Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la Digi24, ca celor de la Fondul Monetar International nu le place ideea de reducere a TVA la paine, dar a adaugat ca decizia apartine Romaniei, fiind foarte importanta colaborarea cu mediul privat.

"Sunt sceptici, nu le place ideea (celor de la FMI, n.r.), dar daca - pana la urma, e decizia noastra si daca noi putem sa o aratam ca e sustenabila, si aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, daca ei ne vor ajuta, intr-adevar, acum sa combatem evaziunea fiscala si sa avem incasari bune, se va dovedi un proiect de succes. Daca vor considera ca si la 9% e prea mare TVA-ul si trebuie sa nu il plateasca, probabil ca am gresit noi, dar merita incercat", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

El a mentionat ca pe 30 iulie va avea loc rectificarea bugetara si si-a exprimat speranta ca obiectivul reducerii TVA la paine va fi atins.

"Toata lumea va fi trista (la rectificare, n.r.), pentru ca, stiti cum e, banii nu ajung niciodata. Sper doar sa ne tinem de cuvant cu TVA-ul la paine, asta e important, sa mai rezolvam", a adaugat el.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat si miercuri speranta ca pe data de 30 iulie, la rectificarea bugetara, va putea anunta reducerea TVA pe tot lantul productiv pentru paine. "Sper ca (...) la rectificare, spre bucuria agricultorilor, ne mai tinem de o promisiune importanta, cea referitoare la TVA pe tot lantul la paine. Sa speram ca reusim pe 30 sa dam vestea buna. Cel mai mult imi doresc sa vedem ca aceasta initiativa se va dovedi corecta, in sensul in care, de fapt, combatem evaziunea fiscala si avem incasari mai bune la buget. Daca avem paine, cu circul stam bine... e deja un pas inainte in dezvoltarea noastra", a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Marti, intr-o interventie la Antena 3, premierul a spus ca masura ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie. "Eu sunt optimist ca una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scaderea TVA pe tot lantul la paine, sunt optimist - vedeti cum spun, ca sa nu se supere ministrul de Finante si ministrul Bugetului - ca la rectificarea care va avea loc in aceasta luna vom putea sa ne tinem de cuvant", a afirmat el.

Premierul a explicat totodata ca este necesar sa existe si o opinie favorabila din partea FMI.

In luna mai, premierul Victor Ponta a declarat ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa fie alocata 250 milioane lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.

El arata ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.

Un document al Ministerului Finantelor redactat in primavara acestui an arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, preciza insa atunci ca TVA va fi redusa la paine incepand cu luna iulie, deoarece reprezinta un angajament politic al USL, si ca documentul in care se arata ca nu exista venituri de compensare pentru o astfel de masura este un document intern, dar ca sursele de compensare pot fi totusi asigurate printr-o "imbunatatire a colectarii".