Ioan Vulpescu: "Paradox epimenidian. Daca va spun ca voi parasi alegerile sau ca ma spinzur, inseamna ca as fi un mincinos". Ion Iliescu a dat muguri: Vulpescu. Candideaza in sectorul 2 Bucuresti. Da, da, "eminenta cenusie" a tarii, "cel ce conduce tara din umbra". "De ce ma injuri, ma, animalule" are, "Mai, draga", culmea, incredere nu in Dumnezeu, ci intr-un absolvent de Teologie cu doctorat in Filosofie, scrie Academia Catavencu. Curata nebunie!

Rep.: Sinteti ingropat in masa uninominalistilor. Pe afis nu se stie nimic despre dumneavoastra. Sinteti unul ca oricare, fara personalitate. Tinar, slaba­nog, chiar nu va baga nimeni in seama. La ce-mi foloseste mie Vulpescu?

I.V.: Nu puteti folosi procedeul simplu: o intrebare – un raspuns? Al treilea raspuns e format din mai multe consta­tari facute de dumneavoastra.

E chestia cu ingroparea in mase. Ras­punsul e simplu: in formele de alegeri din Romania e vorba despre un tip de evo­­lutie darwiniana, care cere o adaptare a electoratului. Inainte de ’89 era un singur uninominal la 22 de milioane. Dupa 1989 am avut de ales intre x nume de partide. Acum vom alege dintre x nume. Nume cu stampila de partid, desigur.

Atanasiu si-a imbogatit aghiotantul cu 200.000 de euro din banii Armatei. La manifestarile dedicate anul acesta Zilei Armatei, ministrul apararii, Teodor Melescanu, se smiorcaia in direct pe la te­le­vi­ziuni ca tinerii nu prea vin sa se inroleze in catanie. Iar moti­vul ar fi, mai zicea Melescanu, ca salariile-s mici si tinerii nu sint stimulati financiar sa apere patria. E adevarat, dar ce a omis sa spuna ministrul e ca, pe linga salariu, exista un pachet de be­ne­ficii care l-ar face sa paleasca de invidie pe un broker intr-o zi cu indici in crestere, scrie Academia Catavencu.

6 milioane de euro, ingropate in Pasajul Universitate. Ca sa le ia ochii bucurestenilor de la gresia alunecoasa, primaria mai arunca 1,3 milioane de euro in santierul de la Kilometrul 0, pentru scari rulante si trepte incalzite. De la edilul-sef al Capitalei curg bani si termene-limita pentru proiectul de reconstructie a Pasajului de la Universitate. Ieri, in sedinta de consiliu de la primarie, Sorin Oprescu a cerut - iar consiliul a dat - mai multi bani pentru pasajul din centru. Cele 5,9 milioane de euro la care se ridica valoarea reconstructiei - cu 1,3 milioane mai mult decat era prevazut initial - se vor duce pe instalatii speciale pentru persoanele cu dizabilitati, in genul celor de la statia de metrou Unirii, scari incalzite si luminate lateral, scrie EvZ.

Romanul care lucreaza la Mercedesul viitorului. Dariu Gavrila (41 ani) este “senior research scientist“ in cadrul Daimler, fiind responsabil de dezvoltarea echipamentelor care sa permita automobilelor Mercedes sa detecteze din timp pietonii si sa evite singure accidentele. O alta realizare a romanului, care e si profesor la Universitatea din Amsterdam, este proiectul „Cassandra“ - un sistem unic care combina camerele video si microfoanele pentru detectarea comportamentului agresiv din spatiile publice, scrie Gandul.

Stationarea pe prima banda in Bucuresti va fi interzisa. De la anul, prima banda a strazilor din Bucuresti va fi destinata exclusiv autoturismelor cu trei sau mai multi pasageri, vehiculelor RATB si masinilor de interventie (salvare, politie, pompieri), conform Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti aprobat, marti, de consilierii generali ai Capitalei. Potrivit hotararii, se „interzice stationarea oricarui vehicul, intre orele 8:00 si 20:00, pe banda intai a soselelor cu doua benzi, iar pe timp de noapte parcarile hipermarketurilor se vor transforma in parcari de resedinta gratuite pentru riverani”, scrie Cotidianul.

Cercetatori romani ignorati in tara, laudati in reviste straine. Una dintre cele mai faimoase reviste americane de stiinta, "Science", a publicat un articol cuprinzator despre performantele unor cercetatori romani din strainatate, "satui de ritmul lent al reformelor din tara lor". Nemultumiti de starea cercetarii romanesti sunt in special oamenii de stiinta tineri si cei ce lucreaza in strainatate, care au explicat pentru revista "Science" motivele supararii lor: finantarea cercetarii este controlata de vechea garda prin nepotisme, salariile pentru tinerii din domeniu sunt cumplit de mici, iar excelenta stiintifica nu este recunoscuta, scrie Romania libera.

Revolutia domnului Virgil Magureanu. Lucrarea „De la Regimul Comunist la Regimul Iliescu” nu ii lasa fara reactii pe istoricii contemporani. Judecand din punct de vedere istoric marturisirile facute de Magureanu lui Alex Mihai Stoenescu, Adrian Cioroianu admite existenta grupurilor de complotisti, insa considera ca „Magureanu isi exagereaza in general participarea” in unele momente ale revolutiei din 1989. In editia de ieri a ziarului „Adevarul” am prezentat ce dezvaluie, dar si ce ascunde Magureanu in cartea lansata recent la Targul „Gaudeamus”. De aceasta data, la aceleasi intrebari la care a raspuns autorul dialogului cu Magureanu, Alex Stoenescu, raspunde si Cioroianu, care comenteaza evenimentele din punct de vedere istoric.

Circ electoral, din 1937 pana astazi. Si in urma cu 71 de ani, campania partidelor a fost „condimentata“ de batai, scandaluri la depunerea candidaturilor si sloganuri populiste. Politicienii de azi par sa nu fi evoluat prea mult fata de predecesorii lor din perioada interbelica, iar modul in care isi fac campanie nu difera spectaculos de cel abordat in urma cu 70 de ani. In 1936-1937, sustinatorii diferitelor partide se luau la bataie pe strada, partidul aflat la putere le punea alegatorilor la dispozitie mijloace de transport spre sectiile de votare, iar politicienii locali tineau mortis sa se traga pe sfoara unul pe celalalt ori de cate ori se intalneau, scrie EvZ.

Superoferta imobiliara pentru partide. Parlamentul actual mai are doar cateva zile de trait, dar lucreaza de zor. Astfel, pe ultimii metri, parlamentarii au impartit patrimoniul Regiei Protocolului de Stat intre partidele politice si chiriasii din apartamentele de bloc. Partidele si-au votat dreptul de a cumpara cu plata in rate pe o perioada de cinci ani terenurile aferente sediilor la „valoarea de circulatie” fara sa se explice cum se va calcula respectiva valoare. Asta inseamna terenuri uriase in zone foarte bune, scrie Gandul.

Citeste in Revista Presei si:

Guvernul PDL-PSD „duhneste“ in aer (de Mircea Marian)

De la doctrine la porci rujati (de Cristian Ghinea)

Vadim, kaput! (de Cristian Teodorescu)