Mai mult de 300 de TIR-uri cu miei trec Dunarea in Bulgaria vecina si prietena, la abatorul din Silistra, in perioada taierilor. Ultimul drum il fac inapoi in tara, unde se intorc transati si de trei ori mai scumpi.

Cum te apropii cu bacul de Silistra, un urias avion de pasageri Antonov, parcat in fata blocurilor, iti atrage atentia ca esti deja in Bulgaria, fiindca in Romania nu sunt avioane asa de mari pe la blocuri. In rest, Silistra e ca Dorohoiul sau Caracalul, numai ca are blocuri mai inalte, dar la fel de urate, oameni putini pe strazi, magazine pline de marfuri si de vanzatori plictisiti, fabricute in ruina, gropi in asfalt, maidanezi.

In acest oras sarac, abatorul Mekom pare sa fie inima care impinge sange intr-un trup vlaguit. E cel mai mare abator din Bulgaria si unul dintre primele 5 din Europa.

La dimensiunile si forta lui de productie, infuleca si miei de pe tot malul romanesc al Dunarii si pana in Maramures. In perioada taierilor, in fiecare zi ajung aici 600 de miei din Romania. Intra inocenti pe o parte si ies pe cealalta impachetati, stampilati, crescuti la pret.

Ar putea baciul roman sa-si taie mieii si in Romania, dar n-are cash la chimir si nici abatoare pe langa stana lui. In judetul Constanta, de pilda, de unde anul acesta au luat drumul Bulgariei 20.000 de miei, sunt numai doua abatoare autorizate, la Lumina si la Cumpana. Aici, taierea unui miel costa intre 20 si 40 de lei. Daca mai punem si transportul pana la abator, apoi pana la locul de vanzare, si cate inca alte cheltuieli, sare mielul peste nivelul de trai din Romania.

Integral in Cotidianul