Cum se va schimba Europa dupa atacurile de la Paris. Atacurile teroriste de la Paris au scos la lumina defectiuni grave in sistemul de securitate al Frantei, unul considerat a fi pana acum unul dintre cele mai eficiente din Europa si din lume. Masurile care vor fi luate atat in domeniul securitatii dar si in plan politic si cultural vor modela viitorul libertatilor fundamentale in Europa. O prima victima pare sa fie libertatea de miscare in masura in care au aparut deja voci care cer modificarea Tratatului Schengen, noteaza Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Vanatoarea de taina a baronilor PSD. Intalnire de taina convocata de Victor Ponta si Liviu Dragnea. In jur de 20 de sefi de organizatii au participat la sfarsitul saptamanii, la o "informala" desfasurata intr-o vila de pe un domeniu de vanatoare din Teleorman. Cu partidul inca sub impactul pierderii alegerilor prezidentiale, Victor Ponta si Liviu Dragnea fac calculele pentru congresul extraordinar din martie, punand pe masa toate scenariile, in contextul in care s-au anuntat deja mai multe platforme in partid, iar, dintre exclusii intempestiv in noiembrie, Marian Vanghelie vorbeste deja despre apusul epocii Ponta-Dragnea,scrie Gandul.

Europa, unita impotriva terorii islamiste. 50 de sefi de stat si de guvern au dat curs invitatiei lansate de presedintele Frantei, Francois Hollande, de a participa la "Marsul solidaritatii" de la Paris. Peste un milion de oameni au iesit duminica in strada, manifestandu-si astfel solidaritatea cu victimele atentatelor teroriste care au zguduit Franta in ultimele zile. Aceasta dupa ce sambata au demonstrat pe strazile Frantei aproximativ 700.000 de persoane in semn de solidaritate cu victimele recentelor atacuri teroriste. Continuarea pe Deutsche Welle.

Razboi PSD-PNL pe mita "Printului Padurii". Deputatul Adam, despre spaga de 2,5 milioane de euro a lui Chiuariu: "Exceptional!". Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, cel mai recent nume de politician care a fost pus sub acuzare in dosarul "Jaf in codrii Romaniei". Evenimentul zilei dezvaluie noi detalii din acest caz, in care prejudiciul este evaluat la circa 300 de milioane de euro, si in care sunt implicati magistrati, inalti functionari si parlamentari.

Dan Voiculescu l-a uns pe urmasul lui Daniel Constantin. Tot mai multe voci din Partidul Conservator, sprijinite mediatic de trustul condus de familia Voiculescu, cer organizarea unui congres extraordinar al PC, in care sa fie schimbat Daniel Constantin, dar si sa fie regandita politica de aliante a partidului. Favorit pentru a-i lua locul ministrului Agriculturii este primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, aflam din Romania Libera.

Interviu-eveniment cu generalul Ion Mihai Pacepa. Intr-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic, fostul sef al spionajului romanesc, generalul Ion Mihai Pacepa vorbeste despre marile probleme ale Romaniei conduse de Nicolae Ceausescu, atingand teme mai putin cunoscute publicului. Incepand de luni, 11 ianuarie, Evenimentul zilei va publica in serial interviul-document.

Ce s-ar fi intamplat cu jurnalistii de la Charlie Hebdo daca ar fi trait intr-o tara islamica si l-ar fi caricaturizat pe profetul Mahomed. Presedintele filialei clujene a Ligii Islamice si Culturale din Romania, Diab Iyad, a explicat pentru Adevarul ce s-ar fi intamplat intr-o tara islamica daca intr-o publicatie ar fi aparut caricaturi jignitoare la adresa profetului Mahomed. El a sustinut ca Islamul este o religie a pacii, iar Mohamed nu ar fi acceptat uciderea ziaristilor francezi.

Stenograma din dosarul de coruptie al lui Marian Oprisan. Expert contabil: "Raspunsul o sa fie - Nu se constata vreun prejudiciu ca urmare a ...bla, bla, bla...; cu vorbe mai elevate". Elena Musuroiu, experta recomandata de Marian Oprisan in dosarul de coruptie, ii spunea lui Liviu Macovei ca in raportul pentru instanta se va consemna ca "nu se constata existenta vreunui prejudiciu ca urmare a ... bla, bla, bla", precizand ca va fi "o formularistica un picut cu vorbe mai elevate", potrivit Romania Libera.

Cum poate creste influenta Romaniei in Uniunea Europeana? Cu oameni adecvati. Pentru a face fata volumului de munca la nivel comunitar, Romania trebuie sa-si dubleze si perfectioneze rapid resursa umana institutionala implicata in mecanismul de racordare a tarii la UE. Expertii sustin ca exista un lobby corporatist foarte pronuntat la Bruxelles, un lobby al ONG-istilor, dar cel mai puternic lobby este cel al tarilor membre UE. Ancorarea tarilor europene la structura comunitara necesita o pleiada de specialisti, fie plasati la Bruxelles sau activi in capitalele europene, scrie Adevarul.

Povestea lui Costica Acsinte, fotograful ale carui poze din 1900 sunt readuse la viata. Cine este in spatele proiectului. Un fotograf din Baragan, care a facut cariera la inceputul anilor 1900, a devenit celebru in lume, dupa ce o parte din fotografiile sale au fost transformate de o artista din Australia. Fotografiile lui Costica Acsinte din Slobozia au fost colorate si prelucrate in Photoshop, iar personajele puse intr-un context suprarealist. Australianca spune ca a fost fascinata de portretele romanilor, adulti si copii de la tara si a vrut sa le aduca la viata. Un material Stirile Pro Tv.