Tarom și Blue Air au comandat avioane Boeing 737-MAX 8, de tipul celui prăbușit în Africa. Compania națională aeriană Tarom a semnat în vara anului trecut un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru Tarom. Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023. Anterior, în 2017, Blue Air a anunțat că a comandat 12 avioane Boeing 737 MAX 8, indicând că va deveni primul operator de Boeing 737 MAX din România, potrivit Profit.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Cum se schimbă de la o lună la alta prognozele marilor indicatori macro, din cauza ritmului dezechilibrelor. Prognozele privind deficitul de cont curent, costul finanțării statului și cursul de schimb al monedei naționale s-au schimbat consistent din octombrie încoace. În unele cazuri, estimările s-au schimbat și de la o lună la alta, în această perioadă. Cele mai afectate sunt previziunile privind deficitul de cont curent, determinate mai ales de dezechilibrul comercial, rezultat al politicilor guvernamentale, care au stimulat mai mult importurile decât exporturile, scrie cursdeguvernare.ro.

Cristian Socol: Politica de creştere a salariilor trebuie să continue. O economie care merge cu frâna trasă nu asigură dezvoltare. Unul dintre economiştii de bază ai PSD, profesorul ASE Cristian Socol a acordat un interviu Economica.net, în care cere continuarea politicii de dezvoltare a României pe baza creşterilor salariale, indiferent de guvernările care vor veni. El admite că deciziile la nivel economic sunt exclusiv politice şi aparţin conducerii PSD. Acceptă că sunt rămâneri în urmă în ceea ce privește investițiile, mai ales în infrastuctură. Este nemulţumit de cooperarea cu banca centrală și sistemul bancar, care s-ar afla sub potențial, dar sublinază, în acelaşi timp, că politicile fiscală şi monetară trebuie să rămână independente, separate.

Pentru a înlege mai bine ce propune Cristian Socol vă propunem două materiale care vin să-l combată pe economistul PSD:

Active de 1.200 miliarde de dolari, transferate din Marea Britanie în UE. Peste 275 de societăţi financiare transferă active şi fonduri în valoare totală de 1.200 miliarde de dolari, respectiv mii de angajaţi din Marea Britanie în Uniunea Europeană, în perspectiva ieşirii ţării din blocul comunitar (Brexit), potrivit unui raport realizat de think tank-ul New Fi­nancial, preluat de Reuters. Analiza notează că aceste transferuri au cos­turi de până la 4 miliarde de dolari, citează Bursa.ro.

Bursa testează piața pentru un nou val de aprecieri. Cumpărătorii deocamdată nu au oaste de susținere. Indicii principali de la BVB au câștigat peste 1 procent, ajungând din nou în zona maximelor locale, însă volumele au fost unele dintre cele mai slabe din acest an, ceea ce arată încă o ezitare a investitorilor din piață. Piața bursieră românească pare a avea un mecanism intrinsec ce caută să digere efectele ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată la sfârșitul anului trecut de Guvern și care a precipitat o cădere abruptă a acțiunilor companiilor listate, scrie Profit.ro.

Luni, 11.03.19: Apocalipsa după ANAF. Schimbările haotice de legislație par deja o problemă minoră în comparație cu eforturile pe care le ridică obținerea unei hârtii de la ANAF necesară unei firme în activitățile curente. În momentul în care cineva se înscrie ca utilizator al interfeței ANAF, în mod normal primește pe mail informări ale Fiscului- notificări, comunicări, executări, în principiu tot ce altădată o firmă primea prin poștă de la Fisc. Problema pe care o reclamă utilizatorii este că nu mai pot accesa informația trimisă pe mail. Fiscul recunoaște la rândul său problema de comunicare, dar pune totul pe seama serverelor de mail ale Yahoo, potrivit cursdeguvernare.ro.