Rusii au ocupat orasul Gori si portul Poti. Adica au taiat drumul de acces spre mare si au blocat principalul port georgian. Mai trebuie spus ca teava cu petrol trece din Osetia de Nord in cea de Sud pe langa Gori. Deci strategic rusii au desfiintat Georgia. E greu sa-i si ajuti pe georgieni ca n-ai pe unde. Portul Batumi e mic si fara legaturi directe cu restul tarii, doar aerian, adica scump si ineficient.

Osetia de Sud se vrea in Federatia Rusa. Abhazia se vrea independenta. Rusii reiau dupa 20 de ani cucerirea. La inceput putin sa vada reactiile. Azi o sa recunoasca prin Duma independenta celor doua judete, ultimul act necesar lui Putin, sau Medvedev, tot aia, pentru recunoasterea oficiala.

Urmeaza Transnistria din care Armata a 14 ruseasca se retrage din 1990. Din ce o sa traiasca tarisoarele astea in cazul independentei? Din trafic de arme, droguri, carne vie, contrabanda si multe altele de acelasi gen. Si din pozitia geostrategica, factor de presiune.

Ce se intampla cu Ucraina? Crimeea locuita de rusi o sa inceapa show-ul. Ucraina e o halca mare, Rusia trebuie sa se antreneze ca s-o poata inghiti.

Georgia nu ne afecteaza prea mult. Doar Nabucco a disparut. Oricum rusii aveau de gand sa cumpere tot gazul si ne ramanea sa ne uitam pe teava sa vedem frumusetile din Azerbaidjan.

Destramarea Ucraina ne va afecta, vom ajunge aproape vecini cu Rusia, sau chiar vecini, dracu' stie. Dupa avantul american incheiat in 2004 vine, prin alte metode, contraofensiva ruseasca. Istoria se repeta, e ciclica, sa nu ne inchipuim ca s-a schimbat ceva fata de 1989, 1945, 1918, 1877, 1854. Valuri care maresc sau micsoreaza Imperiul Rus. Acum se pare ca vine valul care-l mareste.

Integral pe blogul lui Dan Selaru