Cambridge Analytica, monstrul născut dintr-o firmă de propagandă militară. Scandalul privind utilizarea neadecvată a datelor a milioane de utilizatori de Facebook de către compania britanică de consultanţă Cambridge Analytica, eaduce în discuţie modul în care această firmă a fost înfiinţată, dar şi obiectul de activitate al companiei sale mamă - Strategic Communication Laboratories (SCL) -, precum şi modul în care aceasta din urmă s-a dezvoltat.Extinderea activităţii SCL a venit în contextul privatizării războaielor, se arată într-o amplă analiză publicată de portalul opendemocracy.net. Un caz precum cel al Cambridge Analytica este o consecinţă a privatizării operaţiunilor de propagandă militară, posibilă în contextul în care reţelele de socializare au ucis jurnalismul clasic, precizează adevarul.ro.

actualitateFoto: Colaj foto

Greve masive în Germania. Angajații din serviciile publice germane sunt în grevă ca urmare a disputei salariale. Afectat este mai ales transportul public local. După haosul de marti, miercuri a fost o zi mai bună pentru pasagerii liniilor aeriene. Sindicatul german Verdi a continuat grevele de avertisment în sectorul public, cerând salarii mai mari pentru angajați, înaintea unor negocieri cruciale prevăzute pentru săptămâna viitoare. În cel mai populat land german, Renania de Nord-Vestfalia, transportul în comun a fost paralizat inclusiv în capitala regională Düsseldorf, unde aproape toate metrourile, tramvaiele și autobuzele au rămas pe loc. "Aici nu se mișcă nimic", a declarat o purtătoare de cuvânt a sindicatului Verdi. La grevă au participat 2000 de angajați, care și-au început protestul deja la ora 3 dimineața. Sindicatul Verdi și cel al funcționarilor publici urmăresc prin aceste greve de avertisment să sporească presiunile înaintea negocierilor tarifare decisive care vor avea loc pe 15 și 16 aprilie la Potsdam, potrivit dw.com.

Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain. 25 de state membre UE au semnat marţi la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaraţia de Cooperare privind Inteligenţa Artificială. România, Cipru şi Croaţia sunt singurele ţări UE care nu au semnat declaraţia care deschide calea colaborării pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului la scară globală. Prognozele cercetătorilor arată că dezvoltarea proiectelor de Inteligenţă Artificială va avea un impact serios în economie, dar şi în societate. Prin declarația semnată marți, 10 aprilie, cele 25 de state îşi propun să colaboreze pentru a creşte competitivitatea UE în cercetare şi utilizarea Inteligenţei Artificiale, dar şi pentru a gestiona efectele acestei tehnologii din punct de vedere etic, legal, economic şi social, potrivit g4media.ro.

O parte din clinicile private nu vor mai putea încheia contracte de spitalizare de o zi, începând cu 2019. Spitalele şi clincile care nu vor oferi şi servicii medicale de spitalizare continuă, din aprilie 2019 nu vor mai putea încheia contracte cu casele de asigurări pentru spitalizare de zi. Măsura afectează doar clinicile private, toate spitalele de stat având spitalizare continuă. În timp ce în mediul privat se vorbeşte deja de închiderea acelor clinci care au contracte doar pe spitalizare de zi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că respectivele servicii vor putea fi în continuare decontate, dar în regim de ambulatoriu. Această prevedere din Hotărârea de Guvern Nr. 140/2018, va afecta clinicile private care până acum aveau contracte cu casa doar pentru spitalizare de zi, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Un milion de bătrâni trăiesc în săracie cruntă. Chiar dacă punctul de pensie a fost majorat în repetate rânduri în ultimii doi ani, ceea ce a adâncit deficitul bugetului de stat și a creat un „butoi cu pulbere” în cheltuielile publice, majoritatea pensionarilor încasează lunar insuficient cât să aibă un trat decent la bătrânețe. Cei care au muncit toată viața și au îndeplinit stagiul de cotizare sunt victimele unui sistem împovărat de numărul ridicat de pensionari „de lux”, peste 150.000, care consumă anual resurse uriașe de la buget, dar și de un număr foarte mare de pensionari pe caz de boală, adică peste 560.000 de persoane. Raportul între numărul „invalizilor” față de cei care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă, de 3,85 milioane de persoane, este de circa 1 la 7, precizează romanialibera.ro.

Spitalul din Iași care a ars ca o torță. Un etaj al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi s-a făcut scrum în noaptea de marţi spre miercuri, în urma unui incendiu care a cuprins partea superioară a clădirii. A ars o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, în care erau depozitate obiecte de uz sanitar, dar şi o sală de operaţii. Peste 120 de pacienţi au fost evacuaţi în mare grabă şi zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările preţ de câteva ore.

Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi de la Secţia de Terapie Intensivă, din clădirea în care s-a produs incendiul, a murit ieri la Institutul Regional de Oncologie. Pacientul fusese adus de la Spitalul C.I. Parhon la dializă, care se află în aceeaşi clădire cu Institutul de Boli Cardiovasculare, relatează adevarul.ro.

Reacția primarului Firea după ce un vatman a lăsat un copil singur în stație. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, cere conducerii RATB demiterea vatmanului care a lăsat o fetiţă de 7 ani singură pe refugiu . Vatmanul ar fi închis uşile tramvaiului prea repede, astfel încât fetiţa a apucat să coboare dar bunicul ei a rămas în vehicul, iar tramvaiul a plecat din stație. ”Solicit de urgenţă desfacerea contractului de muncă a acestui vatman iresponsabil, un astfel de comportament nu poate fi tolerat sub nicio o formă, mai ales atunci când vorbim despre siguranţa unui copil. ” Conducerea RATB a precizat că face, în prezent, cercetări în acest caz, potrivit romanialibera.ro.