Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat miercuri, într-un interviu la Digi 24, că dacă guvernul nu ia toate măsurile cerute de Comisia Europeană privind pensiile speciale, evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare, România va pierde miliarde de euro, bani europeni.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Subiectul actual și de neîntârziat”, spune Boloș, îl reprezintă „reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro”.

„Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a declarat Boloș la Digi 24.

„Acolo nu se discută povești, când negociem cu Comisia Europeană, ci se discută raportat la angajamentul asumat, până la nivel de virgulă. De aceea, noi trebuie să ne respectăm aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niște angajamente destul de serioase. ”, a adăugat el.

Concret, Comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că în perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor implementa şi cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare.

„Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă.

(..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat el.

Întrebat, săptămâna trecută, dacă Comisia Europeană a cerut impozitarea pensiilor speciale din România cu 20%, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a recunoscut că există o astfel de presiune asupra guvernului de la București.

În ceea ce priveşte pensiile speciale, Ciolacu a declarat, răspunzând unei întrebări, că „nu s-a discutat absolut nimic concret pe legea pensiilor speciale” în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni, iar experţii vor avea săptămâna viitoare discuţii pe acest subiect.

Referință: