Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, i-a cerut Fondului Monetar International sa-l inlocuiasca din functie pe Dominique Strauss-Kahn, justificand ca acesta nu isi mai poate exercita atributiile, scrie BBC. Strauss-Kahn continua sa fie incarcerat in New York, fara posibilitatea de a fi eliberat pe cautiune, in baza acuzatiilor de agresiune sexuala. Geithner a cerut o mai mare recunoastere formala a secundului lui Strauss-Kahn, John Lipsky, de catre FMI si garantia ca acesta va servi ca director general temporar pentru perioada de interimat. Desi Strauss-Kahn nu si-a anuntat inca demisia, FMI pastreaza legatura cu avocatul acestuia, cu privire la viitorul sau in organizatie, potrivit surselor citate de catre publicatia The Wall Street Journal.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Financial Times anunta ca au inceput deja discutiile cu privire la numirea unui potential inlocuitor al lui Strauss-Kahn la carma FMI. Liderii europeni si-au intensificat apelurile pentru continuarea traditiei ca liderul FMI sa fie ales de pe continent. Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, este considerat favorit pentru ocuparea functiei. Expertii sunt insa de parere ca exista sanse sa se faca presiuni pentru sustinerea unui candidat non-european. China a declarat ca functia ar trebui ocupata pe criterii de "echitate, transparenta si merit", in timp ce oficialii din Brazilia si cei din Africa de Sud considera ca postul ar trebui sa-i fie atribuit unui reprezentant al pietelor emergente, scrie Deutsche Welle. In prezent, Statele Unite au cele mai multe voturi in cadrul FMI si vor juca, probabil, un rol proeminent in selectarea unui inlocuitor pentru Strauss-Kahn.

Financial Times publica un editorial in care discuta implicatiile arestarii lui Dominique Strauss-Kahn asupra crizei financiare si a economiei europene.

Editorialistul publicatiei The Wall Street Journal, Brian Carney, explica impactul arestarii lui Dominique Strauss-Kahn.

Siria: SUA impun sanctiuni pentru liderul sirian Bashar al-Assad si alte 6 persoane din anturajul acestuia. Presedintele american, Barack Obama, a semnat un ordin executiv prin care impune sanctiuni pe numele liderului sirian, Bashar al-Assad si a altor sase inalti oficiali sirieni, miercuri. Pana acum, in ceea cea priveste situatia din Siria, Obama a adoptat o abordare mai prudenta decat in cazul Libiei, in speranta ca Assad va raspunde presiunilor internationale si va pune capat violentelor, au declarat oficiali americani pentru NY Times. Sanctiunile presupun inghetarea activelor detinute de Assad in institutiile financiare americane. Vizati de aceste sanctiuni sunt, de asemenea, vice-presedintele sirian, primul-ministru, ministrii de interne si de aparare si responsabilii armatei si ai securitatii politice siriene. Citeste integral.

In urma cu o saptamana, analistul Elliot Abrams criticapolitica deficitara a Statelor Unite in Siria si oferea sapte posibile explicatii: "Pe zi ce trece, Assad continua sa ucida demonstranti pasnici, iar politica SUA devine tot mai greu de inteles. Cele mai recente stiri despre situatia de acolo sunt ingrozitoare: <> Politica SUA in fata acestor orori a fost slaba. Vinerea trecuta (n.r. 6 mai), Secretarul de Stat, Hillary Clinton a declarat ca Assad ar putea fi un reformator. Presedintele Barack Obama a emis o declaratie in urma cu cateva saptamani, dar nu a aparut in fata camerelor de luat vederi pentru a denunta violenta regimului sau pentru a-si manifesta sprijinul pentru protestatari. Sanctiunile stabilite de catre SUA nu mentioneaza numele lui Assad. Ambasadorul Siriei se afla in continuare la Washington, iar cel american, la Damasc". Abrams isi reitereaza pozitia in editorialul "Iluzia pacii cu Siria", publicat in Weekly Standard.

Egiptul are nevoie de un imprumut in valoare de 4 miliarde de dolari de la FMI. Ministrul egiptean al Finantelor, Samir Radwan, a declarat ca tara sa are nevoie de un imprumut in valoare de 4 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International, pentru a umple golurile create dupa inlaturarea regimului Mubarak. Oficialii sustin ca investitiile straine sunt practic inexistente, saracia este in crestere, iar rezervele se epuizeaza intr-un ritm ingrijorator, scrie Financial Times. Samir Radwan estimeaza ca ajutorul de care va avea nevoie tara sa pana la sfarsitul anului fiscal urmator, in iunie 2012, se ridica la 12 miliarde de dolari. Radwan a mai precizat ca deficitul in urmatorul an fiscal va fi de "aproximativ 9-10% din produsul intern brut".

China rationalizeaza consumul de energie electrica. Provinciile chineze sunt obligate sa rationalizeze consumul de energie electrica, din cauza cresterii preturilor la combustibili, la nivel global, si in special a costului ridicat al carbunelui. Oficialii chinezi au avertizat ca, in acest an, deficitul de energie electrica va fi mai mare decat de obicei. Marti, Xue Jing, reprezentantul Consiliului chinez pentru energie electrica, a declarat presei de stat ca tara "se confrunta cu cel mai grav deficit de energie electrica din anul 2004 pana in prezent", scrie CNN.

Libia: Ministrul petrolului "ar fi dezertat". Shukri Ghanem, ministrul libian al Petrolului si un apropiat de-al colonelului Muammar Gaddafi, a trecut granita in Tunisia, potrivit oficialilor guvernului tunisian, citati de publicatia britanica The Telegraph. Purtatorul de cuvant al regimului libian a confirmat faptul ca inaltul oficial nu poate fi contactat. Shukri Ghanem, ministru al Petrolului, sef al companiei petroliere de stat, fost prim-ministru libian si apropiat de-al lui Muammar Gaddafi, ar fi fugit din Libia impreuna cu familia sa, trecand granita in Tunisia, la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit oficialilor tunisieni. Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne tunisian, Neij Zairi, a confirmat faptul ca Ghanem a intrat in Tunisia sambata, impreuna cu familia sa, pentru o vizita personala, informeaza Washington Post. Citeste integral.

Ce asteapta arabii de la Barack Obama. Presedintele american Barack Obama va sustine un discurs in care va prezenta strategia Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, joi, cu o zi inainte de vizita primului-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Alba. Analistul politic Sami Moubayed, redactor-sef al revistei siriene Forward Magazine, explica pentru CNN ce s-a schimbat in regiune de la ultimul discurs pe care Obama l-a adresat arabilor, ce a ramas la fel, precum si ce asteapta arabii de la presedintele american. Citeste integral.

Publicatia The Wall Street Journal sustine ca Barack Obama va anunta un nou plan de ajutorare pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in discursul pe care il va sustine joi, 19 mai. Sursele citate dezvaluie ca planul ar putea include anularea datoriilor si o reprogramare a ajutoarelor financiare existente in acest moment.