Nici un titular nu va fi dat afara din invatamant, asigura Mihnea Costoiu, secretar de stat in Ministerul Educatiei, intr-un interviu acordat joi postului RFI. Potrivit acestuia, nu vor avea loc concedieri masive, asa cum se tem sindicatele, dar precizeaza ca unii suplinitori vor fi dati afara.

  • "Nu este vorba de o concediere masiva in sistemul de invatamant, este o informatie pe care as vrea sa o dezmint foarte puternic. Vorbim astazi de peste 68.000 de suplinitori, dintre care peste 30.000 sunt suplinitori necalificati, adica absolventi de liceu, care desfasoara activitatea de profesor, de invatator in sistemul national de invatamant. Credem ca scoala nu-si poate permite sa aiba oameni necalificati sau daca ii are, trebuie sa-i aiba cat mai putini", declara secretarul de stat.

Mihnea Costoiu precizeaza ca mai multe detalii despre planul de concedieri se vor stii la sfarsitul lunii august.

  • "O restructurare a retelei am cerut in aceasta perioada inspectoratelor scolare si la finalul lunii august vom avea o privire de ansamblu asupra a ceea ce inspectoratele scolare au de facut", afirma el.
  • Nu stiu sa va dau o cifra acum. Nu se pune problema sa fie dati afara titularii, sub nici o forma, ci o restrangere de activitate si o reasezare a claselor, astfel incat sa putem oferi calitate in sistem", conchide Mihnea Costoiu.

Sindicalistii au criticat Ministerul Educatiei pentru planul de concedieri. Ei se tem ca disponibilizarile ii vor afecta si pe unii profesori titulari. Sindicatele au avansat cifra de 20.000 de concedieri.