Premierul britanic doreste sanctionarea Iranului impreuna cu SUA si Franta. Anglia vrea sa isi uneasca fortele cu Statele Unite si Franta pentru a impune noi sanctiuni dure Iranului de teama ca masurile formale luate de ONU si UE nu vor determina Teheranul sa renunte la programul sau nuclear. Premierul britanic David Cameron a cerut oficialilor sa creeze o coalitie cu scopul de a impune noi sanctiuni. Potrivit planului sau, cele trei mari puteri ar trebui sa impuna in acelasi timp sanctiuni asupra Iranului, independent de masurile luate de UE si ONU. Cameron nu doreste ca planul sau sa fie considerat drept o critica adusa celor doua organisme internationale. Primul ministru britanic considera ca sanctiunile aplicate in toamna anului trecut sunt foarte bune dar ca procesul este prea incet, aceasta datorandu-se faptului ca UE actioneaza numai dupa pronuntarea ONU, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mahmoud Ahmadinejad: Miscarea din Orientul Mijlociu va ajunge in Europa si America. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat miercuri ca valul de proteste declansat in Orientul Mijlociu va ajunge in Europa si in SUA, provocand sfarsitul unor guverne pe care el le acuza de opresiune si umilirea propriilor popoare. Liderul de la Teheran a condamnat folosirea fortei impotriva protestatarilor, in Libia, calificand drept ''groteasca" situatia din aceasta tara. "Lumea este in ajunul unor grandioase evolutii. Schimbarile vor cuprinde in viitor intreaga lume, din Asia pana in Africa si din Europa pana in America de Nord", a insistat presedintele Ahmadinejad, intr-o conferinta de presa. Politia iraniana si forte paramilitare au inabusit cu brutalitate protestele de strada declansate dupa controversatele alegeri prezidentiale din 2009, cand Ahmadinejad a obtinut un al doilea mandat de patru ani, anunta Reuters.

Germania a arestat doi suspecti de terorism ai Al Qaeda. Procurorii germani au anuntat ca autoritatile au arestat doi cetateni germani suspecti de implicare in Miscarea Islamica din Uzbekistan, un grup terorist cu legaturi in Al Qaeda. Cei doi tineri Omer C. de 24 ani si Turgay C. de 28 de ani au fost arestati marti. Procurorii cred ca Omer C. a intrat in organizatie in septembrie 2009, dupa un stagiu de pregatire intr-o tabara terorista neidentificata. Din septembrie 2009 si pana in septembrie 2010 cand s-a reintors in Germania barbatul ar fi luat parte la mai multe atacuri teroriste. Turgay C. este suspectat de sprijinirea Miscarii Islamice din Uzbekistan prin donatii in bani. In cadrul aceleiasi opertiuni procurorii au mai perchezitionat casele a inca patru suspecti. Nu s-au facut inca publice rezultatele perchezitiilor, informeaza Fox News.

Teroristul de la Mumbai va contesta pedeapsa cu moartea. Sigurul atacator care a supravietuit atacului de la Mubai va face apel la Curtea Suprema a Indiei. Un tribunal a decis anul trecut ca Mohammed Ajmal Kasab, gasit vinovat de crima si uneltire, sa primeasca pedeapsa capitala. In urma cu doua zile, Inalta Curte din Mumbai a mentinut verdictul si pedeapsa. In India condamnatii la moarte au dreptul de a atacat sentinta in fata Curtii Supreme. Daca si aceasta institutie mentine pedeapsa initiala, atunci condamnatii pot inainta presedintelui tarii o solicitare de schimbare a condamnarii. In timpul atacului din 2008 de la Mumbai, zece indivizi inarmati au atacat diverse cladiri din oras inclusiv hoteluri luxoase, gara si centrul cultural evreiesc. Atacul care a durat 3 zile a lasat in urma peste 160 morti. Fortele de securitate au ucis noua dintre atacatori, iar Kasab a fost fotografiat in timpul atacurilor cu arma in mana. India a pus atacurile de la Mumbai pe seama grupului terorist pakistanez Lashkar-e-Tayyiba, un aliat al Al Qaeda. Potrivit autoritatlor, Kasab apartine acestei grupari interzise in India dupa atacul din 2002 asupra Parlamentului. Lashkar-e-Tayyiba a negat insa implicarea in atacuri, scrie CNN.

Ucraina incearca sa reia exporturile de gaze catre Polonia. Guvernul ucrainean pregateste o rezolutie prin care se vor relua exporturile de gaze catre Polonia. Exporturile fusesera oprite la 1 ianuarie 2011 din pricina unor clauze la contractul dintre Gazprom si Naftorgaz care nu permit Ucrainei sa vanda gazul provenit din Rusia. Pe de alta parte un decret din 2001 obliga Ucraina sa vanda gazul doar pe piata domestica. Potrivit noului amendament la decretul din 2001, Ucraina va putea exporta 300 milioane de metri cubi de gaz catre Polonia in 2011 si pana la 3 miliarde de metri cubi anul viitor. Gazprom nu este insa prea incantat de planurile Ucrainei, dorind sa o constranga la un export maxim de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pentru anul 2012, anunta Ria Novosti.