Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că oamenii vor da în judecată Guvernul pentru că nu a crescut alocaţiile copiilor şi vor câştiga, iar Executivul va trebui să pună în aplicare legea promulgată de preşedinte, notează agenția News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cum poţi să consideri creşterea alocaţiilor populistă? (...) Cum să fie nişte mofturi nişte drepturi? Ei nici nu au dreptul, conform Constituţiei, să intervină pe drepturi şi pe libertăţi ale oamenilor prin ordonanţe de urgenţă. Sunt nişte artificii făcute gratuit”, a declarat, marţi seară, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Liderul PSD susţine că motivul pentru care activitatea Senatului a fost ”blocată” este faptul că legea ar fi fost votată în Camera superioară a Parlamentului, iar dublarea alocaţiilor copiilor ar deveni obligatorie.

”Sunt legi promulgate, pe urmă ei au venit cu nişte Ordonanţe de Guvern şi au îngrădit nişte drepturi. Nu au voie, conform Constituţiei. Vor fi daţi în judecată şi vor câştiga oamenii aceste drepturi”, a adăugat Ciolacu.

Acesta susţine că, odată ce acest aspect va avea autoritate de lucru judecat, toată lumea va beneficia de acest drept, iar Executivul va fi obligat să majoreze toate alocaţiile.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în 13 noiembrie, Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care este respinsă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind creşterea etapizată a alocaţiei pentru copii.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis.

Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Citește și: