Robert Kaplan: Rusia doreste sa creeze dificultati intre Romania si Ungaria
In opinia sa, Rusia doreste o "zona de influenta traditionala in statele-tampon, intre Europa Centrala si Rusia, la Vest, si intre Rusia si zona Transcaucaz, la Sud".
Ziaristul crede ca Rusia isi doreste un succes al partidelor nationaliste de dreapta in Europa, care il sustin pe presedintele rus, "pentru ca (Vladimir) Putin este un revansard nationalist, ca ei".
"Este in interesul rusilor sa sustina astfel de conflicte, cu alte cuvinte sa rupa orice retea de relatii bilaterale intre aceste tari. Pentru a divide si conduce. De fapt nu pentru 'divide et impera', ci pentru a divide si a crea o zona de influenta intre Europa Centrala si Moscova", declara Kaplan, in interviul acordat site-ului inliniedreapta.ro.
Acesta avertizeaza ca principala vulnerabilitate a Romaniei in fata Rusiei o reprezinta institutiile slabe ale statului, in conditiile in care "rusilor nu le place statul de drept. Lor le plac chestiile tulburi, vagi, in care pot mitui politicieni".
Citeste interviul integral aici.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Pai vad numai pace si buna intelegere intr-un astfel de context, nicidecum probleme.
Desigur ca asta nu e in interesul Americii care nu iubesc suveranitatea altor natii, alte nationalitati ci le doresc eradicate si aservite lor.
Logica prezentată se bazează pe ipoteze false, prin urmare ceea ce se dorește a fi demonstrație își pierde valabilitatea.
Se poae face o paralelă cu America, dar ceea ce se regăsește în articol este insistența occidentului pentru un stat de drept puternic. Orice s-ar spune, asta nu e un lucru rău.