In ultimii ani, politicienii romani au fost decimati de sute de arestari privind cazuri de coruptie, insa acestia incearca acum sa submineze cea mai mare campanie anticoruptie din istoria moderna a tarii est-europene, prin trivializarea investigatiilor, acuza procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un interviu pentru publicatia Bloomberg.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

"Recent, am vazut mai multe incercari de ridiculizarea a luptei anticoruptie, pentru ca aceasta sa para nesemnificativa. Si care este problema daca esti anchetat de procurori? Este la moda sa fii anchetat de DNA", a declarat Laura Codruta Kovesi, potrivit News.ro.

Un numar record de oficiali romani au fost adusi in fata justitiei doar in ultimii ani, dupa ce Kovesi a lansat o companie anticoruptie asemanatoare cu "Mainile Curate" din Italia anilor '90. Printre suspecti se numara un prim-ministru si zeci de ministri, iar multi dintre acestia sunt inca in spatele gratiilor pentru acuzatii de coruptie si luare de mita.

In timp ce campania pentru alegerile parlamentare se apropie, mai multi politicieni au inceput sa promove mesaje impotriva justitiei, tocmai pentru a justifica de ce mai multi oficiali romani isi pastreaza functiile in ciuda faptului ca sunt anchetati sau chiar condamnati.

De asemenea, institutia romana care se bucura de cea mai ridicata incredere publica - 55% - ramane DNA, in ciuda inregistrarii unui declin in ultima perioada, potrivit datelor unui sondaj al Avangarde.

Kovesi insasi a devenit tinta unor acuzatii de plagiat pentru teza sa doctorala, pe care procurorul-sef le dezminte. In timp ce ii asigura pe cetateni ca procurorii nu sunt descurajati de cele mai recente atacuri "care pornesc de la un nivel foarte inalt" si adeseori devin extrem de personale, Kovesi atrage atentia ca exista un risc ca credibilitatea intregului sistem de justitie sa fie compromisa.

Procurorii DIICOT au anchetat inclusiv detectivi particulari, despre care se crede ca au fost angajati de suspecti de coruptie pentru a descoperi detalii incriminatoare si a-i hartui familia procurorului-sef, intr-o incercare de a distruge imaginea publica a Laurei Codruta Kovesi.

"Este adevarat ca uneori aceste atacuri sunt lansate de persoane cu pozitii extrem de inalte. Dar nici eu, nici alti procurori, nu ne simtim deloc intimidati de aceste atacuri, in special pentru ca se bazeaza pe acuzatii false", a sustinut procurorul-sef al DNA.