Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că pensiile speciale pentru cei care se află în serviciul public –militari, magistrați, diplomați, politicieni - ar trebui acordate „2, 3, 4, 5 puncte” peste contributivitate și să nu depășească salariul.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

„La pensiile speciale ne-am blocat. Pentru că este greu să găsești o soluție care să fie acceptată de toată lumea. Cerința Comisiei era plafonat la 45% din venituri, magistrații au zis 85%, alții 65%, dar nu pot să vă dau soluția pentru că n-o știu. Trebuie să vină fiecare ministru de resort, pentru că el trebuie să negocieze cu cei care sunt în sistemul respectiv și împreună cu ministrul muncii să ne propună o soluție”, a declarat vicepremierul.

Liderl UDMR spune că 20% dintre cetățenii României nu acceptă o ajustare, ci vor eliminarea tuturor pensiilor speciale „după această demagogie de 12 ani de zile”.

În ceea ce privește jalonul din PNRR privind acest subiect, el afirmă că există încă timp pentru a-l îndeplini, însă că „România nu își permite să piardă bani”.

„Și dacă pierdem banii, nu rezolvăm nici problema promisă și ne lovește și furia oamenilor pe bună dreptate”, a mai precizat politicianul (integral pe Digi 24).

Consens și nu prea

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a spus miercurea trecută la Prima News, că legea pensiilor speciale va trece în această sesiune parlamentară, ea arătând că s-a ajuns la un consens şi au ajuns cu toţii, clasa politică, la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale.

„Nimeni nu este de acord ca o pensie să fie mai mare decât ultimul salariu”, a spus Gorghiu dând vina pe Ministerul Muncii care a avut o lentoare în elaborarea legislaţiei.

Alina Gorghiu a declarat că în privinţa pensiilor speciale se fac ultimele consultări cu Comisia, astfel că în Camera Deputaţilor se vor face modificări, în funcţie de observaţiile primite.

”Eu am convingerea că în această sesiune parlamentară ( va fi adoptat proiectul, nr). Forma finală va fi pe baza acestui feedback instituţional”, a arătat Gorghiu, precizând că nu riscăm să pierdem banii din PNRR.

„Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”

Despre pensiile militarilor, Gorghiu a precizat că în opinia sa, nu sunt pensii speciale.

”În toată Europa, militarii au un statut special, dar nu în sens peiorativ, ci graţie profesiei, graţie contribuţiei la sistemul de securitate din România şi restul ţărilor, trebuie făcută analiza separat şi argumente există. (..) Cred că aici vorbim de un consens la nivelul coaliţiei”, a spus ea.

Grindeanu și „soluția radicală”.... pe jumătate

​​Vicepremierul PSD Sorin Grindeanu spune că în cazul pensiilor speciale trebuie adoptată „soluția radicală”, adică să fie eliminate de tot. Cu toate acestea, el susține că o excepție ar trebui făcută în cazul militarilor.

„Părerea mea personală - am transmis-o și colegilor mei de partid- trebuie adoptată soluția radicală: fără pensii speciale. Dar deloc. Nu merge altfel această chestiune. Asta este părerea mea. Aceste lucruri trebuie eliminate total. Dacă nu se va adopta această chestiune, eu nu văd la ce soluție se va ajunge ca acele 3 miliarde să nu fie retrase. România nu își permite să piardă 3 miliarde din PNRR. Îmi susțin această soluție. Sigur că o să îmi atrag critici, dar eu cred că altă variantă nu merge”, a declarat liderul social-democrat într-un interviu anterior pentru Digi24.ro.

Reamintim că CCR a respins în 2020 un proiect de lege adoptat de Parlament care prevedea impozitarea pensiilor speciale cu 10% pentru cei care obțin pensie între 2001 și 7000 de lei și cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei.

Impozitul prevăzut în legea contestată s-ar fi aplicat doar pentru suma care depășea plafonul de 2.000 de lei și pe cel de 7.000 de lei și doar pentru bucata care nu reprezintă pensia bazată pe contributivitate.