Vaccinarea anticancer, refuzata in masa Campania de imunizare impotriva cancerului de col a debutat cu stangul, cei mai multi parinti refuzand tratamentul pe motiv ca nu sunt suficient informati. Parintii elevelor de clasa a IV-a se declara bulversati de informatiile despre vaccinurile contra cancerului de col sau, mai bine zis, de lipsa lor, asa ca refuza sa-si vaccineze fetitele. Unii nu inteleg de ce nu li se spune care dintre cele doua tipuri de vaccin va fi folosit pentru copilul lor, altii reclama faptul ca vaccinurile sunt insuficient testate si ca nu au destule informatii legate de siguranta lor. Expertii in epidemiologie, ca si medicii din scoli spun ca pregatirea vaccinarii s-a facut pompieristic. „Ar fi trebuit facuta o informare temeinica, iar imunizarea ar fi trebuit facuta anul viitor, prin februarie“, crede Gheza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie. Asta pentru ca ministrul sanatatii a organizat abia la finalul saptamanii trecute o videoconferinta despre derularea campaniei, licitatia pentru cumpararea vaccinurilor fiind intarziata luni intregi, afirma Evenimentul Zilei.

Noua fani timisoreni cheama Jandarmeria in instanta De doua saptamani incoace, la Judecatoria Timisoara au inceput sa curga contestatiile depuse de suporteri ai echipei Poli Timisoara. 14 tineri, sefi de grupari din galerie, au fost sanctionati de fortele de ordine cu amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei fiecare, pentru ca ar fi participat la un protest spontan care a avut loc pe 4 septembrie, dupa ce au aflat ca Poli Timisoara a fost penalizata cu sase puncte de FRF prin aplicarea unei decizii FIFA. Trei sferturi dintre sanctionati au insa dovezi ca nu au participat la incidentele petrecute pe Calea Lugojului, unde jandarmii au intervenit in forta. Ulterior au fost intocmite procese-verbale, desi niciunul dintre cei vizati nu a fost chemat sa dea declaratii, afirma Evenimentul Zilei.

Eugen Nicolaescu infiinteaza la plecare ultima sinecura Un proiect de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Eugen Nicolaescu si aflat pe masa Guvernului urmareste infiintarea unei agentii nationale cu „atributii in domeniul infrastructurii sanitare, al dispozitivelor medicale si al informatizarii sistemului sanitar“. Caracterul de urgenta al modificarii pe care o vrea ministrul sanatatii nu reiese de nicaieri, nici macar din nota de fundamentare a actului normativ. Astfel, iata cum descentralizarea incepe, in ultima saptamana de guvernare, prin crearea unei structuri mamut. Agentia ar urma sa se infiinteze prin cumularea urmatoarelor institutii actuale: Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii si Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, afirma Cotidianul.

Romania este pe locul 2 in lume ca procent de servere din totalul celor folosite pe glob la fraude pe internet si prima in top in regiunea Europa-Orientul Mijlociu-Africa, arata un raport publicat ieri de compania americana Symantec, lider mondial in solutii de securitate, stocare de date si management de sisteme informatice. Romania, cu circa 2,25 de milioane de utilizatori de internet fata de 75 de milioane in Statele Unite, detine totusi 13% din serverele folosite in economia subterana, iar acest fapt arata ca "au loc mai multe transferuri ilicite in Romania decat s-a preconizat", se arata in raport. Pe primul loc in acest top se afla Statele Unite, cu 41% din serverele folosite la fraude la nivel international, iar pe locul 3 este Germania, cu 11%. Explicatia pe care compania Symantec o da pentru locul fruntas pe care-l ocupa tara noastra in clasament este aceea ca "Romania a avut de suferit de pe urma slabei cresteri a economiei din ultimii ani, ceea ce a dus la lipsa oportunitatilor de angajare a populatiei. O buna traditie a romanilor in privinta abilitatilor de lucru cu computerul, combinata cu lipsa locurilor de munca, poate induce tentatia fraudarii prin internet", scrie Romania Libera.

Olimpicii se gandesc sa plece din tara Festivitatea de premiere a celor 111 elevi care au obtinut 127 de premii la olimpiadele internationale a fost lipsita de stralucirea anilor trecuti, multi dintre medaliati fiind absenti. Nemultumirile profesorilor care ii pregatesc pe olimpici fata de premiile in bani oferite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu si-au gasit nici un ecou, ministrul Anton Anton fiind chiar impotriva recompensarii unei astfel de activitati, inclusiv a elevilor olimpici. In opinia sa, performanta ar trebui sa fie aproape un act de sportivitate si mandrie, fara niciun fel de astepari financiare din partea elevilor sau profesorilor. Cel mult, sa existe doar o diferentiere salariala, adica sume mai mari pentru profesorii de calitate si mai mici pentru cei "care isi bat joc de scoala", deci sa nu mai fie "salarizare in sistem socialist si uniformizat, ca acum", informeaza Romania Libera.

Sile Pietroi – pus in libertate pentru ca are rate la banci Interlopul Sile Pietroi a fost pus in libertate pentru ca trebuia sa-si plateasca ratele la masini si la banca. Pe langa faptul ca este cardiac si nu suporta arestul, Vasile Fierbantu, zis Sile Pietroi, s-a cerut afara din celula si pentru ca „are 4 masini luate in leasing, pe care trebuie sa le achite cu 300 milioane lei pe luna, avand de achitat si un credit la banca”, se arata in incheierea sedintei prin care interlopul a fost eliberat din arest de judecatorul Maria Tripadus, de la Tribunalul Bucuresti, afirma Gandul.

Procurorii au ingropat pe sest dosarul defrisarii unui teren al familiei Voiculescu Dosarul in care omul de casa al lui Dan Voiculescu, Sorin Pantis, a fost cercetat pentru defrisarea unui teren din Corbeanca, apartinand familiei liderului PC, a fost inchis de procurori fara ca acestia sa-i anunte pe reprezentantii Inspectoratului Silvic Bucuresti, care au sesizat ilegalitatea. Acestia din urma nu au putut ataca solutia de scoatere de sub urmarire penala, data de Parchetul Buftea pe 19 august 2008, pentru ca nu le-a fost comunicata. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Bucuresti a anuntat ca va cere ordonanta emisa de acestia pentru a o putea ataca, scrie Gardianul.

Moldovenii stiu secretul vietii lungi In Vrancea, Neamt si Suceava durata medie a vietii este cea mai ridicata din tara: 78 de ani la femei si 71 de ani la barbati. La polul opus se afla Satu Mare. Specialistii afirma ca factorii determinanti ai longevitatii sunt ereditatea, stilul de viata si alimentatia. Un studiu realizat de cercetatorii din Marea Britanie, citat de BBC, arata ca, in Europa, cea mai mare speranta de viata la femei (85,4 ani) se inregistreaza in Franta, iar la barbati (80,4 ani), in Italia. In Austria, speranta de viata a barbatilor este de 79 de ani, iar a femeilor, de 84 de ani, in timp ce in Germania, speranta medie de viata este de 79 de ani, afirma Adevarul.