Goldman Sachs vrea sa emita GDR-uri special pentru Romgaz. Autoritatile noastre sunt hotarate sa structureze oferta Romgaz in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si GDR-uri (global depositary receipts) la Londra. Potrivit unor surse apropiate situatiei, Goldman Sachs, intermediar al ofertei producatorului de gaze, a anuntat autoritatile ca intentioneaza sa emita GDR-uri special pentru Romgaz si nu sa amestece Romgaz alaturi de alte actiuni intr-un certificat. Astfel, pretul certificatelor ar varia strict in functie de pretul actiunilor si performanta companiei autohtone. Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei Privatizare si Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat, recent, ca autoritatile vor sa optimizeze oferta in favoarea tuturor si ca o structura cu GDR-uri la Londra este cel mai bun model, benefic pentru toata lumea, inclusiv pentru BVB, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Platim bacsisuri de 1,5 miliarde de euro pe an. De la chelneri la medici si de la spalatorii de masini la profesori, aproape ca nu exista serviciu pentru care sa nu scoatem in plus bani din buzunar. Uneori pentru ca merita, alteori pentru ca asa e obiceiul O chelnerita din Canada a primit 10.000 de dolari de la un client fidel care tocmai mancase o pizza, in timp ce un tanar ospatar din Statele Unite s-a trezit ca la o nota de plata de 15 dolari primeste un bacsis de 200 de ori mai mare, pentru a-si indeplini visul de a ajunge in Europa. In Romania, astfel de intamplari nu au loc sau cel putin nu devin publice. Pentru ca, desi "atentiile" oferite celor care ne fac un serviciu sunt o practica larg raspandita, oamenii nu sunt prea dornici sa vorbeasca despre asta. Unul din principalele motive este gandul ca reprezentantilor statului le-ar putea trece prin gand sa taxeze aceste venituri, anuntaCapital.ro.

Cat trebuie sa creasca redeventele incasate de Romania de la petrolisti. Sistemul de taxare a productiei de petrol si gaze trebuie sa fie suficient de stimulativ pentru companiile petroliere astfel incat acestea sa continue investitiile in domeniu, in caz contrar dependenta Romaniei de importurile energetice va creste semnificativ. Gradul mediu de dependenta energetica in Europa este de 50%, in Romania este de 21%, dar "daca sistemul de impozitare nu va fi suficient de stimulativ, o parte din investitii nu se vor realiza", considera Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est in cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC). "In 2030, daca nu se va imbunatati eficienta energetica cu 20%, daca nu se fac investitii in gazele de sist si in productia offshore de hidrocarburi, in paralel cu cresterea gradului de recuperare din zacamintele existente, Romania va ajunge la un grad de dependenta energetica de 80%", a mai declarat acesta, informeazaEVZ.

Angajament la F.M.I.: Vom vinde companiile de la Economie. Pe lista se afla nume celebre ale industriei, precum Metrom, Avioane Craiova, I.A.R. Brasov sau Romplumb. Vanzarea are drept scop, sustine Guvernul in scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International, "atragerea de investitii si asigurarea expertizei profesionale" in companiile ce vor fi vandute. "Pentru privatizarile majoritare, pentru care cautam investitori strategici, vom face acest lucru cu scopul de a atrage noi investitii si a asigura expertiza profesionala pentru consolidarea viabilitatii operatiunilor si livrarii serviciilor", se arata in document. Continutul acestuia a fost prezentat ieri de premierul Victor Ponta Parlamentului, ulterior insa dupa ce si-a asumat aceste angajamente in fata F.M.I. Angajamentele sunt luate in contextul semnarii unui nou acord stand-by cu F.M.I., scrie Romania Libera.

Grampet, SNCF-Franta si RZD-Rusia au depus scrisori de intentie pentru compania feroviara din Grecia. Compania Grampet, detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, SNCF (Franta) si RZD (Rusia) au depus scrisori de intentie pentru preluarea companiei feroviare de transport marfa si pasageri TRAINOSE din Grecia, in cadrul primei faze a procesului de privatizare, potrivit presei elene. Pe langa Grampet, autoritatile elene au primit scrisori de interes pentru cumpararea TRAINOSE din partea companiei controlate de stat SNCF (Franta), precum si o oferta comuna exprimata de compania elena de constructii GEK Terna in cooperare cu operatorul de cale ferata RZD (Rusia), au declarat oficiali din cadrul agentiei elene pentru privatizare, citati de cotidianul elen To Vima, anuntaGandul.

ASF investigheaza tranzactiile cu actiuni SIF Banat Crisana. Autoritatea de Supraveghere Financiara investigheaza tranzactiile cu actiuni SIF1 Banat Crisana, dupa ce cotatia a urcat spectaculos in ultimele momente ale sedintei de vineri, pentru ca, luni, un pachet de 6,27% sa fie transferat la un pret in urcare cu 14%. "Tranzactiile la care faceti referire au fost remarcate imediat de Serviciul Supraveghere Electronica", ne-au transmis, ieri, reprezentantii ASF, care au adaugat: "Investigatia a fost declansata inca de vineri. Intermediarul a fost imediat chestionat asupra elementelor tranzactiei, iar investigatia se afla in curs, in sensul ca ea se aprofundeaza. Pentru moment, ASF isi rezerva dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigatie". Dupa un scenariu care a parut foarte bine regizat, tranzactiile de vineri de pe SIF1 au pregatit cotatia pentru deal-urile de luni, iar suspiciunile de manipulare nu au intarziat sa apara, informeazaBursa.ro.

Fara precedent: UE vrea sa introduca vize pentru americani. Daca americanii nu vor sa ne lase fara vize, UE are metodele ei sa-i constranga. Mai precis, reintroduce vizele pentru americanii care vor sa intre in UE. Parlamentul European a votat de curand in favoarea modificarii Regulamentului Uniunii Europene privind vizele, instituind o clauza de reciprocitate prin care incearca sa determine Statele Unite si Canada sa elimine obligativitatea vizelor pentru cetatenii unor tari membre UE, intre care si cei romani, consemneaza agentia EFE. In virtutea acestei clauze, Uniunea Europeana va reinstitui vizele pentru acele state terte care mentin obligativitatea vizelor pentru cetatenii dintr-un stat comunitar, UE sperand ca, prin aceasta masura, cetatenilor sai, indiferent din ce tara provin, sa li se aplice aceleasi norme privind vizele pe care ea le aplica cetatenilor extra-comunitari, scrieCapital.ro.