Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a afirmat marti, in emisiunea "Prim Plan" difuzata de TVR 1, ca presedintele Traian Basescu a pierdut cu el, pentru prima oara, un proces in Justitie, fiind vorba actiunea intentata dupa ce seful statului a declarat in campania prezidentiala din 2009 ca presedintele fondator al PC ar dori subordonarea justitiei. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a declarat, intr-o interventie telefonia in emisiunea difuzata de televiziunea publica, faptul ca "nu a existat nicio sentinta comunicata cu privire la procesul respectiv".

Dan Voiculescu la "Prim Plan"Foto: Captura TVR1

"Hai sa va dau o premiera asta seara pentru TVR si o fac cu toata dragoste. Pentru prima oara de cand e presedinte, Traian Basescu a pierdut un proces in Justitia romana, un proces intentat de Dan Voiculescu pentru o chestiune foarte foarte foarte urata. Va amintiti ca in campania din 2009, Traian Basescu si camarila afirmau sau spuneau ca Voiculescu a afirmat ca 'degeaba avem puterea daca nu luam Justitia' si a spus-o inclusiv Basescu de la tribuna Parlamentului: 'Voiculescu vrea Justitia. Voiculescu are probleme in Justitie si vrea sa controleze Justitia'. L-am dat in judecata pe aceasta afirmatie si am bucuria sa va dau si decizia Tribunalului, de acum doua saptamani - nu a fost secret dar am asteptat sa vin la TVR ca sa vi-l dau - in care se spune foarte clar ca a facut o fapta ilicita afirmand acest lucru. Eu am trimis aceasta decizie a Tribunalului dlui Barosso, am trimis-o tuturor ambasadelor tarilor Uniunii Europene la Bucuresti. E fapta ilicita confirmata de Tribunal", a declarat Dan Voiculescu.

Potrivit unui certificat prezentat de Dan Voiculescu in emisiune, tribunalul a admite in parte actiunea, constatand caracterul ilicit al faptei. Decizia instantei este cu apel in 15 de zile de la comunicare, se arata in document. "Si daca face (apel-n.red.), tot aia e", a adaugat Voiculescu.

"Presedintele atrage Justitia in dispute politice. El a spus de la tribuna Parlamentului ca Voiculescu vrea sa.... Pentru ca era o disputa politica. Iata cum Justitia, aparata de el atat de puternic, este atrasa in dispute politice - asta e chiar mai grav", a adaugat Voiculescu.

"Eu nu acuz Justitia, si vreau sa cred ca aceasta ultima baricada a democratiei romanesti rezista tuturor influentelor politice", a adaugat Voiulescu.

Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a explicat intr-o interventie telefonica in ultima parte a emisiunii ca "nu a existat nicio sentinta comunicata cu privire la procesul respectiv".

"Haideti sa lamurim procesul, chestiunea legata de procesul pe care dl Dan Voiculescu l-a intentat presedintelui Traian Basescu. Acest proces este deschis pentru afirmatii facute de presedintele Romaniei in Parlamentul Romaniei. Al doilea lucru pe care vreau sa il spun este ca nu a existat nicio sentinta comunicata cu privire la procesul respectiv. Daca ar fi existat, cu siguranta ar putea exista o sentinta in prima instanta, care este in mod cert supusa cailor de atac."

"Sunt imputernicit de catre presedintele Romaniei sa fac urmatoare afirmatie cu privire la dl. Dan Voiculescu. Presedintele Traian Basescu il considera pe dl Dan Voiculescu un om care nu are niciun fel de legatura cu democratia, care a sabotat statul de drept in interes personal, bineinteles, folosind institutiile de presa pe care le detine dumnealui si familia dansului", a adaugat Bogdan Oprea.

Potrivit purtatorului de cuvat al Presedintiei, "presedintele Romaniei tine sa il atentioneze pe dl Dan Voiculescu ca nicio incercare de intimidare prin televiziunile dumnealui nu va da rezultate in influentarea justitiei, pentru ca dl Dan Voiculescu are in prezent statutul de inculpat intr-un proces, iar instrumentul acesta pe care acesta il foloseste, televiziunile dumnealui nu vor reusi, speram noi, sa influenteze in niciun fel decizia".

"Presedintele Romaniei isi mentine pozitia, si anume aceea ca dl Dan Voiculescu a utilizat televiziunile pe care le detine, si le utilizeaza in continuare pentru a-si apara, pentru a-si ascunde abuzurie in relatiile pe care dansul le-a avut cu statul si pentru a discredita, iata, cum se intampla de atata vreme incoace, principiile statului de drept", a incheiat Bogdan Oprea.

Intrebat cum comenteaza declaratiile reprezentantului Administratiei Prezidentiale, Voiculescu a declarat "eu nu discut cu purtatorii de cuvant, in general".