Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi seara, la B1 TV, ca, daca Guvernul "se agata" de anumite propuneri din proiectul de modificare a legilor justitiei, care reprezinta "o incalcare grosolana a independentei justitiei", liberalii ar putea apela inclusiv la "forme de protest pe strada", potrivit Agerpres.

Chestionat la televiziunea B1 daca membrii PNL sunt pregatiti sa protesteze in strada fata de proiectul de modificare a legilor justitiei, avand in vedere si invitatia presedintelui Klaus Iohannis la implicare civica, Orban a raspuns: "Vom apela la toate formele de opozitie, legale si constitutionale, inclusiv la forme de protest pe strada. (...) Partidul National Liberal oricand poate sa organizeze mitinguri, marsuri, demonstratii".

La intrebarea daca va face sau nu acest lucru, liderul PNL a spus: "In momentul in care vedem foarte clar ce va face Guvernul. Daca se agata de aceste propuneri, care dupa opinia Partidului National Liberal reprezinta o incalcare grosolana a independentei justitiei".

Totodata, Orban a amintit ca joi, imediat dupa votul negativ dat de plenul CSM proiectului de modificare a legilor justitiei, a somat Guvernul sa renunte la modificarea legislativa.

"Am somat Guvernul sa renunte la modificarea legislativa, in special cele patru puncte impotriva carora am luat pozitie inca din momentul anuntarii proiectului de modificare a legilor justitiei, care (...) arata de fapt o intentie clara a partidului de guvernamant de a subordona puterea judecatoreasca, parchetele si justitia in ansamblu: numirea sefilor de parchete de catre ministrul justitiei, subordonarea Inspectiei Judiciare tot catre acelasi ministru al justitiei, incalcarea autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului sefului ierarhic de a infirma rezolutiile procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci si pe motive de temeinicie si, in fine, a patra masura, care presupune infiintarea unui departament special in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sa se ocupe de anchetele de coruptie ale magistratilor", a aratat Orban.

Liderul PNL a mai spus ca liberalii i-au cerut demisia lui Tudorel Toader si au depus o motiune in Camera Deputatilor impotriva ministrului justitiei.

"Nu numai ca ii cerem demisia, dar am si depus o motiune in Camera Deputatilor impotriva ministrului justitiei, exact pentru aceste patru puncte care arata cu siguranta premeditarea in controlul politic asupra justitiei. Restul sunt articole care sunt bune in proiectul ala de lege", a mai afirmat Orban.