Traian Basescu, despre Republica Moldova: "Reunificarea va avea loc mai devreme, in UE". Evenimentul zilei isi lanseaza astazi editia de Chisinau, un cotidian gratuit in 16 pagini ce isi propune sa fie de partea oamenilor obisnuiti. Prima editie cuprinde interviuri in exclusivitate cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologul acestuia, Nicolae Timofti, ca preambul la vizita pe care seful statului roman o va efectua pe 17 iulie la Chisinau. Traian Basescu si exprimat cu acest prilej, inca o data, convingerea ca drumul integrarii europene, desi dificil, este singurul pentru Republica Moldova. Presedintele Basescu este asteptat la Chisinau si de cetatenii nostri, care-i apreciaza activitatea si preocuparea pentru cauza Republicii Moldova", a declarat Nicolae Timofti. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

FMI a desemnat-o pe Andrea Schaechter in locul lui Erik de Vrijer ca sef al misiunii pentru Romania. Germanca Andrea Schaechter este noul sef al misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, aceasta inlocuindu-l pe Erik de Vrijer dupa doar un an si trei luni. Ea va superviza noul acord pe care tara noastra il va semna cu organismele financiare interationale. Schaechter s-a alaturat recent recent Departamentului European din cadrul FMI, dupa ce anterior a lucrat in cadrul Departamentului de Afaceri Fiscale. In perioada 2007-2009, ea a lucrat in cadrul Comisiei Europene. Andrea Schaechter si-a inceput cariera la institutia internationala in 1998, ca economist pentru Benin, iar ulterior a lucrat in mai multe departamente ale Fondului, inclusiv cel pentru Europa, anuntaAdevarul.

Adjunctul secretarului Comisiei Europene a aflat cum va fi ciuntita autoritatea judecatoreasca in proiectul Constitutiei revizuite. Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Doina Stanciu, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt - Haineala, au avut ,miercuri, la Bruxelles, o intalnire cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz. In discutii, s-a atins subiectul revizuirii Constitutiei din perspectiva afectarii autoritatii judecatoresti, spun sursele Romaniei Libere. Oficial, insa, CSM a anuntat intr-un comunicat sec faptul ca "intalnirea s-a desfasurat in contextul dialogului constant si deschis purtat intre Comisia Europeana si cele doua institutii fundamentale ale sistemului judiciar roman in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, informeazaRomania Libera.

DW: Cum ne furam singuri BAC-ul. Adevaratul examen pentru invatamintul romanesc ar trebui sa restabileasca autoritatea profesorului in fata elevilor. Examenul de bacalaureat din acest an, prima sesiune, a lasat un gust amar din mai multe directii: profesori, elevi, parinti, inspectori scolari, procurori, politicieni. Examenul s-a incheiat cu o promovabilitate de 54,4% la nivel national, fata de 44,4% anul trecut. Insa anchetele asupra fraudarii bacalaureatului continua la mai multe unitati de invatamint din tara (Mangalia, Timis, Sibiu) unde exista suspiciunea ca elevii au primit subiectele rezolvate in schimbul sumelor pe care acestia le-au dat pentru "protocol". Altfel spus, pentru membrii comisiilor de examinare, scrieDeutsche Welle.

Pentru prima data in istoria invatamantului galatean: Cinci colege de clasa cu zece la bacalaureat. Este pentru prima data in istoria invatamantului galatean cand cinci eleve de la aceeasi clasa obtin media zece la bacalaureat. Le-am invitat pe cele cinci absolvente de la clasa de filologie de la CNVA pentru a le cunoaste mai bine si pentru a le face cunoscute povestile, pentru ca merita. Toate au planuri mari si sunt decise sa obtina de la viata tot ceea ce este mai bun. Cu siguranta vor reusi, au aratat acest lucru acum, la examenul maturitatii, anuntaViata Libera.

Nicolae Timofti: "Conectarea la valorile europene are loc si prin intermediul Romaniei". Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este convins ca eforturile celor doua state pentru aducerea Chisinaului mai aproape de Europa vor fi incununate de succes. EVZ: Dle presedinte, una dintre primele dvs. vizite in calitate de presedinte al R. Moldova a fost la Bucuresti. Cum ati simtit dvs. sustinerea autoritatilor romane in aceasta perioada? Nicolae Timofti: Avem, in primul rand, o comunicare foarte buna cu presedintele Traian Basescu si in mod constant am facut schimb de pareri cu domnia sa, la telefon sau la reuniunile internationale la care am participat impreuna. Avem, dupa cum cunoasteti, o serie de teme si proiecte comune, pe care le-am discutat si cu premierul Victor Ponta, in timpul vizitei sale la Chisinau, si cu alti membri ai Guvernului de la Bucuresti. Ca sa va raspund direct la intrebare: conectarea Republicii Moldova la valorile europene are loc si prin intermediul Romaniei. De asemenea, promovarea unor interese pe care le are tara noastra in spatiul comunitar se bucura de un sprijin pretios din partea Bucurestiului, care, alaturi de alte capitale europene, pledeaza cauza noastra europeana. Integral inEVZ.

Infografic - Cele mai mari si mici temperaturi inregistrate in Bucuresti din 1888 pana in 2012. din cauza incalzirii globale avem parte de manifestari violente din partea naturii: furtuni sau temperaturi extreme. In 2012, Agentia Europeana de Mediu a publicat un raport despre vulnerabilitatea oraselor din Europa la incalzirea globala si care ia in calcul cat de afectate sunt aglomerarile urbane de avertizarea de cod portocaliu de canicula urmat la scurt timp de cod portocaliu de inundatii. Intamplator sau nu, in document am gasit si capitala noastra, precizand ca Bucurestiul este printre cele mai afectate orase din Europa de schimbarile climatice. Cea mai scazuta temperatura inregistrata in bcuresti a fost de -32.2 grade celsius, iar cea mai ridicata de 42,4 grade celsius, scrie Metropotam.

Directorul SRI, George Maior, despre atentatul cu bomba de la Iasi: "Slava Domnului ca detonarea a fost gresita!" Directorul SRI, George Maior, a declarat, la Romania TV ca un atentat precum cel care se pregatea la Universitatea din Iasi era foarte greu de prevenit, deoarece autorul este "un lup singuratic". George Maior a vorbit la Romania TV despre catastrofa care s-ar fi putut produce daca Oliver Stan ar fi reusit sa detoneze bomba, in urma cu patru zile, in Universitatea "Gheorghe Asachi" din Iasi. "Slava Domnului ca detonarea a fost gresita!", a spus Maior, care a precizat ca rezultatele atentatului puteau fi foarte tragice. George Maior a spus ca, dincolo de tulburarile psihice ale autorului atentatului esuat, evenimentul a fost unul extrem de periculos. "Este 'un lup singuratic', cum spunem noi in cluburile de informatii si este foarte greu de depistat (...) Anumite actiuni pot fi prevenite, altele nu. Este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan", a declarat Maior intr-un interviu pentru Romania TV, scrieAdevarul.

De la Regele Culturii la cultul regelui. Spre sfarsitul domniei sale, camarila regala a incurajat aparitia unui adevarat cult al personalitatii regelui roman, fapt ce i-a umbrit multe dintre realizari. Regele Carol al II-lea, primul rege nascut in Romania, a fost o personalitate extrem de controversata. In planul culturii, el a fost unul dintre marii protectori ai unor artisti de talie internationala, precum George Enescu, iar sprijinul material acordat prin intermediul Fundatiilor Regale a permis o adevarata inflorire a culturii romanesti din perioada interbelica. In opinia unor istorici ai culturii, aceasta perioada de inflorire culturala din timpul Romaniei Mari a fost un fenomen fara precedent, anuntaRomania Libera.