Inconstienta criminala a afaceristilor de fier vechi. Trenuri deraiate si canale ale mortii, la 60 de bani/kg. Nu de putine ori au avut loc accidente grave, cu persoane care au cazut in gurile de canal lasate descoperite, dupa ce s-au furat capacele din fier. Ba, mai mult, au existat cazuri in care trenurile au deraiat dupa ce hotii au furat bucati din sistemul feroviar, precum sine sau buloane. Hotii care recurg la astfel de gainarii cu posibile consecinte criminale, merg apoi cu materialele la centrele de fier vechi, unde, teoretic, angajatii de acolo trebuie sa le refuze si sa anunte imediat politia! Practic, orice hot care pune mana pe un capac de canal il poate vinde. Fie are norocul sa-l dea din prima, fie insista si tot gaseste un centru care sa-i accepte marfa. Asta demonstreaza un experiment realizat de reporteriiEVZ, deghizati in "gainari" "blindati" cu cateva capace de canal, dar si cu o bucata de sina, de aproximativ un metru si care cantarea vreo 40 de kilograme. Bineinteles, materialele nu au fost furate, ci puse la dispozitie de Apa Nova si CFR, institutii care au reactionat, prompt, la demersul nostru jurnalistic.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romanii nu mai au nevoie de pasaport pentru Republica Moldova. Decizia a fost aprobata de Guvernul de la Chisinau. Guvernul Republicii Moldova a aprobat in sedinta de ieri, 16 iunie, o hotarare prin care a anulat obligativitatea pasaportului la granita pentru cetatenii Uniunii Europene. Membrii Guvernului de la Chisinau au aprobat o decizie privind modificarea Hotararii nr. 765, din data de 18 septembrie 2014, privitoare la "aprobarea listei documentelor de calatorie acceptate pentru traversarea de catre straini a frontierei de stat a Republicii Moldova". Principala modificare adusa a fost inlocuirea in tot cuprinsul hotararii a sintagmei "Carte de identitate biometrica" cu "Carte de identitate de formatul ID1, ID2, inclusiv biometrica". Potrivit serviciului de presa al Guvernului Republicii Moldova, schimbarile aprobate inseamna ca cetatenii Uniunii Europene nu vor mai fi obligati sa prezinte in punctele vamale de la granita cu Basarabia pasapoarte sau carti de identitate biometrice, ci vor putea trece granita doar in baza cartilor de identitate simple, anuntaAdevarul.

Detalii din culisele operatiei "foarte complicate" de la Istanbul a premierului Victor Ponta. De ce nu are voie sa mearga la Guvern trei saptamani. Medicul roman Ion Bogdan Codorean, cel care l-a insotit pe Victor Ponta pentru operatia la care a fost suspus acesta in Turcia, a spus intr-un interviu pentru Gandul ce s-a intamplat in timpul operatiei suferite de premierul Romaniei si ce trebuie sa faca primul ministru dupa operatie. Potrivit acestuia, Victor Ponta nu ar trebui sa mearga la Guvern in urmatoarele trei saptamani. Ion Bogdan Codorean este specialist in traumatologie sportiva la Spitalul Militar Central din Bucuresti. Saptamana trecuta, medicul a fost vizitat de Victor Ponta pentru un consult. Diagnosticul pus atunci, spune specialistul, a fost unul foarte grav: ruptura veche de ligament incrucisat anterior, ceea ce a determinat o ruptura de menisc intern si leziuni foarte mari de cartilaj. "Dansul a fost la mine la consultatie, saptamana trecuta, si atunci am stabilit diagnosticul asta si i-am spus ca trebuie sa se opereze", a spus Ion Bogdan Codorean, informeazaGandul.

Nitu ii ancheteaza pe judecatorii constitutionali care au invalidat referendumul pentru demiterea lui Basescu. Caz unic in analele Justitiei: sase din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale din Romania sunt anchetati de catre procurorii din subordinea procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, pentru ca, in rezumat, au invalidat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui de atunci al Romaniei, Traian Basescu. Fapta pentru care s-a inceput urmarirea penala ar fi de fals in acte oficiale. Cei sase judecatori vizati de ancheta au transmis premierului Ponta o erata prin care au corectat o adresa cu informatii false transmise de colegul lor, judecatorul CCR Acsinte Gaspar. Gaspar, insa, NU este vizat de ancheta, ci doar cei sase judecatori CCR care au anuntat Guvernul ca au votat pentru validarea listelor electorale permanente folosite la refendum, NU pentru taierea de pe liste a unui numar de persoane ce ar rezulta dintr-un minirecensamant, scrieRomania Libera.

Ororile ascunse in inchisoarea CIA din Romania. The Guardian: Se faceau experimente pe oameni in centrele secrete de detentie. Un document intern al CIA publicat luni de The Guardian amplifica scandalul inchisorilor secrete ale agentiei americane, dintre care una ar fi functionat si pe teritoriul tarii noastre. Documentul, ale carui prevederi sunt inca in vigoare, arata ca CIA desfasoara de ani de zile un program de experimente pe oameni. Aprobat de George Tenet, directorul agentiei intre 1997 si 2004 (foto jos), actul le-a dat practic mana libera agentilor sa foloseasca tehnici extrem de brutale de interogare a suspectilor perfectionate in urma testarii lor de catre medici si de psihologi, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Grecia - A inceput numaratoarea inversa. Negocierile dintre guvernantii eleni si reprezentantii creditorilor au fost un esec. In timp ce presiunea creste, tot mai putini sunt dispusi sa inteleaga tactica de negociere a grecilor. Mesajul cu greutate este transmis de catre presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi: dramatismul situatiei nu implica automat vina altora. El s-a referit si la ajutorul lichid acordat deja Atenei, care insumeaza acum 118 miliarde de euro, reprezentand peste doua treimi din produsul intern brut al economiei elene. BCE considera in continuare ca bancile din tara sunt stabile si solvente, asa incat pot primi in continuare fonduri. Seful Bancii Central Europene atrage atentia asupra evolutiilor permanente din Grecia, ceea ce implica o atenta supraveghere a sistemului bancar. In cazul unui faliment public, la finalul lunii iunie, situatia s-ar putea schimba fulgerator. Draghi insista asupra "unei intelegeri ample si solide cu Grecia". Daca el ar decide stoparea finantarii, Grecia ar intra in colaps, informeazaDeutsche Welle.