Hillary Clinton cere tarilor occidentale sa intrerupa legaturile economice cu Siria. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat vineri ca Siriei i-ar fi mult mai bine fara Bashar al-Assad la conducerea tarii si a indemnat tarile care cumpara petrol sau vand arme Siriei sa intrerupa legaturile economice cu aceasta, potrivit Haaretz.com. "Indemnam acele tari care inca cumpara petrol din Siria, acele tari care inca ii trimit arme lui Assad, acele tari care prin sprijinul politic si economic il sprijina in brutalitatea sa, sa treaca de partea buna a istoriei", a spus Clinton. Industria petroliera a Siriei, cu care Assad are legaturi stranse, genereaza mare parte din moneda forte prin cei 380 000 de barili de petrol pe zi. Desi Siria este exportatoare de petrol, capacitatea sa de rafinare nu este suficienta pentru a satisface cererea interna de combustibil. Surse din domeniu spun ca Vitol si Trafigura, doua companii petroliere elvetiene, au fost de acord sa alimenteze firma de stat Sytrol cu 60 000 de tone de benzina in acesta saptamana. Compania globala Avaaz a cerut tarilor europene sa impuna restrictii directe asupra achizitiilor siriene de petrol cu scopul de a opri finantarea pentru serviciile secrete ale lui Assad. Se spune ca peste 150 000 de membri ai grupului Avaaz au semnat o petitie in acest sens. Exista, totusi, sanse slabe ca tarile occidentale sa renunte la legaturile cu Siria din cauza intereselor comerciale dintre acestea. Intrebata de ce Statele Unite nu i-au cerut lui Bashar al-Assad sa demisioneze, Clinton a declarat ca Washinton-ul a fost "foarte clar" in declaratiile sale despre pierderea legitimitatii lui Assad, si a vrut sa auda vocile altor natiuni. Miercuri, SUA a sanctionat cea mai mare banca a Siriei si cea mai importanta companiei de telefonie mobila, care sunt controlate de varul presedintelui Assad, Rami Makhlouf. De asemenea, ambasadorul SUA de la Damasc, Robert Ford, a adaugat ca vor urma mai multe sanctiuni pentru Siria in cazul in care autoritatile siriene nu opresc violentele. Turcia, Arabia Saudita si Egiptul au pus si ele presiuni asupra presedintelui saudit pentru oprirea violentelor.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia va livra avioane de lupta Indiei. Producatorul rus MiG va livra Indiei un lot de cinci avioane de lupta de tipul Mig-29K/KUB, avioane pentru portavion, in baza unui contract incheiat in 2004 si semnat la sfarsitul acestui an, potrivit RIA Novosti. Cele doua tari au semnat un contract care prevede livrarea a 12 avioane de lupta MiG-29Ks, cu un singur loc, si patru avioane de tipul MiG-29KUB, cu doua locuri. Contractul este parte a unei intelegeri de 1,5 miliarde de dolari, care prevede livrarea de catre Rusia a portavionului Gorshkov catre India. In prezent, portavionul este in proces de modernizare in Rusia in vederea livrarii catre flota indiana. "Vom duce la bun sfarsit contractul incheiat in 2004 pana la sfarsitul acestui an", a declarat Sergei Korotkov, directorul general al MiG. El a mai spus ca 11 avioane de lupta au fost deja trimise in India. In martie 2010, Rusia si India au semnat un contract in valoarea de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea a inca 29 de avioane de lupta, de tipul MiG-29K Fulcrum-D, livrarile fiind programate in anul 2012. In plus, contractul prevede formarea pilotilor si intretinerea aeronavelor, precum si livrarea simulatoarelor de zbor.

Iulia Timoshenko si-a deschis cont de Facebook. Un cont oficial de Facebook, care ar apartine fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoshenko, a fost deschis vineri pe pagina retelei de socializare, informeaza RIA Novosti. De altfel, contul fostului premier al Ucrainei va fi gestionat de catre un birou de presa. Scopul Iuliei Timoshenko este "sa uneasca toti patriotii din Ucraina pe platforma de internet", a declarat un purtator de cuvant al acesteia. Politicianul are deja conturi de Twitter si LiveJournal. Fostul premier a fost retinut pe 5 august in urma unei motiuni depuse de procurori. Timoshenko este acuzata de abuz de putere in legatura cu semnarea unor contracte "neloiale" de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009, si risca pana la zece ani de inchisoare. Curtea de Apel de la Kiev a refuzat vineri recursul inaintat impotriva arestarii Iuliei Timoshenko.

Mexic: Un tunel secret a fost descoperit la frontiera cu Statele Unite. Militarii mexicani au descoperit un tunel secret de 300 de metri lungime in Tijuana, un oras situat in nord-vestul Mexicului, chiar la granita cu Statele Unite, a anuntat vineri un oficial militar, citat de AFP. "Este vorba de un tunel sapat intr-o casa care pare a se afla, de asemenea, in constructie. Au fost arestate zece persoane, inclusiv o femeie. Ele lucrau la excavarea terenului de aproximativ un an", a declarat Alfonso Duarte, un comandat al regiunii militare a doua. Tunelul nu avea inca o iesire si fusese sapat la o adancime de trei metri sub nivelul casei, fiind dotat cu un sistem performant de ventilatie si iluminare. El are o lungime de 298 de metri, un metru latime si aproximativ doi metri inaltime. Ultimul tunel de acest gen, situat la frontiera cu Statele Unite, a fost descoperit pe 12 februarie la Nogales, un oras din nord-vestul Mexicului. De obicei, aceste tuneluri sunt folosite pentru transportul drogurilor si pentru trecerea ilegala a imigrantilor in Statele Unite, potrivit informatiilor furnizate de autoritati.

Putin, subiect de glume pe internet. Bloggerii, politologii si ziaristii occidentali au primit cu scepticism informatia privind scufundarile efectuate de premierul Vladimir Putin in Golful Taman, unde a gasit doua amfore in stare buna. Pe internet continua sa apara tot felul de noi notite despre "victoria omului-ambitie", scrie News.ru. Vasele, care au zacut pe fundul marii 15 secole, trebuiau sa fie acoperite de scoici si de vegetatie, iar Putin a scos din apa "niste exponate curate de muzeu", a scriu bloggerii, publicand fotografiile reale ale descoperirilor. "Am participat la cateva expeditii arheologice la Taman. Acolo nu a ramas nici un petec de pamant nezgarmat, nici o zona de apa neverificata. Intr-adevar, amfore sunt o gramada, numai ca ele sunt SUB nisip. Dupa miile de ani care au trecut peste ele, nu pot fi gasite pur si simplu. Chiar imposibil. Dar te pui cu stiinta!", a ironizat bloggerul Arkadie Bamcenko. "Brusc apare Vova si, in cel mai aglomerat loc, la cativa metri adancime, da peste doua amfore pe jumatate curate, fara nici o scoica si fara nici o vegetatie, de nimeni vazute pana atunci, desi pe acolo au trecut, de-a lungul anilor, sute de oameni, fie turisti, arheologi sau cautatori de comori", scrie el. Pentru politologul Stanislav Belkovski, descoperirea premierului este o actiune minutios pregatita. "De regula, astfel de succese ale conducatorilor erau pregatite in cele mai mici detalii. Inca din perioada sovietica a fost acumulata o experienta uriasa in pregatirea acestor actiuni, au fost create tehnologii avansate pentru asigurarea lor", a explicat Belkovski.

Italia adopta un plan anti-criza extrem de sever. Guvernul Berlusconi a adoptat vineri un nou plan de austeritate in valoare de 45,5 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, sperand astfel sa puna capat atacurilor speculative impotriva Italiei, care este prinsa de criza datoriilor din Zona Euro, informeaza AFP. Noile masuri, care se adauga unui plan de austeritate in valoare de 48 de miliarde de euro adoptat la mijlocul lunii iulie de catre parlamentul italian, vor permite recuperarea a “20 de miliarde de euro in 2012 si a 25,5 miliarde in 2013”, a declarat Silvio Berlusconi. Premierul italian s-a aratat “tulburat” de faptul ca a trebuit sa impuna asemenea sacrificii tarii sale, insa “satisfacut” deoarece textul - un decret lege care va trebui ratificat de parlament in termen de 60 de zile – a fost adoptat “in unanimitate de catre consiliul de ministri”.