Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a spus luni, într-o intervenție telefonică laDigi24, după ce anunțul șefului de comunicare al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, că femeia jandarm ar putea să rămâna paralizată a fost infirmat, că ”nu suntem experți, nu suntem medici, dar am citit acest traumatism de coloană vertebrală cervicală”.

Jandarmi prinsi de ultrasiFoto: Captura Digi 24

Întrebat de afirmațiile neadevărate de sâmbătă, când Jandarmeria Română a spus că ”cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, Georgian Enache a spus că ”noi transmitem niște informații pe care le avem la un moment dat în baza unor documente” și că ”nu suntem experți”.

”Vă citesc din fișa din unitatea de urgențe. La diagnostic scrie așa: traumatism coloană cervicală, traumatism toraco-abdominla, traumatism coloană vertebrală cervicală amielitică, contuzie toracică abdominală. Nu suntem experți, nu suntem medici, dar am citit acest traumatism de coloană vertebrală cervicală. Noi a trebuit să informăm părinții fetei asupra tuturor riscurilor în acea seara, noi am informat asupra tuturor riscurilor”, a spus Georgian Enache.

Femeia jandarm care a fost lovită de mai mulți protestatari la mitingul din 10 august nu va fi externată luni deoarece atât ea, cât și colegul ei acuză dureri de cap, iar medicii de la Spitalul Floreasca au decis să efectueze mai multe analize pentru a afla cauza acestor probleme.

„Din cauză că există aceste simptome și la ea și la colegul ei, dureri de cap, vom face unele analize în plus, un CT (computer tomograf, n.r.) și după acestea vedem care va fi situația”, a declarat Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al spitalului Floreasca.

Jandarmii au intervenit în forță, în seara zilei de 10 august, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. În acea noapte, au fost rănite peste 400 de persoane, între care și doi jandarmi.

Unul dintre angajații Jandarmeriei, o femeie, a fost internată cu suspiciunea de fractură de coloană cervicală, potrivit spuselor reprezentanților instituției. Ministrul Sănătății, însă, a subliniat, după ce a vizitat-o pe aceasta la spitalul Floreasca, faptul că femeia jandarm nu are coloana fracturată. “Femeia jandarm este bine, s-a ridicat, a comunicat. Am vorbit cu cei doi jandarmi, printre care şi o domnişoară de 23 de ani care este bine. Era pansată, avea o arsură. (...) Nu are factură de coloană, nu este la Terapie Intensivă, e pe secţia de Chirurgie. (...) Am văzut imaginile, ei sunt bine, mă aşteptam la cu totul altceva”, a declarat, în 11 august, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Spitalul Floreasca.