Oamenii care stau in magazinele de haine sau, pur si simplu, stau la cumparaturi pana se epuizeaza si isi cheltuie si ultimul banut sunt dependenti de cumparaturi. Aceste persoane cred ca, daca vor face multe cumparaturi, se vor simti mai bine. De fapt, dependenta de shopping si cheltuitul excesiv al banilor ii fac pe oameni sa se simta foarte prost. Acest comportament deviant este similar cu alte comportamente de dependenta, cum este cazul alcoolismului sau al dependentei de jocuri de noroc.

Acest comportament se manifesta cu precadere in luna decembrie, sustin specialistii. Se crede ca se manifesta in cazul celor care sunt singuri de sarbatori si sufera de depresie si anxietate. Shopping-ul nu ii va face pe cei care sufera sa se simta mai bine si nici nu ii va face sa-si alunge stresul si singuratatea. Singurul lucru care se poate intampla este ca depresia sa creasca in amplitudine, din cauza faptului ca o astfel de persoana acumuleaza foarte multe datorii.

Cei care sunt intr-o astfel de situatia sunt usor de recunoscut. Aceasta dependenta afecteaza, in general, mai mult femeile decat barbatii. Astfel, aceste persoane de multe ori cumpara lucruri de care nu au nevoie. Se intampla ca sezonul sarbatorilor sa declanseze acest comportament, insa sunt persoane care au acest comportament de-a lungul intregului an.

Dependentii de cumparaturi au haine cu etichetele pe ele, pe care nu le-au purtat niciodata

Cei care sufera de aceasta dependenta cumpara, in special, pantofi, imbracaminte si obiecte de decor.

Femeile care se afla in aceasta situatie au foarte multe obiecte vestimentare si au chiar haine cu eticheta pe ele, pe care nu le-au purtat niciodata.

Integral in Gandul