Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, că Guvernul va da, la următoarea ședință, o Ordonanță de Urgență pentru schimbarea Codului Muncii, astfel încât salariul minimsă fie diferențiat în funcție de studii.

Olguta VasilescuFoto: Captura Antena 3

„La următoarea ședință de Guvern, săptămâna viitoare, vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii se vorbește de salariul minim, dar nu de salariul minim diferențiat în funcție de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. După ce se modifică, vom veni cu hotărâre de Guvern”, a declarat Olguța Vasilescu, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie la 2.080 de lei și respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare.

„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și, pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu la Antena 3.

Olguța Vasilescu: Un consilier grad superior din Ministerul Muncii, creștere de 650 de lei de la 1 ianuarie. Concedierile nu sunt excluse

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat de asemenea la Antena 3 cum vor crește salariile în cadrul ministerelor, de la 1 ianuarie 2019, dând exemplul Ministerului Muncii, scrie Mediafax. Potrivit graficelor prezentate de ministru, creșterile vor fi astfel:

Consilier grad superior, creștere de 650 de lei până la peste 6.300 de lei.

La consilieri debutanți creșterile vor fi de 1.652 de lei.

Un referent va avea o creștere de 1.400 de lei, până la peste 3.700 de lei, iar un referent debutant va încasa 3.474 de lei de la 1 ianuarie 2019.

Ministrul nu exclude concedierile în cadrul Ministerului Muncii.

„Sunt posibile concedieri la Ministerului Muncii, am început o reorganizare, dispar jumătate din funcțiile de conducere județene (...) O mare parte din personalul de care nu mai avem nevoie va fi mutat la casa de pensii”, a declarat Olguța Vasilescu la Antena 3.

Olguța Vasilescu explică cum vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii a vorbit și despre cum vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2019. Potrivit Mediafax, Olguța Vasilescu a prezentant mai multe grafice, iar cea mai mare creștere o vor avea profesorii universitari, de peste 600 de lei.

„Medicii și asistentele nu vor avea niciun fel de creștere de la 1 ianuarie, pentru că au urcat direct pe grila din 2022. Creșteri vor fi la celelalte categorii din Sănătate”, a spus duminică seară, la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu.

Potrivit graficelor prezentate de ministrul Muncii, salariile profesorilor vor crește astfel:

Profesor cu 25 de ani vechime va avea o creștere de 327 de lei și va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creștere de 343 de lei și vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanți vor avea o creștere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus de 693 de lei și vor câștiga 9.289 de lei.

În ceea ce privește asistenții universitari, aceștia vor beneficia de o creștere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei.

Potrivit ministrului, „multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022”.