Dosarul Microsoft. Cum si-au impartit Cocos, Sandu si Pinalti o spaga de 16-17 milioane de euro. Claudiu Florica, afaceristul acuzat de DNA ca ar fi dat spaga politicenilor in dosarul "Microsoft", a povestit la Inalta Curte de Justitie cum primeau mita de la el Dorin Cocos, Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicatiilor) si Gheorghe Stefan (fost primar din Piatra Neamt), pentru reinnoirea licentelor IT. "In momentul in care am aflat volumul aproximativ al licentelor Microsoft, in jur de 90 de milioane de euro, eu am avansat catre cei trei inculpati propunerea ca acestia sa primeasca 16-17 milioane de euro, suma pe care eu am considerat-o ca fiind rezonabila pentru acest proiect si acea perioada", a declarat Claudiu Florica, ieri, in fata judecatorilor de la Instanta Suprema. In cauza dosarului "Microsoft", Sandu si Cocos si-au recunoscut deja vina. Singurul care continua sa se declare nevinovat este Gheorghe Stefan, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania, mereu prinsa in conflictul istoric dintre Rusia si Turcia. Cum ne-au afectat razboaiele celor doua mari imperii, de-a lungul timpului. Tensiunea dintre Rusia si Turcia, determinata de doborarea unui avion militar SUHOI-24 in apropierea granitei Siria-Turcia la data de 24 noiembrie, are radacini adanci in istorie. Confruntarea s-a manifestat prin razboaie purtate in fiecare secol si soldate cu victorii de o parte sau alta, continuand pana la Primul Razboi Mondial. Direct si indirect, Romania a avut de suferit de fiecare data cand cele doua puteri si-au incrucisat armele. Cronicarii vremii povestesc ca Dobrogea, in special, devenise, dupa inceputul secolului al XVIII-lea, "maidanul de incaierare" intre turci si rusi. Nu intamplator, Constanta este acum singurul oras din Romania in care Rusia si Turcia au tinut sa-si deschida consulate, anuntaAdevarul.

Patriarhia Romana a inaugurat un prim serviciu de ambulanta, la Bistrita. Patriarhia Romana, prin Asociatia "Filantropia Ortodoxa", are un prim serviciu de ambulanta, care a fost deschis la Bistrita, destinat transportului persoanelor nedeplasabile care trebuie sa ajunga la spital, dar nu necesita asistenta specializata. "Incercam sa intregim activitatea serviciilor noastre medicale in judetul Bistrita-Nasaud, servicii pe care le desfasuram de doi ani de zile. Serviciul de ambulanta va deservi pacientii care nu necesita asistenta specializata, mai precis va veni in sprijinul persoanelor care vor sa fie internate in spital si care nu necesita supraveghere medicala intensa", a declarat parintele Marius Pintican, presedintele Asociatiei "Filantropia Ortodoxa". Dispeceratul va functiona la sediul asociatiei avand, pentru inceput, numarul de telefon 0363.107. 076, dar din luna ianuarie va intra in circuitul numarului unic de urgenta 112, informeazaGandul.

Unde a disparut partidul care visa la un milion de membri. Gabriel Oprea, seful progresistilor si ex-vicepremierul "interesului national", lipseste cu desavarsire din spatiul public de aproape o luna de zile. Putinele mesaje pe care UNPR le mai are de transmis razbat prin comunicate sporadice sau prin vocea vreunui parlamentar. Gabriel Oprea, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), avea nu mai departe de acum trei-patru luni pretutindeni portile deschise, inclusiv la Cotroceni, se considera "o solutie" de premier prin studiourile televiziunilor, punea conditii dure PSD-ului pentru listele viitoarelor alegeri. Acum, dupa ce a pierdut functia de vicepremier si puterea, iar imaginea i-a fost iremediabil sifonata, Gabriel Oprea a disparut aproape total din viata politica si publica. Nici macar de Ziua Nationala nu a mai aparut, preferand sa emita un comunicat despre "destinul natiunii noastre", "unitate si solidaritate", in timp ce zbura spre taramurile mult mai insorite ale Emiratelor Arabe. Si nici UNPR nu pare sa se simta prea bine de la o vreme incoace. Formatiunea care visa la 10% in alegerile viitoare si la 1 milion de membri pare sa fie tot mai izolata si lipsita de perspective, scrieRomania Libera.

Cele doua extreme ale averilor ministrilor lui Ciolos. De la 600.000 EUR si vila in Franta, la un apartament in sectorul 1. Ministrii cabinetului Ciolos au inceput sa-si publice declaratiile de avere actualizate, desi conform legii aveau la dispozitie 45 de zile de la preluarea mandatului ca sa faca asta. Dintre toti tehnocratii premierului, cel mai bine sta ministrul Economiei, Costin Borc. Are peste 600 de mii de euro in conturi si o casa de vacanta in Franta. Pana la publicarea noilor declaratii de avere, seful de la transporturi, Marian Dan Costescu parea cel mai avut cu 6 terenuri, 2 apartamente in Bucuresti si o casa demolabila, un apartament la Rosiori de Vede si o casa de vacanta la Horezu. Plus 100 de mii de euro in conturi si o ferma de animale la Horezu. Acum noul ministru al economiei Costin Borc impresioneaza cu un apartament si o casa de vacanta in Franta care are un teren de 7 mii de metri patrati, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Gandirea conservatoare romaneasca. Are omul nevoie de traditie si de maestri sau, dimpotriva, ar trebui sa se emancipeze cautand adevarul pe cont propriu? Este omul, prin natura sa, mai curand "prost" sau "inteligent"? Un "manifest" conservator remarcabil a fost conferinta sustinuta recent (18 noiembrie) de Andrei Plesu, in aula Universitatii din Constanta, care i-a decernat titlul de doctor honoris causa. Nu un "manifest" in sensul propriu al termenului, dar un condensat de gandire conservatoare, care poate fi asezata cu profit la temeiul unei mai aplicate reflectii politice. Tema disertatiei sale a fost prostia. Nu prostia clinica, dupa cum a precizat din primul moment, ci prostia ca fapt comun, caruia nimeni nu i se poate pe de-a-ntregul sustrage. Prostia, a spus A. Plesu, este "conditia obisnuita a umanitatii: toti suntem prosti din cand in cand". Si a citat apoi pe Dostoievski, care exclama in Amintiri din subterana: "Omul e prost, fenomenal de prost!". Conferentiarul a incheiat apoi cu acest comentariu personal: "Trebuie sa luam in serios aceasta inteleapta resemnare", informeazaDeutsche Welle.

S-a inchis robinetul majorarilor de salarii si pensii pentru bugetari. Bugetarii sunt privati de prime, tichete de vacanta, plati pentru ore suplimentare, anul viitor, iar de pensiile private vor creste in doi ani cat trebuiau sa creasca in unul singur, potrivit unui act normativ. Majorarile salariale obtinute de la guvernul Ponta raman singurele beneficii suplimentare pentru bugetari. Este drept, acestea sunt beneficii consistente. Asta deoarece Guvernul a aprobat o ordonanta prin care personalul public nu va beneficia, la anul, nici de prime, nici de sporuri, tichete de masa sau de vacanta, si nici de majorari salariale sau indemnizatii speciale in caz de iesire la pensie. Trebuie notat ca masurile incluse in ordonanta nu afecteaza insa majorarile deja acordate, respectiv cele oferite personalului didactic, sanitar sau restului bugetarilor, care au fost implementate pana pe 1 decembrie, anul curent, scrieEVZ.