Ordonanța lui Tudorel este subiectul central al presei interne: cum, cînd, de ce și mai ales pentru cine?! "S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", comentează fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a explicat pentru HotNews.ro efectele Ordonanței de Urgență anunțate de ministrul Justiției prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare. Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. Este ceea ce spune procurorul general al României, Augustin lazăr, într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Ordonanţa de urgenţă anuţată de Tudorel Toader, care va anula sentinţele date în ultimii cinci ani de Curtea Supremă, îi serveşte politic lui Liviu Dragnea. Astfel, liderul PSD ar putea ajunge în fruntea Guvernului şi ar putea candida cu cazierul curat la alegerile prezidenţiale, avertizează Adevărul. În timp ce Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat luni, la Antena 3, că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală "va exista cât de curând" şi că social-democraţii nu au renunţat şi discută în interiorul partidului despre amnistie şi graţiere. Vântul înghețat al schimbării: din clipa în care Dragnea va fi declarat nevinovat, vom începe noi toți ceilalți să fim vinovați, scrie Cirpian Mihali pe Republica.ro. CCR NU are voie așadar “să facă dreptate”, să stabilească ce e legal și ce nu e legal, ci doar ce e constituținal într-un act normativ. Competența și compunerea instanțelor de judecată, precum și cariera judecătorilor acestor instanțe fiind imperative, sunt de ordine publică, scrie și Moise Guran pe blogul său.

ActualitateFoto: Colaj foto

Valurile stârnite de declarațiile istoricului Marius Oprea și reacția lui Dacian Cioloș sunt departe de a se fi stins.Câteva strategii de manipulare explicate de Deutsche Welle, dar și cum vede USR-ul acest scandal. Mai întîi a fost atacul de pe pagina de Facebook #Rezist: "Nu ești un om nou. Toți ăștia care aveți sau ați avut legături cu comuniștii, securitatea, să vă dați în spate. Jos labele de pe România!". Postarea a fost ulterior ștearsă, iar administratorul paginii și-a cerut scuze spunând că ”s-a lăsat dus de val” și că a fost vorba de o opinie personală doar. Momentul a fost speculat de Mihai Gâdea și Antena 3: ”Sistemul se destramă, iar principalii actori se sfâșie între ei”. Plus un Ciuvică scos la tablă ca să deseneze o schemă despre ”cum au apărut partidele securiste”. ”Asaltul asupra lui Cioloş”. Ce te faci, ca stăpân neofeudal, când mârşăvia clicii tale de boieri securişti şi postcomunişti devine flagrantă şi vizibilă, târând ireversibil în noroi regimul Dragnea? Încerci să-ţi tragi la pământ şi duşmanii, scrie Deutsche Welle. Scandalul din PLUS afectează negocierile pentru europarlamentare. USR a făcut sondaj intern pentru a decide dacă se dezice de Cioloş, scrie Adevărul.

Și Ministrul Educației a aruncat o piatră-n lac anunțând că vrea ca și elevii de clasa I să poată fi lăsați repetenți: Ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine. A revenit pe seară asupra declarației privind repetenții la clasa I: Eu am pus o întrebare și toată lumea a înţeles că Andronescu vrea să-i lase repetenţi / Poate îi vom chema vara să recupereze. De citit mărturia unui fost învățător, pe Edupedu.ro: ”Am avut în clasă copii ce repetau anul. Cât de greu îi este unui copil să trăiască cu acest stigmat!”. Și elevii cred că Repetenția este o cutumă toxică, care imprimă eticheta asupra elevilor că sunt incompetenți.

Bune de citit:

Dacă ne-am săturat de stat prea mult în zona de politic, propunem materialul Recorder: ”Aici trebuia să fie un laser”. Proiectul laserului de la Măgurele s-a blocat în acuzații de incompetență care au căpătat proporțiile unui dosar înscris pe rolul instanțelor de judecată din Buftea.

Un interviu tonic pe Republica. Mihai Ranete, fondatorul Caravanei cu medici: „Am primit foarte multe oferte să lucrez în străinătate. Dar România e țara care mi-a oferit gratuit posibilitatea să devin medic și merită măcar o șansă din partea mea”

Raluca Feher se întreabă ”Cum poți să repari o țară când…?”, iar Iulian Comănescu vorbește despre ”Țara mea de drone, țara mea de dor” și despre cum ne promovăm cu platitudini localist-istorice și patriotice, presărate cu raze de soare și colorizări kitsch. Plus, neapărat, un pic de praf de pușcă.

Adevărul publică mărturisirea unui fost deţinut, coleg de muncă cu victima omorului de la Mediaş: „Este crima politicianului român. Să vă băgaţi recursul compensatoriu undeva“

Facebook-ul nostru cel de toate zilele. Fabrica de site-uri pro-PSD. Pressone.ro scrie cum o companie din București care are un sediu-fantomă, administratorul unei firme de taximetrie din comuna Glina și mai multe site-uri care publică articole pro-PSD, distribuite apoi de paginile de Facebook ale partidului.

Iar pentru cei care mai iau lucrurile și cu o doză de umor sau ironie, vă propunem articolul din Euractiv.ro cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat luni că trebuie susținută convergența și trebuie apărată coeziunea la nivelul UE, astfel încât "să facem faţă riscului unei confruntări cu forţele populiste şi extremiste". Curat luptam. Și tot de pe Euractiv: Meleşcanu a pledat pentru campanii privind alegerea surselor corecte de informare.