Presa in Diagonala: Libia: Patru jurnalisti ai publicatiei The New York Times au fost dati disparuti; Nigeria: Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului a revendicat atacul asupra instalatiei petroliere operate de Agip;
Nigeria: Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului a revendicat atacul asupra instalatiei petroliere operate de Agip. Principalul grup militant din Nigeria, Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND), a revendicat atacul produs marti seara asupra unei instalatii petroliere operate de catre compania italiana Agip si a anuntat ca planuieste si alte atacuri cu aceeasi tinta, in zilele urmatoare. "Acest atac si altele similare care vor urma sunt un memento pentru guvernul nigerian si pentru publicul larg", se arata in comunicatul emis de catre gruparea militanta. MEND a avertizat la inceputul acestei saptamani ca va incepe atacurile asupra instalatiilor petroliere din Delta Nigerului si din alte locatii strategice din orasul Lagos si din capitala nigeriana, Abuja. Potrivit gruparii, vor fi emise avertismente cu 30 de minute inainte de explozii. Marti seara a avut loc o explozie la instalatia petroliera Clough Creek, operata de catre compania italiana Agip. "Nu stim cine se afla in spatele acestui atentat", a declarat Timothy Antigha, un responsabil pentru securitate. Compania italiana a refuzat sa comenteze atacul, informeaza Reuters.
Libia: Armata le-a dat un ultimatum libienilor din Benghazi. Acestia trebuie sa paraseasca orasul pana la miezul noptii. Armata libiana le-a dat un ultimatum locuitorilor capitalei insurgentilor Benghazi, avertizandu-i sa paraseasca zonele controlate de catre rebeli si cele de depozitare a armamentului pana miercuri la miezul noptii (22 GMT), potrivit unei declaratii transmise de catre televiziunea Al-Libia si citata de Reuters. Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ca nu se asteapta la o "batalie". "Armata va intra in Benghazi sa va sprijine si sa curete orasul de bandele inarmate", se arata in declaratia transmisa de televiziunea libiana. Potrivit televiziunii libiene, sustinatorii lui Gaddafi au manifestat marti in Benghazi, insa jurnalistii straini nu au putut confirma acest lucru. La acest moment, natura actiunii care va urma in timpul acestei nopti nu este clara. Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ca nu se asteapta la o "batalie" pentru recastigarea controlului asupra orasului Benghazi - principalul bastion rebel din estul tarii. Intrebat de catre jurnalistii televiziunii publice daca se asteapta la o lupta armata in Benghazi, Gaddafi a raspuns: "Nu, nu cred ca va exista o lupta". "Toate aceste locuri in care rebelii s-au fortificat sunt acum <sterilizate> cu ajutorul oamenilor", a mai declarat Gaddafi, descriindu-i pe rebeli ca fiind "membri Al-Qaida" si "teroristi" invinsi. "In Benghazi este liniste", a declarat un locuitor al orasului in timpul noptii de miercuri spre joi, dupa ce armata i-a avertizat pe libieni sa paraseasca capitala opozitiei pana la miezul noptii, informeaza Reuters.
Interviu exclusiv Le Figaro cu Gaddafi: "Voi castiga pentru ca oamenii sunt alaturi de mine" / "Daca am utiliza forta, ar fi nevoie de o singura zi ca sa recastigam intreaga tara". Intr-un interviu in exclusivitate dat cotidianului francez Le Figaro, liderul libian vorbeste despre un 'complot imperialist" ce trebuie zdrobit de poporul libian si anunta ca nu are de gand sa renunte la putere. Gaddafi insista ca poporul libian este fericit si ca nu este nevoie de nicio reforma deoarece, in Libia poporul guverneaza si poporul face totul", scrie Le Figaro, citat de EurActiv.ro. Vorbind despre Consiliul de tranzitie, seful statului libian spune ca-i va ierta si pe membrii acetsuia daca vor renunta la actiunile ostile asa cum i-a iertat si pe militarii care au trecut de partea rebelilor “fiind fortati la aceasta”, dar care au renuntat sa-i mai sustina. Tarile occidentale, Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite si-au dorit sa dea un semnal uniform in ceea ce priveste evenimentele recente petrecute in Libia si au impus sanctiuni asemanatoare asupra colonelului Muammar Gaddafi, a familiei si asociatilor sai.
Wikileakes: Japonia a fost avertizata in privinta sigurantei centralelor nucleare. Japonia a fost avertizata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, in urma cu mai mult de doi ani ca centralele sale nucleare sunt instabile si nu sunt capabile sa reziste la cutremure puternice. Un oficial al AIEA a declarat, in decembrie 2008 ca masurile de siguranta nu au fost corect implementate si ca seismele puternice ar reprezenta o "problema serioasa" pentru centralele nucleare. Guvernul japonez a promis sa consolideze masurile de siguranta la toate centralele, insa se pare ca acum va trebui sa se confrunte cu intrebari ce vizeaza ineficienta masurilor intreprinse. Executivul a raspuns avertismentelor prin construirea unui centru de urgenta la fabrica Fukushima, proiectat sa reziste doar magnitudinii de 7.0. Cutremurul devastator de vineri a avut o magnitudine 9.0. Avertismentele cu privire la siguranta centralelor nucleare din Japonia, una dintre tarile cele mai active seismologic din lume, au fost ridicate in timpul unei reuniuni a G8 pentru siguranta nucleara si Grupul de Securitate din Tokyo, in 2008, scrie EurActiv.ro.
Cutremur de 5.3 grade in Chile. Un cutremur de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc in capitala statului Chile, Santiago, potrivit Institutului american de Geofizica, USGS insa deocamdata nu exista informatii cu privire la daune, relateaza Reuters. Seismul s-a produs la 24 km adancime si la 72 km nord-est de centrul orasului port chilian Valparaiso. "Pana la acest moment nu s-au raportat victime", a declarat un purtator de cuvant al Oficiului chilian pentru Situatii de Urgenta, citat de Reuters.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”