Crește costul îndatorării. Paradoxul românesc: Cele mai mici costuri de împrumut din istorie - între cele mai mari din UE. O explicaţie. România se află în situaţia paradoxală de a avea la această oră cele mai mici costuri de împrumut din istorie, rămânând, în același timp, în topul țărilor europene care se împrumută cel mai scump. Motivul, spun analiştii financiari, ţine de gradul de risc asociat în continuare ţării noastre, dar şi de nivelul de dezvoltare economică, mult mai scăzut decât cel al statelor din regiune. O analiza Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

"Criza imigranţilor, alimentată de războiul pentru resurse". Conflictele doctrinare din Siria au fost puse la cale chiar de statele occidentale, ca să acopere războiul pentru petrol şi gaze şi pentru puterea şi banii care vin la pachet, se arată într-o analiză publicată de site-ul Zero Hedge, care scoate la iveală motivele pentru care, astăzi, sirienii şi-au părăsit casele şi au ajuns să ceară azil în Europa. În Siria, puterile străine au înecat naţiunea într-un coşmar format din război civil, invazie străină şi terorism, potrivit site-ului. Continuarea in Bursa.

Goldman Sachs: Pretul petrolului, pe punctul de a se prăbuşi la 20 de dolari barilul. Prețurile petrolului au fost pe tobogan în ultimul an. West Texas Intermediate WTI s-a prăbuşit în 2014 de la peste 100 de dolari barilul, la doar 45 de dolari la începutul acestui an, scrie portalul de ştiri Business Insider. După ce a recuperat puţin şi a ajuns la aproximativ 60 de dolari barilul la începutul verii, prețurile au căzut la pământ din nou, ajungând la 45.12 dolari pe baril astăzi. Dar s-ar putea să coboare şi mai mult. Integral in Capital.

De ce accepta de fapt Berlinul refugiati. Cum mizeaza guvernul Merkel pe forta de munca a acestora pentru a-si salva propria economie si ce ar putea trage in jos Germania. Pentru multe tari europene un numar mare de refugiati reprezinta mai degraba o povara pentru economie, insa Germania mizeaza tocmai pe forta de munca a acestor imigranti pentru a-si salva propria economie, noteaza Reuters intr-o analiza ce explica motivatiile guvernului Merkel de a accepta acest aflux. Un material StirileProTv.

Mai puțini bani pentru tinerii antreprenori. Guvernul taie din avântul tinerilor care vor să-şi deschidă o afacere. Programul pentru finanţarea tinerilor antreprenori a început anul acesta cu întârziere şi cu aproape două milioane de lei mai puțin la buget faţă de 2014. În plus, condițiile de acordare a fondurilor sunt mai dure, astfel că și interesul tinerilor a scăzut dramatic, informeaza Digi24.

Ascensiune timidă a firmelor românești în top 500 Europa Centrală. Companiile româneşti şi-au consolidat relativ prezenţa în ediţia 2014 a Top 500 companii din Europa Centrală, realizat de firma de consultanţă Deloitte. Spre deosebire însă de companiile poloneze, cehe sau ungureşti, cele româneşti sunt mai mititele, au acţionariat privat şi, dacă sunt bănci, au rezultate dezastruoase, scrie Romania Libera.

Diferenţe şi de 50% între preţul gazelor plătite de români. Cine plăteşte cel mai ieftin gaz, cine pe cel mai scump. Preţul cu care vând gazul furnizorii de pe piaţa reglementată diferă foarte mult funcţie de localitate, dimensiunea firmei şi costuri specifice. Citeşte în continuare pentru a afla cine dintre români este dezavantajat şi cine e avantajat. Preţurile practicate de furnizorii de gaze în regim reglementat pentru consumatorii casnici diferă chiar şi cu 50%, în funcţie de regiunile sau oraşele din ţară, noteaza Economica.net.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: de la memorandum si pana la dezvoltarea proiectului mai e cale lunga. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat zilele trecute ca memorandumul care sta la baza viitorului contract de dezvoltare a proiectului de la Cernavoda ar putea fi incheiat in cateva saptamani, cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation. Dupa aproape 4 ani de discutii si ca sa nu ne furam caciula singuri, trebuie sa precizam ca memorandumul nu este altceva decat un document care presupune expunerea unor fapte sau argumente juridice legate de un proiect si ca de abia dupa aceea urmeaza negocierile dure privind realizarea efectiva a investitiei, scrie EnergyCenter.ro.

Vara a încins piaţa imobiliară. Vremea caniculară din luna august a înflăcărat investitorii imobiliari. Într-o singură lună s-au tranzacţionat proprietăţi comerciale în valoare de circa 320 mil. euro, cu 70% peste volumul din semestrul întâi şi peste cel raportat în întregul an 2009 sau 2010. Cele şase tranzacţii majore înregistrate în august au punctat toate segmentele comerciale ale pieţei imobiliare: birouri, retail şi industrial, fiind un semn de revenire a încrederii investitorilor în realizarea de plasamente, aflam din Capital.