Impozitarea bacșișului invită la fraudă? Cum poate deveni mijloc de albire a banilor negri. Impozitarea bacşişului are, pe lângă unele neclarităţi, o problemă care nu pare să fi fost luată în calcul de Guvern, dar care convine de minune celor care caută metode inventive de a scoate la lumină bani negri. Fără o limită a sumelor care pot fi înregistrate ca bacşiş, există posibilitatea ca anumiţi comercianţi, şi nu numai, să introducă în contabilitate sume cu provenienţe dubioase. Legislaţia care prevede impozitarea bacşişului are ambiguităţi care vor face destul de dificilă aplicarea sa, cel puţin într-o primă fază, până când Ministerul Finanţelor va aduce lămuriri, scrie Capital.

Busines reportFoto: Colaj foto

Topul celor mai solide companii de asigurare din România. Numărul reclamaţiilor primite de la clienţi, valoarea primelor cedate în reasigurare dar şi raportul între vânzări şi daune plătite sunt cei mai importanţi indicatori care dau măsura solidităţii unei firme de asigurare din România. În funcţie de aceşti parametri, Economica.net încearcă să îţi arate care sunt cele mai stabile societăţi de asigurare din România.

Creșterea prin albire - o variantă plauzibilă. Creșterea economică funcționează pe principiul fotografiei de altă dată, în care conta nu doar imaginea înregistrată pe film dar și calitatea revelatorului de a reda integral lumina capturată de obiectiv. La fel ca și în economie, dacă anumite zone nu puteau fi distinse, ele nu contribuiau în practică la imaginea de ansamblu rezultată pe poză. Similar, economia oficială are zone catalogate drept "informale". O analiza Curs de guvernare.

Sectorul imobiliar nu-şi mai revine. Tranzacţiile au scăzut şi în primul trimestru, până sub pragul de 200.000. Numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu peste 7.000, până la 199.122, în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În luna martie au fost tranzacţionate 78.962 imobile în toată ţara, cu 13.700 mai mult faţă de februarie. Comparativ cu martie 2014, în martie 2015 numărul tranzacţiilor a crescut cu 590. În luna martie, cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost încheiate în Bucureşti (7.516), Ilfov (5.231) şi Timiş (4.292). Continuarea in Adevarul.

"Băieţii deştepţi" îşi pregătesc revenirea în energie. Decizia recentă a Parlamentului de a permite, din nou, micilor producători de energie regenerabilă să-şi vândă electricitatea prin negocieri directe a dat apă la moară "băieţilor deştepţi" să reînceapă lobby-ul pentru contracte netransparente. Acum toţi furnizorii privaţi vor să se reîntoarcă la contractele directe arătând că statul poate să impună obligativitatea tranzacţionării doar pentru companiile pe care le controlează, sustine Bursa.

Meseria de fermier redevine interesantă pentru tineri. Cu ajutorul subvențiilor europene, fermele din România devin tot mai profitabile. Agricultura și meseria de fermier devin tot atractive pentru cei care doresc să își făurească o carieră în mediul rural. Chiar dacă acest domeniu nu asigură o îmbogățire rapidă, creșterea subvențiilor, în special a celor plătite de Uniunea Europeană, precum și preferința tot mai accentuată a românilor pentru alimentele locale reprezintă un semnal încurajator pentru cei care iau în calcul să investească într-o fermă, a rezultat dintr-o dezbatere organizată de Ziua Europei de RFI România la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, scrie Romania Libera.

Cel mai rău famat cartier al Bucureștiului a devenit ținta retailerilor străini. Sursă de inspirație pentru trupele hip-hop în anii '90, din cauza săraciei care caracteriza populația din zonă, cartierul Pantelimon devine una dintre cele mai cosmopolite zone ale Bucureștiului. Doar pe Șoseaua Pantelimon, în lungime de circa 4 km, funcționează deja un hipermarket Cora cu galerii comerciale și un Brico Depot, grupate în centrul comercial Esplanada, un hipermarket Kaufland, șapte Mega Image Shop & Go, trei Profi (la câteva sute de metri distanţa unul de celălalt), două Mega Image și un Carrefour Express, fără a lua în considerare lanțurile locale de retail, buticurile sau magazinele amplasate pe străzi adiacente, noteaza Capital.

Criza creditorilor români: Nu mărul restanțierilor a crescut cu 7% într-un an. Numărul restanţierilor persoane fizice la Instituţiile Financiare Nebancare /IFN/ şi bănci a ajuns, în martie, la 713.880 persoane, cu 6,8% mai multe comparativ cu finalul aceleiaşi luni din 2014, se arată în datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Potrivit sursei citate, faţă de luna februarie, numărul restanţierilor a crescut cu 0,78%, scrie Agerpres, citat de EVZ.

Curent de la soare, direct acasă: Panourile fotovoltaice scad factura lunară. Curentul electric care vine direct de la soare poate înlocui cu succes sistemul clasic de distribuţie. Investiţia este mare, dar avantajele sunt destule - nu mai există pene de curent şi nici nu poluează. Astfel, aceste case consumă de nouă ori mai puțină energie decât o locuință standard, iar investiţia se amortizează în 10 ani, potrivit Digi 24.