilor pasnici si ca exista in continuare raniti si morti din aceste ciocniri. Si autoritatile recunosc existenta conflictelor de strada dintre trupele de securitate si protestatari, dar sustin ca acestia din urma sunt finantati din afara tarii pentru a ataca autoritatile si populatia civila, informeaza Ria Novosti.

Guvernul din Mexic respinge acuzatiile de crime de razboi. Guvernul Mexican este decis sa actioneze legal impotriva tuturor activistilor care au depus plangeri la Tribunalul de la Haga impotriva presedintelui si a altor oficialitati mexicane, pe motiv ca acestia au comis crime de razboi in lupta impotriva cartelurilor de droguri. Autoritatile mexicane considera ca asemeana acuzatii sunt absurde si nefondate. In plus, acuzatiile lezeaza numeroase institutii ale statului si personalul lor si afecteaza renumele tarii. Pentru aceste motive toti cei care aduc asemenea acuzatii in diverse forumuri si tribunale interne si externe vor fi trasi la raspundere pe cai legale, scrie The Guardian.

Ucraina: Protestatarii inarmati cu furci au atacat cladirea Administratiei din Donetk. Un grup de peste 70 de persoane inarmate cu furci au atacat luni cladirea Administratiei Locale din Donetk solicitand scaderea taxelor locale. Protestatarii au distrus usa principala si au spart mai multe geamuri ale institutiei inainte de a fi imobilizati de politie. In timpul ciocnirii un politist a fost ranit si apoi spitalizat de urgenta. Nemultumirile au izbucnit duminica dupa ce un manifestant care in 1986 participase la ecologizarea Cernobalului a fost ucis intr-o busculada iscata intre protestatari si politie. Celebrii lichidatori de la Cernobal au inceput la 1 noiembrie greva foamei cerand cresterea pensiilor acordate de stat. In ultima perioada nivelul de trai din Ucraina a scazut semnificativ producand multe izbucniri violente. Fosta republica sovietica a fost lovita foarte puternic de criza economica din 2008-2009, anunta AFP.

Rusia a lansat pe orbita un nou satelit Glonass-M. Rusia a lansat luni pe orbita un nou satelit de navigatie Glonass-M din centrul spatial Plesetsk. Pana in prezent satelitul functioneaza in parametrii normali si echipa de la sol il monitorizeaza atent. Pe orbita se afla acum peste 30 de sateliti Glonass-M - din care 23 operationali, lansarea de luni fiind ultima pe anul 2011. Glonass este alternativa ruseasca la GPS si a fost conceput pentru folosinta civila si militara. Pentru a avea o putere globala de acoperire, sistemul trebuie sa aiba 24 de sateliti functionali pe orbita, informeaza Ria Novosti.