Programele electorale - generalitati, minciuni si utopii. Se pune intrebarea cum vor fi astupate gaurile bugetare produse de masurile PSD. Economistii partidului au evaluat la 89,2 miliarde de lei impactul promisiunilor. Ei spun ca aceasta suma va reprezenta 8,8% din PIB in 2020, moment la care veniturile bugetare suplimentare vor atinge 98,4 miliarde de lei (respectiv 9,7% din PIB). Asadar, nu va ingrijorati: nu numai ca vom avea de unde sa acoperim diferenta, dar chiar vom fi pe plus. Problema este ca masurile se vor lua nu in 2020, ci cu doi ani mai devreme. Cand, potrivit cifrelor prezentate de acelasi program al PSD, impactul lor va reprezenta 10,2% din PIB. Iar veniturile suplimentare la buget au fost estimate de economistii social-democrati la numai 46 de miliarde de lei (respectiv 5,2% din PIB) pentru acelasi an. Matematica simpla ne arata ca, daca vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2018, masurile populiste ale social-democratilor vor duce la un deficit bugetar suplimentar de 5% din PIB, scrie Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Un magistrat ia 41.000 de lei pe luna, cea mai mare pensie din Romania. Din cat a contribuit, ar merita doar 3.100 de lei. Un magistrat primeste cea mai mare pensie de serviciu din Romania. Lunar, acesta incaseaza o pensie de serviciu in valoare de 40.963 lei. Romanul incaseaza pensie din 1 iulie 2005, ne-au mai spus oficialii Casei Nationale de Pensii. Persoanele fizice si juridice din Romania cotizeaza obligatoriu cu suma de 37.817 lei lunar la pensia de aproape 41.000 lei lunar a magistratului. Cota de pensie platita din bugetul asigurarilor de stat, adica partea din pensie care i se cuvine pensionarului de lux, stabilita la fel ca pentru restul romanilor, in functie de cat a contribuit efectiv la sistemul asigurarilor sociale de stat este de 3.146 lei, potrivit informatiilor pe care Casa Nationala de Pensii le-a comunicat pentru Economica.net.

Locuintele din Romania ofera cele mai proaste conditii de trai, din UE. Peste 95% din romani locuiesc in casele pe care le detin, potrivit statisticilor europene. Cu toate astea, la nivelul Uniunii Europene, suntem pe primul loc in topul celor mai proaste conditii de trai, cu locuinte mici si de calitate slaba. Zeci de mii de locuinte se dau in folosinta in fiecare an. Mai mult, potrivit statisticilor, in Romania avem o locuinta la aproape doi locuitori, dat fiind ca populatia tarii, potrivit celui mai recent recensamant, era de circa 19 milioane de persoane, iar fondul locativ include circa 8 milioane de unitati. Cu toate astea, locuintele din Romania sunt mici si proaste calitativ, daca ne raportam la conditiile din restul tarilor UE. Peste 50% din romani traiesc in conditii improprii, locuiesc in spatii supraaglomerate, specifice unei vieti sarace, potrivit Adevarul.

Aurul si argintul explodat! In analiza saptamanala a evolutiei marfurilor, Ole Hansen scrie despre contrastul dintre asteptari si evolutia reala, de la petrol si gaze, pana la aur si argint. In vreme ce ultimele par sa explodeze in pret, primele se scufunda, cu tot cu sperantele legate de un posibil acord OPEC privind reducerea productiei. Indicele Bloomberg a avut cea mai scazuta valoare din ultimele patru saptamani, cu sectorul energetic in pierdere cu 9%, din cauza scaderilor inregistrate de petrol si gaz. Metalele industriale, in frunte cu zincul, care a avut cel mai ridicat pret din ultimii 5 ani, au crescut odata cu cresterea productiei manufacturiere din China si SUA, cei mai mari consumatori globali, potrivit Capital.ro.

BMW Seria 1 Sedan - Poze neoficiale si detalii cu modelul destinat exclusiv pietei din China. Noul BMW Seria 1 Sedan va fi lansat in cadrul Salonul Auto de la Guangzhou si va fi produs tot in China. Dar, conform primelor zvonuri, Brazilia ar putea fi cea de-a doua piata unde sedanul de clasa compacta ar putea ajunge in perioada imediat urmatoare. Noul BMW Seria 1 Sedan va avea la baza aceeasi platforma cu tractiune fata, arhitectura folosita in prezent de X1 si Seria 2 Active Tourer. Modelul german masoara 4,45 de metri lungime, 1,8 metri latime si are o inaltime de 1,44 metri, scrie auto-bild.ro.

"Magistrala corporatistilor" Berceni-Pipera va fi extinsa catre nord in 2019-2022, daca vom primi bani de la UE. Compania de metrou deruleaza in prezent un proiect pentru "Imbunatatirea serviciilor de transport public de calatori cu metroul pe Magistrala 2 BERCENI-PIPERA, in valoare de 292 milioane de euro. Prin acest proiect au fost achizitionate 24 de trenuri noi care au inlocuit parcul vechi de trenuri. De asemenea, tot in cadrul acestui proiect se finanteaza construirea unui acces nou la statia Tineretului. Proiectul mai prevede si finantarea lucrarilor la calea de rulare. "La aceasta data, Metrorex analizeaza mai multe variante de realizare a lucrarilor de inlocuire a caii de rulare, astfel incat impactul asupra publicului calator sa fie cat mai mic, iar circulatia trenurilor sa se desfasoare in deplina siguranta", a subliniat Marin Aldea pentru Economica.net.