Cu cine ne-am aliat?
Aparitia lui Putin la Bucuresti, insotit de parcul de limuzine si ziaristi lasati in viata spre uz prezidential, a fost salutata ca semn premergator pacii universale. Comentatorii s-au lasat istoviti de hormoni si au descris ampla barbatie politica a lui Putin. Altii au cucerit brusc bunul-simt si au lansat intrebari: de ce nu relatii normale cu Rusia? De ce intirziem intr-o teama epuizata de disparitia comunismului?
Din cauza trecutului si din cauza prezentului. E suficient pentru viitor. Putin a numarat 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse. Sint mai multi ani si mai multe tipuri de relatii. Ce s-a intimplat in acest timp? Invazii, anexari, ocupatii, jafuri si deportari. Direct sau prin delegati locali. Ce a urmat? Continuitatea. Control si speculare militara a Basarabiei, santaj energetic, infiltrare prin investitii legate ombilical de Kremlin, legaturi subterane cu toate gunoaiele politice interne. Unde e schimbarea care impune relaxarea sentimentului romanesc al muscalofobiei? Unde a mai fost. Nicaieri.
Prezentul explica bine de ce nu putem deveni naivi asa cum ne imbie Putin. Rusia s-a intors, sub camuflaj democratic si simulacru capitalist, la agenda sovietica. Cu Putin, omul care a marturisit ca disparitia URSS a fost o catastrofa, Rusia e cinismul din jurul resentimentului din jurul esecului. Bilantul e un prapad schizofren. El are aparenta pozitiva a incasarilor de pe piata energiei si stingerea dinauntru, unde statul e inglodat in reverii imperiale, iar societatea e scurtata de autonomie politica, justitie si libertatea cuvintului.
Putin innoitorul? Am vazut altceva: un om vechi, reciclind impertinent trucuri propagandistice sovietice. Am aflat ca Rusia se teme de proximitatea NATO. Naivii vor incuviinta, sesizind concentrarea militara la frontierele ruse. Si nu vor observa ca Rusia nu rabda state democratice si nesubordonate in preajma. Continuind cu incercologia: ce stringe mai strasnic? Centura NATO sau latul de conducte atirnat de grumazul Europei?
In urma summitului ramin o Rusie neschimbata si o presa penetrata. Doua exemple. Pina la summit, Basescu era acuzat ca o ia pe urma lui Putin. La summit, presa a trait fascinatia Putin. Nu e bine sa fii ca Putin, dar e bine sa fii Putin. Apoi, nimeni nu l-a intrebat pe Tariceanu daca l-a informat pe Bush despre mersul campaniei pentru retragerea din Irak. Continua? Cite semnaturi mai trebuie? Premierul e dator sa-si slujeasca aliatii. Oricare ar fi ei.
Integral in Cotidianul.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Va sta traian ungureanu ca un os in git, este ?
Papagali rosii, cit timp e asa, e bine. Cind nu va veti mai teme de el, abia atunci va fi rau.