Norica Nicolai, respinsa prin vetoul de unica folosinta
Cotidianul
In aceste conditii, daca premierul Tariceanu o vrea neaparat pe Norica Nicolai la Justitie, nu mai are alta solutie decat sa obtina girul parlamentului, asa cum i-a cerut Basescu. Acest lucru ar presupune insa o restructurare guvernamentala, exclusa, cel putin pana acum, de liberali. Subiectul a aparut si in discutiile Basescu-Tariceanu dupa respingerea Noricai Nicolai.
Cazuri similare, solutii diferite
Solutia judecatorilor in cazul Nicolai contrazice insa decizia luata in aprilie 2007 in situatia similara a lui Adrian Cioroianu. Cu toate ca ambii au fost respinsi motivat de Basescu, judecatorii au subliniat, in cazul lui Cioroianu, ca „presedintele nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului si poate cere primuluiministru o alta propunere de candidat“. In cazul Noricai Nicolai insa, pe langa atributul verificarii, judecatorii ii dau, practic, sefului statului dreptul de veto cel putin pentru un ministeriabil. Astfel, premierul este obligat in aceste conditii sa propuna un alt candidat.
Evenimentul Zilei
Liberalii, luati prin surprindere, au avansat diferite ipoteze, luand in discutie inclusiv daca mai trebuie sau nu sa functioneze Curtea. Senatorul PNL Radu Stroe a mers pana la a pune in discutie necesitatea existentei si functionarii CC. "Din nou Curtea Constitutionala citeste legea intr-un mod special, in favoarea securistilor si a lui Traian Basescu. Este pacat ca oamenii astia isi pateaza obrazul. (...) Trebuie sa ne gandim bine daca trebuie sa mai functioneze aceasta institutie", a declarat Stroe.
Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Curtii in cazul Nicolai a clarificat relatiile dintre presedinte si premier, subliniind dreptul sefului statului de a interveni in numirea ministrilor.
Romania libera
Decizia de ieri ii obliga pe liderii PNL, in frunte cu Tariceanu, sa gaseasca un nou candidat la sefia Justitiei. Unul dintre numele vehiculate era cel al lui Aurel Ciobanu-Dordea, fost negociator-sef in relatia cu UE. Miza este foarte mare, pentru ca ministrul Justitiei este cel care face propunerea de procuror-general si procuror-sef al DNA, chiar daca presedintele este cel care are cuvantul decisiv.
PSD: Romania a devenit republica prezidentiala
Pentru pesedisti, decizia Curtii a condus, practic, la transformarea Romaniei in republica prezidentiala, dupa cum a sustinut secretarul general Titus Corlatean: „Curtea a devenit prizoniera unei batalii politice la nivel inalt in Romania si indeplineste in prezent o functie pe care nu a avut-o si nu are cum sa o aiba: aceea de a legifera, de a adauga la Constitutie. Prin aceasta decizie, statul roman devine, o republica prezidentiala, in care presedintele decide tot si acumuleaza puterea absoluta”. Restul partidelor au interpretat diferit decizia: PC si PD-L i-au cerut lui Tariceanu sa faca o alta nominalizarea, UDMR si PRM s-au aratat nedumerite de contradictiile din aceasta hotarare.
Gandul
“Subiectul Norica Nicolai, inchis”
Presedintele Basescu nu considera o victorie decizia Curtii in cazul Nicolai, apreciind ca aceasta arata incapacitatea unei colaborari institutionale. “Pentru mine, subiectul Norica Nicolai e inchis”, a declarat aseara seful statului, la TVR, avertizandu-l pe premierul Tariceanu ca “trebuie sa-si asume neconsultarea” in cazul unei noi nominalizari la Justitie. “Colaborarea institutionala este obligatorie si astept sa se intample acest lucru. Cred ca este timpul sa inteleaga (Tariceanu – n.r.) responsabilitatea pe care o are. Ambitia nu functioneaza in loc de Constitutie”, a spus Basescu.
Jurnalul National

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Vot UNINOMINAL DEMOCRATIC, pe circumscriptii si cu doua tururi de scrutin, regula de baza a democratiei pe tot pamantul.
LISTELE conceptie criminala-mafiota pracicata de securisti in ultimi 18 ani aq facut ca 4/5 milione de romani dezcustati cu mizeria si lipsa locurilor de munca au parasit tara cu un dezcust profund fata de canaliile comuniste de la putere,PNL, PSD, PRM, UDMR SI ALTI .
Romania are nevoie de CONSTITUTIE noua, EURO-AMERICANA.
Legea sa fie lege EGALA pentru toti.
Guvernantii ALESI UNINOMINAL, vor SERVII CETATEANUL SI NU INVERS ca in timpul criminalilor comunisti.
Nu iesiti la VOT, va meritati SOARTA.