In urma cu patru ani, am fost sa fotografiez casa in care locuia Priboi, pe atunci onorabil parlamentar PSD si sfetnic de capatii al lui Nastase. Casa era pe strada Elefterie, nu-i stiam numarul. M-am dus pe strada respectiva si m-am uitat la arhitectura caselor. Ma asteptam sa-i recunosc vila dupa fatada cu cariatide cu unghiile smulse, Laocooni cu ochii umflati, dragoni batuti la singe cu pulanul. Ma asteptam sa am ca indiciu vreo Volga neagra cu numar scurt, parcata pe un trotuar. Nici urma de asa ceva. In lipsa de indicii, am intrebat locatarii de pe strada aia daca stiu unde locuieste personajul. „A, Priboi, uite acolo sta.“

Mi-au aratat inspre o casa roz, la numarul 37. Cu un gard inalt, peste care nu stiu daca un baschetbalist de la Harlem, cu toata detenta lui, ar fi reusit sa vada ceva. Am inceput sa-i fac poze. N-am apasat bine pe buton, ca s-a si deschis usa si a aparut un malac. Casa de securist sadea, avea in dotare camere si personal de urmarire. Malacul s-a repezit, mi-a luat aparatul si a inceput sa urle: „Scoate filmu’, da-mi filmu’!“.

Degeaba i-am spus ca-i aparat digital, ca-i al meu. Malacul o tinea in continuare sa-i dau filmul, ca e interzis sa fotografiezi casa aia. Il intreb daca e casa lui Priboi si de ce casa lui Priboi e obiectiv militar. Malacul se duce in curte, cu tot cu aparatul meu. Revine dupa zece minute si-mi spune ca vine imediat cineva sa vorbeasca cu mine. Dupa alte zece minute, in care aparatul a ramas sechestrat la el, apare un ins cu bicepsii la vedere, cu fatau de Van Damme si privire de Ferentari. Imi zice ca e casa lui, ca de ce am fotografiat-o. Imi spune si cum il cheama: Dan Besciu.

Pauza. Moment publicitar

Numele de Dan Besciu nu avea in 2004 rezonanta politica de azi. Acum se stie ca acest domn este director al firmei Euroconstruct, specializata in cistigat licitatii publice pentru reparatii de drumuri, si patron al restaurantului Golden Blitz, specializat in servit presedintele Basescu.

Revenim in 2004, pe strada Elefterie

Si Besciu se jura in 2004 ca nu are nimic de-a face cu Priboi, ca acea casa de pe strada Elefterie nr. 37 e casa lui, a lui Dan Besciu, ca are acte pe ea. Pe care acte nu le poate insa arata, ca trebuie sa plece in concediu. Dar ca acolo locuieste cu familia lui.

Academia Catavencu