Vacantele rurale reprezinta, pana acum, singura alternativa viabila la destinatiile turistice prafuite si de proasta calitate.

Ofertele din turismul clasic romanesc mai degraba ne invita sa cautam in strainatate destinatii de vacanta. Statiunile noastre montane sunt prafuite, litoralul este in mare parte manelizat, avem conditii proaste si preturi prea mari in comparatie cu calitatea serviciilor. Turismul rural poate reprezenta insa o alternativa viabila la aceste neajunsuri.

Folosindu-se de resurse aflate la indemana – traditii, arta si meserii populare, peisaje naturale – mici investitori s-au apucat de proiecte turistice care s-au bucurat de succes. "Romania libera" va prezinta astazi doua idei pentru vacanta de vara, idei care au prins atat la romani, cat si la vizitatorii straini. In Muntii Apuseni, niste bordeie dintr-un catun au fost transformate in casute de vacanta, iar in Bucovina plutaritul pe Bistrita a ajuns distractie turistica.

Dupa ce am plecat din orasul Beius, am luat in piept Muntii Apuseni. Drumurile de piatra ne poarta tot mai sus, lasand in urma case mici si locuri din ce in ce mai pustii. Traseul e incatusat la un moment dat de stanci amenintatoare si codrul care ne impresoara are puterea sa transforme ziua in noapte. Asta e calea de 30 de kilometri pe care trebuie s-o facem pana in comuna Rosia. Mai avem de urcat apoi pe muchiile piscurilor, pana cand ajungem in catunul Runcuri, unde doar sase familii isi mai duc azi zilele. Majoritatea batrani, oamenii se uita la noi fara pic de mirare. Deja s-au invatat cu strainii de aproape un an incoace, de cand in vatra lor se face turism. Aici vin olandezi, nemti, francezi, vizitatori de toate natiile, sa-si faca vacanta in pustietate, in locul in care iti tiuie urechile de atata liniste, iar cerul e atat de aproape noaptea incat ai impresia ca poti atinge stelele.

Integral in Romania libera