Zeci de miliarde de lei vechi se transfera din bugetul statului in conturile unor romani cu certificate de revolutionar, in virtutea unei Legi a recunostintei care ii rasplateste pe revolutionarii din decembrie ‘89. Acest fapt ii supara pe veteranii de razboi si pe fostii detinuti politici, care se simt nedreptatiti - ei au avut curajul sa infrunte, pe motive politice, inchisorile comuniste.

Majoritatea celor care beneficiaza de Legea 341/2004, a recunostintei fata de cei care au contribuit la victoria Revolutiei din 1989, nu este formata din urmasii eroilor martiri sau din ranitii Revolutiei, ci din luptatori.

Iar multi dintre ei au ajuns „remarcati pentru merite deosebite” in urma marturiilor celor care i-au „vazut” facand acte de curaj. Alti martori, la fel de importanti, dar pe care nu-i asculta nimeni, pot afirma ca multi „remarcati” si-au castigat statutul mult mai tarziu, dupa ce Revolutia se incheiase de ani buni.

1.400 de lei - revolutionarii, 100 de lei - fostii detinuti

Conform legii, indemnizatiile se raporteaza la salariul mediu brut din luna anterioara primirii acestora, ceea ce a facut ca in conturile unora dintre revolutionari sa intre 200 sau chiar 300 de milioane de lei vechi.

„Toti cei care si-au primit drepturile au facut-o incepand cu 2004 si pana acum. Luptatorii din Revolutie, daca demonstreaza ca au un venit lunar mai mic decat salariul mediu brut pe economie, primesc indemnizatii reparatorii de 110a din valoarea salariului mediu brut pe economie, care este de aproximativ 1.275 de lei”, explica Ioan Pamparau, directorul adjunct al Casei de Pensii Brasov.

„Daca se pensioneaza pentru limita de varsta, la aceasta se adauga, pe langa pensia de drept, si o suma de 60% din acelasi salariu mediu pe economie. Veniturile lunare ale unui luptator pot ajunge astfel la 25-30 de milioane de lei vechi”, a mai spus Ioan Pamparau.

In schimb, „urmasii fostilor detinuti politic, sot sau sotie, primesc doar 100 lei lunar, in timp ce copiii acestora nu primesc nimic”, spune Octav Bjoza, vicepresedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR). „Suta de lei se indexeaza numai cand

catadicseste guvernul”.

„Un luptator „cu merite deosebite” primeste lunar 1,1 x salariul mediu brut pe economie pe luna precedenta, adica aproximativ 1.400 lei pe luna. Un luptator din Muntii Fagarasului, ranit in luptele cu Securitatea, cu patru gloante primite in trup si 12 ani de temnita comunista, incluzand bataia, schingiuirea, infometarea si bolile, primeste doar 1.200 lei lunar”, explica Octav Bjoza.

Locuinte din fondul de stat

Legea recunostintei stabileste ca revolutionarii au prioritate in obtinerea locuintelor din fondul de stat. Actul normativ care ii priveste pe fostii detinuti politic nu prevede un asemenea beneficiu.

„De asemenea, in timp ce, pentru revolutionari, legea prevede plata chiriei stabilite la nivel minim, fostii detinuti politic platesc chiria la nivelul calculat pentru oricare alt cetatean”, declara Octav Bjoza, cu amaraciune.

Evenimentul Zilei