Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat luni seară, la B 1 TV, că „aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele”, dând exemplul Institutului „Matei Balş” unde s-au făcut investiţii masive şi tot s-a produs un incendiu în care şi-au pierdut viaţa pacienţi, scrie News.ro. „În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă”, a declarat Voiculescu, adăugând că este nevoie de investiţii „cu cap şi coadă” şi de echipe tehnice care să supervizeze aceste investiţii.

Vlad VoiculescuFoto: Privesc.eu

„Aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele. Balş e un exemplu foarte bun. A fost bine finanţat, sunt milioane de euro în ani consecutivi, nu e vorba de subfinanţare. Diferenţa o face ştiinţa cu care se fac acele investiţii. În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există un instalator care, cel mai probabil, e cel mai prost plătit din spital, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă. Exagerez în mod voit, ca să vă spun care sunt cu adevărat motivele pentru care am ajuns aici”, a declarat Vlad Voiculescu la postul B 1 TV.

Potrivit acestuia, „avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie la nivel central de o echipă cu abilităţi tehnice”.

„Nu există această echipă la Ministerul Sănătăţii. În minister nu-s ingineri, arhitecţi, oameni care să valideze un plan sau execuţia unor investiţii. (...) Există diverse găleţi cu fonduri, să le spunem aşa, în care diverse autorităţi locale sau oricine deţine spitale se poate servi pentru a face investiţii, dar ele trebuie să aibă cap şi coadă. Asta nu a fost verificat”, a mai afirmat ministrul.

Voiculescu crede că „nicio problemă majoră nu se poate rezolva dacă nu avem la nivel central, regional şi local capacitatea tehnică de care e nevoie”.

„Trebuie să funcţionăm cu spitalele pe care le avem, şi acolo trebuie să facem investiţii cu cap şi coadă, trebuie să construim noi spitale. Să le construim efectiv, nu doar să plimbăm hârtii. Şi s-au plimbat destule hârtii în ultimii 4 ani”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.