Miza redeventelor: bani la buget sau investitii? Inca un an si nivelul redeventelor achitate de companiile din industria de petrol si gaze nu va mai arata ca astazi. Statul si companiile petroliere analizeaza deja variantele Pentru mentinerea productiei actuale de petrol si gaze naturale conventionale pana in 2030, Romania ar avea nevoie de investitii totale de 15-18 miliarde de euro. Cel putin asa demonstreaza reprezentantii PriceWaterhouse Coopers (PwC). Ei spun ca, fara surse noi de hidrocarburi, gradul de dependenta energetica va creste, cauza principala fiind declinul productiei cu 10%, in medie, anual. Acum, in tara noastra, se afla in operare 450 de zacaminte si 13.000 de sonde, insa gradul de epuizare a rezervelor este de 85%, zacamintele fiind exploatate in zeci de ani. In acest context, Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est in cadrul PwC, spune ca o majorare a redeventelor la un nivel care nu mai face rentabila productia va duce la inchiderea zacamintelor cu productie mica, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ pentru aceasta industrie, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Piata produselor solare, destabilizata de acordul UE-China. Peste 90 de producatori ce exporta module solare au cooperat si au agreat stabilirea unui angajament, dupa numeroase discutii intre Comisia Europeana si Camera de Comert pentru importul si exportul de masini si produse electronice din China. Acest angajament stabileste pretul minim de vanzare la 0,56 euro/Watt pentru modulele solare, ne-a declarat Flavius Iliescu, directorul companiei "Petawatt Energia". Domnia sa ne-a precizat: "Daca sunt respectate conditiile, aceste module solare pot fi importate in UE, fara a plati taxa antidumping pana la plafonul cantitativ de 7 GW, limita peste care taxele antidumping se vor aplica. Pe de alta parte, produsele manufacturate de catre companiile chinezesti care nu au aderat la angajamentul de pret se vor supune, incepand cu data de 6 august 2013, taxelor antidumping de 47,6% (pentru companiile care au cooperat) sau la nivelul de 67,9% (pentru cele care nu au cooperat). Aceasta cifra va fi modificata odata cu stabilirea taxelor definitive la sfarsitul anului", anuntaBursa.ro.

Romania in ecuatia UE: O sutime din economia Uniunii si un sfert din PIB-ul mediu pe locuitor. Economia romaneasca reprezinta aproape exact o sutime din cea a Uniunii Europene, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat pentru anul 2012. Exprimat in euro pe locuitor, nivelul de trai nu ajunge decat in apropierea sfertului mediei europene, in formula UE 28 (de la 1 iulie, UE 27 a devenit UE 28, odata cu aderarea Croatiei). Pentru a va forma o idee asupra importantei pe care o au diferitele tari in cadrul UE din punct de vedere economic, am grupat tarile UE dupa ponderea pe care o au in cadrul Uniunii. De subliniat, doar cinci state trec pragul de 1.000 de miliarde euro PIB si acestea concentreaza peste 70% din economia europeana, informeazaCursdeguvernare.ro.

Ce lasa in urma insolventa Hidroelectrica? Continuam seria analizelor economice pe seama procesului de insolventa a celei mai importante companii din sistemul energetic romanesc, insolventa clamata acuma drept un succes, respectiv o mare realizare. Oare chiar asa sa fie? Timp de cinci luni (decembrie-mai), 2012, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica, numit in vremea guvernelor Boc si Ungureanu, a purtat discutii dure cu firmele "baietilor destepti", avand acces total la contracte. De asemenea, beneficiind de suportul tehnic al Ministerului Justitiei, in vederea rezolvarii problemelor din contractele cu respectivele firme, s-a cautat solutia anularii acestora, cu acordul ambelor parti. Rezultatul nu a fost unul concret, avocatii "baietilor destepti" facand caz de existenta unor accidente, pe care Hidroelectrica nu le-a respectat in totalitate, scrie Energy-Center.ro.

Managerii privati de la stat n-au rezistat "in sistem". Ce spune "lichidatorul" lor. Multi dintre managerii privati pe care Guvernul i-a pus in fruntea companiilor de stat nu au rezistat prea mult in functie. Fie au demisionat dupa doar cateva luni, in unele cazuri zile, fie au fost demisi. Astfel ca suntem practic in situatia de la inceputul acestui an, de dinainte ca managementul privat la stat sa fie cerut in mod expres de FMI, cu directori numiti pe criterii politice. Pe langa faptul ca lucrurile au revenit la "normal", alegerea si dispensarea de managerii privati a costat statul bani: cu campania de head-hunting, cu salariile lor, cu compensatiile acordate celor ce au fost demisi, anuntaEconomica.net.

Guineea, aventura africana a "Regelui minelor". Scandalul BSGR-Simandou-Steinmetz a capatat o dimensiune internationala, Guardian dezvaluind ca "decizia Biroului pentru fraude grave (Serious Fraud Office) din Londra si a Unitatii de anchete financiare din Guernesey, de a deschide anchete privind acordul societatii miliardarului Benny Steinmetz cu Guineea, inseamna ca misteriosul om de afaceri este in prezent sub supraveghere in sase tari" - in SUA, Franta, Elvetia, Guineea, Israel si, de acum, in Marea Britanie. O istorie demna de un adevarat thriller, cu confruntari dure intre personaje din elita afacerilor mondiale, a marilor finante si din lumea politica - George Soros, Tony Blair, miliardarul saudit Moh Ibrahim, informeazaRomania Libera.

Statul ataca micii legumicultori cu noi arme birocratice si fiscale. Guvernul modifica, din nou, legislatia cu privire la certificatele de producator si conditiile de comercializare a legumelor si fructelor in pietele publice Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a conceput un proiect de "Ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol". Printre motivele invocate de autori in nota de fundamentare se numara "mentinerea unui grad ridicat al evaziunii fiscale in domeniul vanzarii produselor agricole, cu preponderenta la legume si fructe proaspete", precum si faptul ca "o importanta parte a productiei de legume si fructe realizata de micii producatori agricoli in gospodaria proprie este valorificata prin intermediari, in conditii improprii, pe canale comerciale necontrolabile, care eludeaza legislatia fiscala, creeaza concurenta neloiala si disfunctionalitati ale fluxului de marfa catre populatie, cu implicatii asupra pretului produselor", scrieCapital.ro.

Audi nanuk quattro concept. Salonul IAA 2013 a reprezentat o ocazie pentru ca Audi sa testeze reactia publicului la vederea unui model aparut la intersectia dintre sportivitate, anduranta si offroad. Conceptul Audi nanuk quattro este un automobil foarte sportiv si atletic, care beneficiaza de genele unei masini din divizia sportivelor de mare performanta si, in acelasi timp, ale unui off-roader veritabil. In limbajul inuitilor, nanuk este ursul polar - puternic, neinfricat si agil pe orice teritoriu si suprafata. Motorul V10 5.0 TDI, montat central, propulseaza masina in 3,8 secunde pana la 100 km/ora, iar datorita suspensiei pneumatice adaptive si a sistemului de tractiune integrala quattro, masina se simte ca acasa si in off-road, anunta24auto.ro.