Consiliul de Securitate al ONU face o serie de declaratii prin care condamna violentele din Siria. Presedintele Consiliului de Securitate al ONU a facut o serie de declaratii prin care condamna represiunile guvernului sirian asupra protestatarilor si prin care cere incetarea imediata a violentelor, transmite Reuters. Consiliul isi exprima ingrijorarea cu privire la deteriorarea situatiei din Siria, precum si regretul pentru moartea a sute de oameni. De asemenea, acesta condamna incalcarile masive ale drepturilor omului si abuzul de forta al autoritatilor siriene impotriva civililor. Acesta cere incetarea imediata a violentelor si indeamna toate partile sa actioneze cu cea mai mare retinere, dar si sa se abtina de la represalii, inclusiv prin incetarea atacurilor asupra instituiilor de stat. Organismul amintit cere Siriei sa respecte pe deplin drepturile omului si sa se supuna obligatiilor care le revin in conformitate cu prevderile dreptului international. Responsabilii pentru actele de violenta ar trebui sa fie trasi la raspundere.

Turcia a retinut mai multe arme care proveneau din Iran. Turcia a retinut mai multe arme care proveneau din Iran si care urmau sa ajunga in Siria, potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, care citeaza surse diplomatice, relateaza AFP. Probabil ca armele erau destinate miscarii Hezbollah care detine depozite in Siria si care este sprijinita de Teheran, au declarat sursele fara sa mentioneze data sechestrului. Potrivit ziarului german, autoritatile din Turcia blocaseara deja pe 30 aprilie cel putin un camion care transporta o mare cantitate de arme si munitii de la frontiera Kilis. De asemenea, Ankara si autoritatile locale au refuzat sa ofere detalii. Puterile occidentale acuza Iranul de incalcari "alarmante" ale sanctiunilor primite de la ONU cu privite la programul sau nuclear, de multe ori cu sprijinul Siriei. Iranul mai este acuzat de incalcari sistematice si deliberate ale masurilor adoptate de catre Consiliul de Securitate, inclusiv embargoul asupra armelor.

Procesul lui Hosni Mubarak: Fostul lider egiptean respinge orice acuzatie. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak s-a declarat nevinovat in fata tribunalului din Cairo privind acuzatiile de abuz in serviciu, coruptie si uciderea protestatarilor din timpul revoltelor din februarie, informeaza RIA Novosti. "Resping toate acuzatiile", a declarat fostul lider egiptean. Cei doi fii ai lui Mubarak, Gamal si Alaa, sunt si ei acuzati in acest proces, insa au pledat, de asemenea, nevinovati. Fostul presedinte egiptean, in varsta de 83 de ani, s-a adresat tribunalului din Cairo de pe un pat de spital cu roti, in timp ce activistii din opozitie si sustinatori ai sai s-au incaierat si s-au batut cu pietre in fata instantei de la periferia Cairo. Procesul lui Hosni Mubarak este vazut de multi egipteni ca un test al angajamentului pe care guvernul militar si l-a asumat in fata reformelor democratice. Avocatul lui Mubarak, Farid el-Deeb, a facut mai multe cereri instantei care il judeca pe Mubarak, inclusiv un apel catre seful consiliul militar care asigura conducerea interimara a tarii, Generalul Mohamed Hussein Tantawi, de a fi martor in procesul fostului lider egiptean. Avocatul a mai cerut, de asemenea, interogarea a peste 1600 de persoane care urmeaza sa fie chemate la tribunal pentru a depune marturie. Alaturi de Mubarak si fiii sai, mai sunt acuzati fostul ministru de interne Habib El-Adly si alti fosti oficiali din timpul mandatului lui Hosni MUbarak. Avocatul lui El-Adly a negat informatiile conform carora fostul ministru de interne ar fi implicat in uciderea a 850 de protestatari din Piata Tahrir, el declarand ca "inculpatul nu are nimic de-a face cu aceste acuzatii". Peste 9000 de politisti au inconjurat Academia de Politie, locul unde a avut loc procesul, pentru a asigura securitatea in timpul procesului.

Japonia intervine pe piata valutara pentru a slabi yen-ul. Guvernul japonez a anuntat ca a intervenit pe piata schimbului valutar pentru a scadea yen-ul care se apropia de cel mai inalt nivel al sau fata de dolar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, anunta AFP. Moneda euro a urcat, de asemenea, fata de moneda japoneza. "Miscarile unilaterale care au consilidat yen-ul au aparut recent pe piata valutara. Daca aceasta situatie continua, asta ar putea afecta negativ economia japoneza si stabilitatea financiara intr-un moment in care Japonia face cele mai mari eforturi pentru a-si reveni dupa dezastrul din 11 martie, a explicat ministrul japonez al finantelor, Yoshihiko Noda.

Palestinienii sunt hotarati sa-si depuna cererea de aderare la ONU. Palestinienii au reafirmat miercuri hotararea de a merge mai departe cu planurile lor de a aplica pentru calitatea de membru ONU si au respins apelurile recente din partea Israelului de a relansa negocierile pentru pace, informeaza AFP. "Trenul palestinian este in drum spre New York", a declarat pentru AFP liderul palestinian Saeb Erakat. El nu a dat importanta declaratiilor israeliene cu privire la dorinta premierului Benjamin Netanyahu de a relua negocierile de pace cu palestinienii.