Cine si cat castiga din reducerea TVA la paine. Reprezentant Rompan: "Este o masura istorica. Romanii vor manca o paine mai sigura alimentar". Anuntul lui Ponta este considerat de jucatorii din industrie drept unul istoric dupa mai bine de sase ani de cand patronatul insista pentru reducerea TVA. Cine va castiga insa de pe urma acestei decizii? La o prima vedere, pare ca toata lumea - de la procesatori la clientul final, scrie Gandul. Majorarea accizelor la alcool va contribui la cresterea evaziunii fiscale la 80%. Ultimele propuneri de modificare a Codului Fiscal vizeaza majorarea sau introducerea accizelor la produse de lux pentru a contrabalansa efectul reducerii TVA la paine. Specialistii din piata considera ca aceasta masura nu va contribui semnificativ la cresterea veniturilor la buget, scrie Capital. Lux pe paine. Bijutierii: "Tot mai multe produse din China si Turcia vor intra ilegal in tara". Painea, luxul si alcoolul sunt produsele la care autoritatile umbla din nou, luand dintr-o parte si punand in cealalta, astfel incat fiscalitatea sa ramana ridicata, iar guvernantii sa dea bine in fata alegatorilor. Bijuteriile din aur si/sau din platina, excluzand verighetele, sunt vizate pentru accizare, scrie Bursa.

Business reportFoto: Colaj foto

Efectul goanei dupa resurse: Greii industriei petroliere au investit deja 500 mil. euro in Romania. Cheltuielile facute in domeniul explorarii si exploatarii de petrol si gaze din Romania in ultimii ani de catre companiile petroliere au generat investitii de circa jumatate de miliard de euro, bani pompati in Romania de jucatorii din industria serviciilor petroliere. OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din tara si, practic, cel mai mare beneficiar al lucrarilor de explorare si productie, a investit, in cei sapte ani de la privatizare, 5,5 miliarde de euro pentru activitati de explorare si productie, scrie Economica.net.

Ce avere are cel mai bogat bancher din Romania. Averea celui mai bogat bancher din Romania, Nicolae Danila, a crescut intr-un singur an cu peste 3 milioane euro, respectiv cu 17%. Peste 2 milioane euro a fost castigul din aprecierea actiunilor Erste Group, in vreme ce castigul din dobanzi, salarii, dividende si chirii s-a cifrat la aproape 1 milion euro. Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR si actualmente membru in consiliul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), detine peste 21 milioane euro in conturi, depozite, actiuni, fonduri de investitii si titluri de stat, pe langa mai multe case si terenuri, dupa ce in urma cu un an detinea in aceste instrumente aproape 18 milioane euro, scrie Capital.

Mugur Isarescu si-a luat apartament de 300.000 de euro in Bucuresti. Potrivit declaratiei de avere postata pe site-ul BNR, guvernatorul bancii centrale a achizitionat un apartament de 127,23 metri patrati in sectorul 1 al Capitalei. Spatiul a costat aproximativ 1,4 milioane de lei din care 700.000 credit bancar. Guvernatorul a contractat, pentru a achizitiona locuinta, un credit de 700.000 de lei din care au mai ramas de platit doar 421.000 de lei. Guvernatorul a achitat si un avans aproximativ egal cu suma imprumutata. Durata imprumutului luat de la Unicredit este de doar doi ani ceea ce inseamna ca guvernatorul plateste o rata lunara de minimum 5.000 de euro, conform calculelor Capital.

La ce ne foloseste productia record din agricultura. Anul agricol 2013 este unul dintre cei mai buni ai Romaniei din ultimii 20 de ani, depasind ca valori rezultatele din 1995. Situatia este cu atat mai buna cu cat tara noastra a urcat pe locul 2 in Europa la productia de porumb si pe locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau. Romania ar fi detinut suprematia daca fermierii ar lucra mai eficient. Din pacate, productivitatea francezilor este mai mare, in conditiile in care noi am semanat cea mai mare suprafata cu porumb din Europa. Ploile cazute la timp in 2013 au facut ca agricultura sa fie din nou motorul economiei romanesti, scrie Romania libera.

Cele mai mari venituri ale profesorilor din universitatile publice din Romania in 2012.Economica.net a alcatuit clasamentul celor mai mari venituri anuale incasate in anul fiscal 2012 de profesorii care activeaza in universitatile de stat din Romania, potrivit declaratiilor de avere din 2013. Matis Dumitru - profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai - a castigat peste 100.000 de euro in anul fiscal 2012, cel mai mult dintre universitarii afiliati la universitati publice din Romania.

Legatura dintre alocatia pentru copii, politica fiscala si impactul demografic. Dam alocatii universale initial mari si apoi mici, avem deduceri ridicol de mici pentru copiii aflati in intretinere si apoi ne miram ce impact demografic au aceste masuri de redistribuire a veniturilor. Asistam pasivi la scaderea populatiei, atat urmare a nasterilor tot mai putine cat si a plecarilor in strainatate, cu pericolul de a asista la prabusirea sistemul de asigurari sociale pe termen lung, scrie cursdeguvernare.ro.

Cine este Lev Leviev, miliardarul "usurat" de bijuterii in valoare de 103 milioane de euro in "jaful secolului" de la Cannes. Omul de afaceri Lev Leviev, ramas fara bijuteriile in valoare de 103 milioane de euro subtilizate de la Cannes, este un investitor activ in Romania. Cu o avere estimata de revista americana Forbes la 1,5 miliarde de dolari, Lev Leviev s-a facut remarcat in afacerile cu diamante. El a reusit sa ajunga la acorduri pentru pietre pretioase cu guvernele Rusiei si Angolei, ceea ce i-a permis sa concureze cu succes De Beers, cea mai puternica societate care activeaza in domeniu, scrie Adevarul.

Cum a cedat Uniunea Europeana 70% din energia verde Chinei. Singurul lucru bun cu care s-a ales Uniunea Europeana in urma compromisului comercial cu China privind panourile solare este ca a evitat un adevarat razboi comercial. Pacea impusa are si un pret, intrucat Europa si-a vandut interesele cetatenilor si mediul inconjurator in favoarea practicilor ilegale ale corporatismului. In urma unei investigatii privind preturile de dumping, Karel De Gucht, comisarul european pentru schimburi economice, voia sa impuna ca tarifele de 18,8% pe panourile solare importate din China sa ajunga la 47,6% incepand cu saptamana viitoare, scrie EuroPolitics.

Unde s-au dus banii primiti de Grecia de la FMI, Comisia Europeana si BCE si cine a facut profit in urma imprumuturilor. Jumatate din primul bailout, cel din 2010 si care a valorat 209 miliarde de euro, a fost folosit pentru a acoperi imprumuturile si dobanzile ajunse la scadenta. Cu 60 de miliarde de euro s-au achitat imprumuturile scadente din perioada 2010 - 2012 iar cu 40 de miliarde de euro s-au platit dobanzile acestor imprumuturi scadente. Alti 48 de miliarde de euro au fost folositi pentru a recapitaliza sistemul bancar, scrie EurActiv.ro.