Cum ajuta Curtea Constitutionala talharii si criminalii. Cum vrea Guvernul sa indrepte situatia Decizia Curtii Constitutionale in urma careia probele obtinute prin interceptari ale SRI sunt considerate in afara legii fundamentale, risca sa arunce in aer nu numai marile dosare de coruptie. In urma hotararii judecatorilor constitutionali, SRI nu mai poate ajuta procurorii sa obtina probe nici in alte cazuri. Curtea Constitutionala ar putea da lovitura de gratie nu numai marilor dosare de coruptie aflate in cercetare sau trimise in judecata, dar si dosarelor de infractiuni violente, precum cele in care sunt implicate clanurile interlope, care au ingrozit orase intregi si care au un impact mult mai mare asupra cetateanului de rand decat cazurile de coruptie, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cazul epavei "Rostock" nu s-a incheiat nici dupa 25 de ani Inca o luna de incertitudini in Dosarul "Rostock", aflat pe rolul Curtii de Apel Galati, in care consortiul "Rostock Wreck Remouval Consortium" (RWRC), care in 2006 a scos la suprafata epava navei "Rostock", solicita statului roman, prin Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) Galati, plata unor daune de 12,5 milioane de euro pentru lucrari suplimentare.Obiectul dosarului aflat pe rolul instantei din Galati este reprezentat de procedura de "exequator", adica de recunoastere a datoriei, respectiv a daunelor - 12,5 milioane de euro care au fost stabilite in urma judecarii litigiului dintre AFDJ si RWRC de catre Tribunalul de la Zurich, integral pe Romania Libera.

Frica primarului Capitalei tine Arena Nationala inchisa Cel mai mare stadion din Romania este inchis de patru luni si problemele sunt departe de a fi rezolvate. Lipsa unei autorizatii eliberate de ISU a aparut ca o revelatie, in toamna anului trecut, dupa tragedia petrecuta la "Club Colectiv". Inaugurata in septembrie 2011, Arena Nationala a fost inchisa la data de 6 noiembrie 2015. Punctele nevralgice au vizat caile de evacuare a spectatorilor, parcarea subterana si acoperisul, construit dupa normele europene, dar care nu respecta standardele din Romania. Reprezentantii ISU au anuntat, in februarie, ca pe Arena Nationala se pot desfasura evenimente, deoarece nu exista un pericol real pentru spectatori. Asta pana la 31 decembrie 2016, data limita la care stadionul trebuie sa obtina autorizatie din partea pompierilor, informeaza EVZ.

Cazul bebelusilor infectati cu E.Coli iti arata cum in Romania conspiratia se imbina cu prostia Daca ai facut pe pustnicul in perioada asta, e bine de stiut ca trei bebelusi au murit si alti trei inca mai sunt internati la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti, iar in Romania inca nu se stie, nici acum, de ce s-a intamplat asta, din cauza cui si ce e de facut ca astfel de lucruri sa nu se mai repete. nsa, modul in care a fost realizata ancheta, raspunsurile autoritatilor, lipsa lor de reactie si de comunicare, isteria si teoriile conspiratiei care au circulat in spatiul public in astea trei saptamani ne spun multe despre cum merge treaba pe la noi. Iti prezint cateva dintre lucrurile care te-ar putea transforma oricand intr-un sociopat in cautarea dreptatii, scrie Vice.

"Planul zilnic" din taxi, evaziunea de milioane de sub nasul Fiscului Indiferent de incasarile realizate intr-o zi, soferii de taxi sunt obligati sa le plateasca firmelor la care lucreaza o suma fixa pentru care nu primesc chitante. Companiile "aspira", astfel, contributii de ordinul zecilor de mii de lei pe zi, pe care le trec doar pe sfert prin contabilitate. "Daca ar fi sa castig un pot mai mare la Loto, mi-as lua 20-30 de masini galbene, as deschide firma de taxi sau m-as alia cu una mai mare si abia de-atunci incolo m-as imbogati cu adevarat. Masinile alea aduc milioane pe zi, fara sa faci nimic" - asta iti spune orice taximetrist daca il intrebi despre planul zilnic pe care el, ca sofer, este obligat sa-l plateasca firmei, anunta Adevarul.

Anticoruptia de provincie, inhibata de complicitatile locale Daca la Bucuresti lupta anticoruptie pare sa fie un mecanism care functioneaza implacabil, trimitand in judecata pentru fapte de coruptie fosti ministri, parlamentari, directori ai unor companii de stat, in orasele mici, in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea si personajele influente devin rude prin lungi serii de nunti, botezuri, cumetrii, speranta omului simplu intr-o justitie corecta devine un ideal greu de atins. In foarte multe cazuri se ajunge la situatii dramatice, in care sunt distruse vieti, familii, cariere sau afaceri, doar ca sa fie protejate personajele influente, integral pe Romania Libera.

Merkel: Problema nu se rezolva asa Mesajul este cum nu se poate mai clar: "Ruta balcanica ramane inchisa pe termen lung. Valul necontrolat de refugiati pe aceasta ruta trebuie sa apartina trecutului". Aceasta este pozitia oficiala a Austriei, exprimata de ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner, cu cateva ore inaintea intrunirii ministrilor de resort din UE. Oficialii de la Viena sunt decisi sa ramana pe pozitie, anuntand ca "timpul nu va mai fi dat inapoi", astfel incat Europa sa transmita un semnal concret impotriva presiunii migratiei care ameninta Europa dinspre Turcia si Grecia, scrie Deutsche Welle.

Romania in noua ordine mondiala: "Vacanta s-a terminat", nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii Nu mai putin de 9 reprezentanti ai 5 ambasade la Bucuresti au fost prezenti joi, la conferinta "Politica externa: Romania si schimbarea ordinii internationale. Economie si geopolitica" - pentru a afla cum se pune problema la Bucuresti in acest moment de inflexiune in istorie, care se scrie sub ochii nostri, cum isi vad analistii din Romania tara in noul context modial si care ar fi setul de masuri si de aliante la care se presupune ca se lucreaza din greu. Eveimentul a trasat cateva concluzii: ne comportam ca inainte de anexarea Crimeii, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca inainte de criza, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca la aderarea in UE, desi lumea s-a schimbat de mult, scrie Curs de Guvernare.