Spania: peste 12.000 cazuri de gripa porcina intr-o saptamana. Ministerul spaniol al Sanatatii a prezentat vineri un raport potrivit caruia, in saptamana 27 iulie si 2 august s-au identificat 12.270 de cazuri noi de gripa porcina. Cu toate acestea, autoritatile spaniole sustin ca situatia este sub control majoritatea pacientilor fiind in acest moment in afara oricarui pericol dupa ce li s-au aplicat tratamente conventionale. In Europa au fost depistate peste 32.300 de cazuri de gripa porcina, 42 de persoane decedand in urma contactarii virusului. Numarul pacientilor in Romania a ajuns la 209. Specialistii sustin ca odata cu sezonul rece numarul cazurilor va creste semnificativ, relateaza AFP.

America se confrunta cu o evolutie demografica negativa. Dupa ce anul 2007 a adus un record al nasterilor in Statele Unite in 2008 numarul acestora a scazut cu aproximativ 2%, curba descendenta care se manifesta pentru prima data in ultimul deceniu. In America s-au nascut, in 2008, aproximativ 4,25 de milioane de copii, mai putini cu 68.000 fata de 2007, an in care s-au inregistrat cele mai multe nasteri din istoria Statelor Unite, se arata intr-un document redactat de Centrul de control si preventie a maladiilor din Atlanta. Cauzele reculului inregistrat in 2008 nu au fost inca analizate. Specialistii sustin ca recesiunea economica reprezinta fara indoiala o cauza insa nu este singura, scrie AFP.

Li Peiying, fostul director al companiei Capital Airports Holding care administreaza aeroportul din Beijing, a fost executat vineri, dupa ce a fost condamnat la moarte pentru coruptie. Potrivit rechizitoriului acesta a fost pus sub acuzatie dupa ce a primit 4 milioane de dolari mita si deturnat 12 milioane de dolari din fonduri publice. Condamnarea lui Li Peiying survine pe fondul unor ample operatiuni conduse de autoritatile chineze impotriva coruptiei. Joi doi oameni de afaceri, Du Yimin si Si Chaxian au fost executati, fiind acuzati ca si-au inselat partenerii cu 120 de milioane de dolari, relateaza BBC News.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, are in vedere infiintarea unui post de inalt responsabil insarcinat cu combatearea violentei sexuale, in cadrul conflictelor armate si a cerut Adunarii generale a Natiunilor Unite sa constituie o institutie consacrata promovarii egalitatii intre sexe si drepturilor femeii. "In pofida progreselor efectuate in ultimii 20 de ani, agresiunile sexuale care ii vizeaza in special pe civili continua pe scara mare si in mod sistematic", a declarat Ban Ki-moon. Consiliului de securitate al ONU a adoptat anul trecut o rezolutiie care ridica violul si violenta sexuala la rangul de crime de razboi cand sunt comise in timpul unei ofensive militare, relateaza Reuters.

Americanii incep sa fie din ce in ce mai putin de acord cu razboiul din Afganistan, potrivit unui sondaj citat de CNN. Potrivit studiului 41% dintre persoanele chestionate spun ca sunt in favoarea razboiului din Afganistan, aceasta cifra scazand cu 9% fata de un alt sondaj efectuat in luna mai care demonstra ca 50% dintre americani sustineau razboiul. Sondajul a fost facut in perioada 31 iulie-3 august pe un esantion de 1.136 de americani care au fost intervievati prin telefon.