Gata, cred ca mi-a picat fisa. Lui Basescu trebuie sa-i fi spus cineva ca risca sa piarda teren (stiu sigur ca e, deja, in lucru cel putin un sondaje de opinie), si a decis ca e cazul sa reintre in arena.

Va mai amintiti probabil de neverosimila amicitie cu care l-a tratat pe Tariceanu, la Cotroceni, cind cu investirea noului ministru al Justitiei, nu? Unii mai nevricosi din fire, chiar si dintre sustinatorii sai, erau gata pina si de aplauze. Pentru ca da, “razboiul palatelor” i-a obosit pe multi, iar o anumita stare de neliniste se instalase chiar si in propria tabara. Dar nu-i Basescu omul pe care sa-l puna pe ginduri asemenea mofturi. Bezeaua pe care i-o trimisese recent premierului n-avea nimic de pace in ea. Parea mai degraba un gest de condescendenta adresat unui adversar tot mai putin interesant. Cimpul de bataia e deja in alta parte si el are legatura cu ceea ce se intimpla in PSD. Odata cu revenirea lui Nastase in conducerea partidului, toate calculele duc catre o singura concluzie. Pentru PSD&aliati, anul electoral 2008, care, cum stiti, a inceput deja, va trebui sa fie anul retrogradarii lui Basescu. De ce? Pentru ca, dupa alegerile generale, orice formula de guvernare va fi posibila, dar nici una care sa includa PSD nu e sigura atita vreme cit Traian Basescu ramine popular. Cu cit ii reduc din procente cu atit il fac mai slab in negocierile pentru viitoarea guvernare. Un Basescu vlaguit inseamna si un presedinte tot mai izolat de PD-L, partidul favorit al viitoarelor alegeri. Primele sarje l-au ranit deja. Nu atit articolul din Jurnalul National, o ciorba reincalzita de fapt, nici macar subiectul Haysam, poate putin totusi bascalia pe care, pina la urma, Elena Basescu mai mult si-a cerut-o, cit campania de imagine tot mai triumfalista declansata de tabara adversa, coordonata acum de Nastase si Iliescu. Asa ca presedintele are toate motivele sa inceapa si el razboiul total.

Vineri seara, la Otopeni, Traian Basescu a atacat doar linia intii a frontului. “Ziaristii-tonomat”. Sint cei mai vizibili si mai usor de ucis. Pina la cartierul general mai are insa drum lung.

Cotidianul