Adrian Cioroianu a demisionat dintr-o functie pe care nu trebuia sa o accepte. Eseist, autor de istorie in sens strict editorial, inamorat de bine si de imaginea binelui in revistele bine, Cioroianu a preluat o functie croita, in Romania, pentru un birocrat-sforar sau pentru un revolutionar in serie. Caci adevarata problema a diplomatiei romane nu e politica externa, pe care o regleaza, in contul nostru, fie imprejurarile, fie Presedintele Basescu. Adevarata problema a diplomatiei noastre e chiar Ministerul de Externe, marele bunker depozitar de indolenta, incompetenta, nepotism si bisnita fina, fixate de securistii fondatori.

Asa e: avem doar doua Ministere.

Ministerul celor ce fac Afaceri in Interior, fugarind, intre granite, bugetul de stat si Ministerul celor ce fac Afaceri in Exterior, atasat la acelasi buget printr-o mulgatoare cu statut diplomatic. Ambasadele si consulatele Romaniei sint scirbite de lucrul cu nespalatii care stau la coada pentru a plati hirtii si acte. Functionarii ambasadelor afla imediat ce vin la post cum se poate face un ban din tigarile si bauturile cumparate pe nimic in magazinele diplomatice. Miza vietii de functionar la ambasada e accesul la masina cu sofer, cazarea si mincarea in contul statului. Mita circula discret, dusa si adusa de eternii cenusii „de cariera”. Sa nu uitam, plicurile cu bani si mobila care fac miezul operatiei Zambaccian treceau prin miini de functionari consulari.

Totul e prea mult si teribil de enervant pentru Ministerul de Externe. Acum citeva luni li s-au marit gras salariile. Inutil. Genetica e mai tare. Criza din Italia a stricat nenumarate sieste si concedii. Alegerile sint un moft impus de romani fanatici care se bulucesc la portile ambasadei in loc sa stea naibii la un gratar. In consecinta, romanii din afara tarii si-au pierdut, practic, dreptul de vot. Mai nou, isi pierd viata. Consulatul de la Varsovia nu putea trimite pe cineva la patul lui Crulic. A preferat sa ii scrie. Caci slova aduce alinare.

Cine va curata ambasadele, consulatele si Ministerul de aceasta populatie de baieti tacuti sub frizuri de boxer, domni cu mare experienta in intriga si slugarit, tineri smecheri sositi la umplut sacul, rubedenii montate prin bucatarii si garaje? Singura nadejde e incalzirea globala. Cioroianu a fost patronul circului un timp si s-a distrat prea vizbil. Asta tebuia sa stie sarmanul Crulic, inainte de greva foamei. Ca e singur.

Cotidianul