Sistemul public de sănătate dispune de 4.000 de paturi în secțiile de terapie intensivă, care sunt utilizate integral, a spus miercuri seară, într-o intervenție la Antena 3, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

„Nu putem păstra paturi doar pentru bolnavii de coronavirus în momentul în care avem atâția bolnavi care suferă de boli grave... Avem aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă la nivel național, care sunt toate utilizate”, a declarat Costache la Antena 3, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, sistemul privat de sănătate dispune alte câteva sute de paturi, la care se poate apela.

„Putem avea în spitalele private încă 300 de paturi”, a precizat Costache.

Ministrul Sănătății a mai declarat că la nivel național există 107 epidemiologi, dar numărul acestora va fi suplimentat, dacă este nevoie.

„La nivel național, în DSP-uri, avem 107 epidemiologi. Am mai găsit 20 de tineri epidemiologi care nu erau în post. Suntem în discuții cu spitalele private, care ne vor pune la dispoziție încă 20 de epidemiologi”, a precizat Costache.

Acesta a comentat decizia luată, miercuri, de autorități privind sistarea exportului de medicamente.

„Vrem ca stocurile de medicamente pe care le avem în România să rămână aici. Nu vrem să pierdem stocurile care nu sunt foarte mari, așa că am luat această măsură logică, să blocăm exportul paralel”, a explicat Costache.

La nivel național s-a constituit un centru de comandă care redă evoluția în timp real a cazurilor de coronavirus la nivel mondial și, totodată, situația în timp real, la nivelul fiecărui județ, a resurselor, a numărului de medici epidemiologi, dotărilor și stocurilor. Totodată, acesta redă situația în timp real a centrului de telemedicină unde este monitorizată starea pacienților.