Ministrul Apărării Naționale a declarat, marți, că Marea Neagră nu este un lac rusesc, este o mare deschisă în care se circulă în siguranţă, Mihai Fifor precizând că Rusia încearcă să demonstreze că poate controla această zonă, potrivit Mediafax.

"După anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, în 2014 de către Federația Rusă, aceste activităţi la Marea Neagră s-au înteţit. România şi aliaţii demonstrează că Marea Neagră nu este un lac rusesc. Este o mare deschisă, în care se circulă în perfectă siguranţă. (...) Ori de câte ori ieşim la exerciţiu, există un răspuns din partea Federației Rusiei. Există un joc al provocării, al răspunsurilor, pentru că Federația Rusă încearcă să demonstreze că Marea Neagră este zona pe care o controlează”, a declarat ministrul Apărării, la Antena 3.

Mihai Fifor a precizat că țara noastră este pregătită să facă față oricăror provocări.

"Ori de câte ori apare o astfel de provocare, aeronavele se ridică, de câte ori avem nave străine NATO care intră în Marea Neagră, se intensifică aceste operaţiuni de recunoaştere, de descurajare, dacă vreţi. Vreau să spun că România este pregătită să facă faţă oricărei provocări la Marea Neagră”, a completat ministrul Apărării.

Un bombardier rus a fost interceptat de avioane de vânătoare britanice trimise joi de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra Mării Negre, au anunțat Forţele Aeriene Regale britanice.